sâmbătă, ianuarie 28, 2017

Donald Trump și lumea trebuie să se hotărască unde se poziționează față de Ierusalim: pentru dreptate sau pentru ocupație


 


de Hanan Ashrawi

În timp ce președintele Donald Trump tocmai ce a preluat puterea la Casa Albă, mulți din Palestina ocupată sunt profund alarmați în legătură cu ce le rezervă viitorul. Se tem pentru soluția celor două state care vreme de decenii a fost acceptată pe plan internațional drept cadru pentru un acord de pace israeliano-palestinian și pentru sfârșirea ocupației militare a pământurilor lor, ocupație ce intră acum în al 50-lea an.

Inițial, în timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a refuzat să atribuie cuiva vina pentru conflict sau să susțină mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, accentuând nevoia unei „neutralități” în realizarea procesului de pace. Apoi a abandonat rapid aceste poziții, îmbrățișând cele mai radicale și mai intransigente elemente din Israel. Chiar a făcut un apel public pentru ca Israelul să construiască și mai multe colonii pe pământul palestinian ocupat. Aceste colonii sunt o violare flagrantă a legii internaționale, un obstacol serios în fața soluției celor două state și o abatere de la cinci decenii de politică americană. Iar acum oficiali din administrația Trump sugerează că va muta ambasada la Ierusalim.

Câțiva dintre principalii consilieri ai lui Trump, inclusiv Jared Kushner, care a fost numit consilierul privind pacea din Orientul Mijlociu și David Friedman, cel pe care l-a nominalizat pentru postul de ambasador în Israel, au legături apropiate cu mișcarea coloniștilor și cu armata israeliană și le-au furnizat ajutor financiar. De fapt, au ajutat și au ațâțat crimele de război israeliene. În acest context, declarațiile lui Trump în legătură cu mutarea ambasadei la Ierusalim, inversând aproape 70 de ani de politică americană sunt privite ca un gest extrem de provocare și agresiune.

Ramificațiile unei asemenea mutări ar fi dezastruoase. Acest lucru ar fi privit de mulți ca o dovadă a implicării Statelor Unite într-un război religios definit de Israel care riscă să transforme conflictul într-unul între evrei pe de o parte și creștini și musulmani de cealaltă parte. Ar reprezenta acceptarea americană a anexării ilegale de către Israel a Ierusalimului de Est palestinian și a cercului de colonii ce îl înconjoară. Și ar inflama și mai mult tensiunile dintr-o regiune deja instabilă, în timp ce ar submina pozițiile și interesele americane.

Cele mai extremiste, mai rasiste și mai anti-pacifiste elemente din Israel ar fi încurajate pentru a merge și mai departe cu planurile lor periculoase de a impune „Mai marele Israel” pe întreg pământul Palestinei istorice. De fapt, întreg Ierusalimul ar trebui negociat în baza legii internaționale, care nu recunoaște anexarea israeliană a niciunei părți a orașului.

Trump ar trebui să dea atenție avertismentelor generalului James Mattis, cel nominalizat de el pentru postul de secretar al apărării. În 2013, la puțin timp după ce și-a părăsit funcția de șef al comandamentului central al armatei americane, Mattis a explicat că „a plătit în fiecare zi prețul securității militare” în Orientul Mijlociu din cauza sprijinului Statelor Unite pentru Israel și pentru politicile acestuia față de palestinieni. Mattis observa și că dacă Israelul continuă să stăpânească milioane de palestinieni fără să le acorde drept de vot și drepturi egale va fi echivalentul unui stat al apartheidului, lucru subliniat de mulți alții, inclusiv de secretarul de stat John Kerry și de cel puțin patru foști prim-miniștri israelieni. În realitate, Israelul este deja un stat apartheidic și este astfel de multă vreme.

Astăzi, generații de palestinieni din teritoriile ocupate și-au trăit întreaga viață sub ocupație militară israeliană. Nu cunosc altceva în afara punctelor militare de control, a zidurilor, demolărilor caselor, coloniștilor înarmați până în dinți – mulți dintre ei americani – furându-le pământul, în afara soldaților străini năpustind în casele lor în miez de noapte pentru a-i lua pe cei dragi de lângă ei și în afara violenței și umilinței zilnice și abrazive a ocupației. În ciuda tuturor acestor lucruri, palestinienii rămân în continuare dedicați unei soluții pașnice la ocupația brutală.

Aceleași curente reacționare care au propulsat la putere lideri rasiști, xenofobi, misogini și populiști în Vest se află în ascensiune în Israel de peste zece ani. Fiecare dintre coalițiile prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a fost mai extremistă, mai de dreapta și mai dominată de interesele coloniștilor decât cea anterioară. Membri din actualul guvern israelian văd în Trump un partener pentru politicile lor opresive, expansioniste, crezând că acesta le va oferi impunitate adițională și acoperire pentru criminalitatea și nelegiuirile lor.

Când Organizația de Eliberare a Palestinei a recunoscut dreptul Israelului de a exista în 1988 și din nou în 1993, i-a recunoscut dreptul de a exista pe 78% din pământul istoric al Palestinei în schimbul stabilirii unui stat palestinian pe numai cele 22 de procente rămase, cu Ierusalimul de Est drept capitală. Cererea Israelului ca Statele Unite să își mute ambasada este menită să legitimizeze controlul israelian asupra întregului Ierusalim, excluzând posibilitatea ca Ierusalimul de Est să devină capitala unui stat palestinian.

Momentul adevărului se apropie în Israel și Palestina. Dinamica actuală amenință să scufunde întreaga regiune într-un abis al violenței și al disperării. Acțiuni de tipul mutării ambasadei americane la Ierusalim ar face situația și mai periculoasă. Este nevoie ca forțe ale speranței și umanității să intervină în locul celor care caută să consolideze nedreptatea și ocupația.

Statele Unite și lumea trebuie să se decidă unde se poziționează. Se pot deplasa imediat către adoptarea soluției celor două state în baza rezoluțiilor U.N. și a legii internaționale, exercitând presiune pentru a face Israelul să se conformeze, inclusiv în privința Ierusalimului. Alternativ, pot recunoaște că Israelul este hotărât să își perpetueze la infinit ocupația, caz în care ar trebui să preseze Israelul să ofere drepturi egale tuturor oamenilor care trăiesc sub controlul său, inclusiv drepturi de cetățenie, indiferent de religia sau rasa acestora. Este un test al integrității comunității internaționale și al dedicării acesteia față de pace și justiție.


Hanan Ashrawi este politician palestinian și membră a comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.


http://europe.newsweek.com/trump-world-decide-stand-jerusalem-justice-occupation-ashrawi-547037?rm=eu

Niciun comentariu: