luni, ianuarie 23, 2017

Palestinienii vor avea nevoie de mai mult decât de unitate ca să se salveze




de Jonathan Cook


Fără ostentație, rivalii istorici Fatah și Hamas au anunțat săptămâna trecută că intenționează să lase la o parte anii de lupte pentru putere pentru a demara procesul de formare a unui guvern unit.

Oficialii palestinieni spun că dezastruoasa arenă internațională le-a făcut pe ambele facțiuni să înțeleagă nevoia urgentă de a pune capăt divizării dintre Cisiordania și Gaza. Declarația a fost făcută în timp ce conferința de pace de la Paris sfârșea printr-un eșec și Donald Trump se pregătea să își facă intrarea la Casa Albă. Unitatea – dacă se va realiza în sfârșit – nu va reflecta o viziune sau o strategie comună, ci recunoașterea, fără tragere de inimă, a condițiilor cumplite pe care le are în față lupta palestiniană în următorii patru ani.

Semnalele de alarmă pentru Hamas s-au intensificat în această lună, pe măsură ce iarna s-a lăsat peste Gaza, cu protestele în masă cauzate de criza electricității. Donațiile făcute de Turcia și Qatar, combinate cu reprimarea protestelor de către serviciile locale de securitate, au câștigat puțină liniște. Dar enclava clocotește și se află în nevoie disperată de despresurare după asediul israelian ce o strangulează de un deceniu.

În Cisiordania, Mahmoud Abbas o duce ceva mai bine. Și-a investit credibilitatea în diplomație. Dar semnele arată că o administrație Trump nu va tolera mișcările palestiniene în forumurile internaționale precum Națiunile Unite.

Ambasadorul domnului Trump în Israel, David Friedman, și-a declarat sprijinul pentru coloniile ilegale israeliene. Iar ginerele președintelui, Jared Kushner, un alt donator pentru cauza coloniilor, va fi trimisul președintelui în Orientul Mijlociu. În timpul ceremoniei de inaugurare de vineri, domnul Trump s-a entuziasmat neverosimil în legătură cu domnul Kushner: „Dacă tu nu poți aduce pacea în Orientul Mijlociu, nimeni nu mai poate.” Toate acestea s-au întâmplat în contextul unor zvonuri privind intenția de a muta ambasada americană în Ierusalimul ocupat, amenințând să inflameze opinia arabă și musulmană.

Singura speranță tangibilă pentru palestinieni, o conferință de pace găzduită de Franța, s-a dovedit a fi o dezamăgire. Miniștrii de externe au fost preocupați în principal ca nu cumva să pășească cu stângul față de noua administrație Trump. Marea Britanie a exemplificat această abordare, blocând eforturile Uniunii Europene de a adopta concluziile călduțe ale summitului. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins conferința numind-o „ultima suflare a trecutului înainte ca viitorul să se instaleze.”

Israelul nu a pierdut timp pregătindu-se pentru viitor, un viitor în care discuțiile despre pace și soluția celor două state par depășite. Noua ordine este dictată din Amona, o colonie mică pe care tribunalele au decretat-o ca violând până și legile Israelului deoarece este construită pe pământ palestinian privat. Toate coloniile sunt ilegale potrivit legii internaționale.

În fața acestui impediment, guvernul Israelului concepe furios noi reglementări militare care împuternicesc coloniștii să confiște și mai mult pământ cisiordanian de la palestinieni și pun capăt supravegherii juridice.

Separat, ministerele se raliază în spatele legislației pentru a anexa Ma’ale Adumim, o mare colonie din estul Ierusalimului, aflată într-o locație vitală din punct de vedere strategic în Cisiordania. Dacă primește aprobare, acesta ar fi primul teritoriu anexat în mod oficial de Israel de la anexarea Înălțimilor Golan acum 35 de ani.

Granițele municipale ale Ma’ale Adumim includ o zonă cunoscută drept E1, pe care Israelul încearcă să o colonizeze în tăcere de ani de zile. Până acum, Statele Unite și Europa s-au opus cu vehemență oricărei dezvoltări în acea zonă, avertizând că ar fi o lovitură dublă aplicată oricărei perspective a păcii. Ar completa încercuirea cu colonii a Ierusalimului de Est și efectiv ar împărți Cisiordania în două.

Însă, exploatând schimbarea atmosferei de la Washington, Naftali Bennett, ministrul educației și liderul partidului coloniștilor HaBayit HaYehudi („Căminul evreiesc”), a împins anexarea coloniei Ma’ale Adumim în capul agendei israeliene, ca un preludiu la anexarea altor părți din Cisiordania.

Atât de inutilă pare în Israel pledarea pentru un stat palestinian încât până și liberali proeminenți, cum ar fi scriitorul A.B. Yeshoshua, s-au pronunțat pentru o susținere ezitantă a anexării. Domnul Yeshoshua a pledat pentru anexarea așa numitei zone C – în jur de două treimi din Cisiordania – din motive așa-zis „umanitare.” O schimbare a statusului, spune el, le-ar permite celor 150.000 de locuitori palestinieni din acea zonă să aibă mai multe drepturi decât au acum, fără ca acest lucru să amenințe majoritatea evreiască a Israelului.

Trendul anexării a fost accentuat de o lege puțin observată care a trecut de parlamentul israelian săptămâna trecută. Pentru prima oară, hotărârile judecătorești emise de tribunalele militare ale Israelului împotriva palestinienilor vor fi admisibile în tribunalele civile israeliene. Aparent măsura este concepută pentru a ajuta coloniștii care doresc să dea în judecată palestinienii pentru daune în tribunalele israeliene, permițându-le să se bazeze pe verdictele tribunalelor militare din Cisiordania.

Lăsând la o parte problemele legate de justiție – tribunalele militare operează bazându-se pe puține dovezi, acceptă informații secrete din partea armatei și au o rată mare de condamnări – noua lege estompează separarea existentă dintre sistemele juridice ale Israelului și cele ale Cisiordaniei. Este o dovadă suplimentară a unui proces lent de încorporare a Cisiordaniei în Israel.

Cele câteva „relicve” care protestează sunt înlăturate. Adjunctei procurorului general al Israelului, Dana Zilber, i s-a luat luna aceasta autoritatea pe care o avea asupra aplicării legii în Cisiordania după ce a încercat să țină în frâu coloniștii. Pregătirea infrastructurii anexării doar se va accelera sub ochii închiși ai administrației Trump. Palestinienii vor avea nevoie de mai mult decât de unitate pentru a rezista noii ordini.



http://www.thenational.ae/opinion/comment/palestinians-will-need-more-than-unity-to-save-them#full

Niciun comentariu: