joi, ianuarie 19, 2017

Omorâți-i pe toți, sunt o pradă ușoară


Pentru majoritatea israelienilor evrei, arabii nu sunt ființe umane egale cu ei. Această dezumanizare face ca soldații și polițiștii să apese foarte ușor pe trăgaci.

Soldații israelieni târăsc un tânăr palestinian împușcat în timpul unui protest


de Gideon Levy

Palestinienii și arabii israelieni sunt o pradă ușoară. Sunt o pradă ușoară în teritoriile palestiniene ocupate și sunt o pradă ușoară în Israel. Sunt o pradă ușoară pentru că sângele lor e ieftin. E ieftin sângele din Umm al-Hiran și e ieftin sângele la punctul de control Tul Karm. Este ieftin sângele de pe șantiere, de la barajele rutiere.

Când oamenii ucid arabi, nimănui nu îi pasă. Când un soldat este ucis într-un accident, toate ziarele vuiesc. Dar când un palestinian este ucis în timp ce se trezește din somn, acasă, nimănui nu îi pasă.

Niciunul dintre oamenii uciși în ultimele câteva zile nu ar fi fost împușcat mortal dacă nu ar fi fost palestinian sau beduin. E greu de crezut că vreunul din ei merita să moară. A fost această ucidere în masă desemnată să distragă atenția de la altă poveste, așa cum s-a mai întâmplat în Israel și așa cum se obișnuiește în regimurile sumbre? E greu de spus. Dar, ce e ușor de spus și asta cu certitudine, e că sunt o pradă ușoară.

Au fost o pradă ușoară oamenii de ieri din Neghev. Iată Zionismul în 2017 – distrugând o comunitate de refugiați beduini pentru a construi o comunitate evreiască în locul ei. Avem de-a face cu violența Zionistă fundamentală; naționalistă și rasistă. Comparați cazul cu avanpostul Amona și veți avea dovada perfectă a apartheidului: negocieri și compensări pentru evrei, brutalitate pentru arabi.

În nicio evacuare a evreilor poliția nu ar fi tras în felul acesta. În Umm al-Hiran este permis. Este permis și să-l rănești pe liderul partidului Joint List, Ayman Odeh, pentru că poliția a fost instruită să îi privească pe membrii arabi ai Knessetului ca pe niște trădători. Asta le-a spus ministrul siguranței publice, Gilad Erdan.


                    Ayman Odeh, membru arab palestinian al parlamentului israelian


Yakub Abu al-Kiyan, un profesor, a fost împușcat mortal în mașina sa pentru că cică ar fi vrut să calce polițiștii intenționat. Imediat au apărut autoritățile să răspândească minciuni despre el. Au spus că avea legături cu ISIS și patru neveste. (Membrul Knessetului Ahmad Tibi spune că singura soție a lui Abu al-Kiyan are un doctorat și fratele său este inspector în ministerul educației).

După minciunile astea, cine mai poate crede poliția care s-a repezit să susțină că în mod intenționat a intrat profesorul palestinian în polițiști? Cel puțin un martor, Kobi Snitz, a declarat exact opusul. Mai întâi poliția i-a ciuruit cu gloanțe mașina, după care al-Kiyan a pierdut controlul. Un video postat miercuri ridică și el mari semne de întrebare în legătură cu cele întâmplate miercuri. Impresia este că împușcăturile au precedat derapajul mașinii.

Dar multe lucruri întâmplate săptămâna trecută au precedat evenimentele de la Umm al-Hiran. În tabăra de refugiați Fara, soldații au ucis un bărbat care tocmai se trezise din somn; 11 gloanțe trase de aproape în fața mamei lui; soldații au spus că a încercat să îi atace. Mohammed al-Salahi era singurul fiu care trăia cu mama sa într-o singură încăpere.

În orașul palestinian Tuqu, Poliția de Frontieră a împușcat un adolescent de 17 ani, Qusai al-Amour, care aruncase cu pietre – o răzbunare clară. Apoi l-au târât pe tânărul muribund ca pe un sac de cartofi. În timp ce făceau asta, capul i s-a lovit de toate pietrele din drum, secvențe surprinse de camerele de filmat.




Ziua următoare, camerele au filmat și uciderea lui Nadal Mahadawi, la punctul de control Tul Karm. Imaginea e îngrozitoare. Stătea în picioare fără să facă nimic, în timp ce soldații l-au împușcat fără niciun motiv aparent. Când a încercat să fugă pentru a-și salva viața, l-au omorât.

Dar nu-i bai, „teroristul” a fost ucis. Asta au scris ziarele. Târârea tânărului rănit în Tuqu și execuția de la punctul de control ar trebui să șocheze pe oricine. Mai întâi de toate ar trebui să îi șocheze pe toți israelienii, deoarece făptașii sunt fiii lor, soldații lor și poliția lor. Dar victimele sunt palestinienii.

O linie dreaptă trece prin Umm al-Hiran, Tuqu și Tul Karm – linia dezumanizării ce îi ghidează pe soldați și polițiști. O linie ce începe cu campaniile de incitare la ură și se sfârșește cu trupele mereu pregătite să tragă.

Rădăcinile sunt adânci, ele trebuie recunoscute. Pentru majoritatea israelienilor, toți arabii sunt la fel și ei nu sunt ființe umane egale cu noi, restul. Ei nu sunt ca noi. Nu își iubesc copiii sau viața așa ca noi. Ei s-au născut să ucidă. Nu e o problemă dacă îi omorâm. Ei sunt cu toții dușmani, obiecte suspecte, teroriști, ucigași – viețile și morțile lor sunt ieftine.

Așa că, ucideți-i, nimic rău nu vi se va întâmpla. Ucideți-i, este singurul mod în care vă puteți comporta cu ei.



Niciun comentariu: