marți, ianuarie 10, 2017

Câți membri ai parlamentului britanic lucrează pentru Israel?




de Jonathan Cook


Cei de la Al Jazeera trebuie felicitați pentru o investigație sub acoperire care a expus ceva ce probabil cei mai mulți dintre noi ar fi ghicit: că niște membri ai ambasadei israeliene din Marea Britanie – hai să o spunem pe aia dreaptă: agenți Mossad – colaborează cu importanți politicieni și activiști politici din partidul Conservator și cel Laburist, pentru a-și corupe din interior propriile partide și a denatura politica britanică externă așa încât să favorizeze mai degrabă Israelul decât interesele britanice.

Nu putem învinovăți Israelul pentru asta. Majoritatea statelor își promovează interesele așa cum știu ele mai bine. Dar putem și trebuie să expunem și să le arătăm obrazul politicienilor britanici care colaborează cu Israelul vătămând democrația reprezentativă a Marii Britanii.

Nu e ca și când acești oameni nu ar putea fi identificați cu ușurință. Ei chiar fac reclamă acțiunilor lor. Sunt membri ai organizațiilor Prietenii Laburiști ai Israelului (LFI) și Prietenii Conservatori ai Israelului (CFI). Domină ambele partide parlamentare dar mai ales conservatorii. Potrivit datelor CFI, 80% dintre membrii conservatori ai parlamentului aparțin grupului de Prieteni Conservatori ai Israelului.

Odată, nimeni nu ar fi ezitat să îi numească pe politicienii britanici care acționau în favoarea intereselor unei puteri străine și foarte probabil fiind plătiți să facă asta, trădători. Și totuși, așa cum arată materialul filmat în secret de Al Jazeera, spioni israelieni ca Shai Masot se pot întâlni și conspira fără nicio problemă cu un consilier de nădejde al unui ministru conservator pentru a discuta care este cea mai bună metodă pentru „a-l da jos” pe adjunctul ministrului de externe, Alan Duncan, din cauza criticii aduse de acesta coloniilor ilegale israeliene din teritoriile palestiniene ocupate. Maria Strizzolo, asistenta ministrului educației sugerează confecționarea unui „mic scandal” pentru a-i face rău lui Duncan.

Masot și serviciile secrete israeliene nu pot influența politica britanică externă prin partidul de opoziție Laburist, dar asta nu îi împiedică să fie interesați de membrii laburiști ai parlamentului. Masot este filmat în timp ce vorbește cu președinta Prietenilor Laburiști ai Israelului, Joan Ryan, despre „o grămadă de bani” – peste 1 milion de lire sterline – pe care aceasta i-a primit de la guvernul israelian pentru a trimite încă un grup de MP laburiști în Israel, călătorie plătită, toate cheltuielile plătite, unde aveau să fie duși pe la restaurante și tot tacâmul și instruiți de oficiali israelieni cu rang înalt pentru a adopta poziții pro-Israel chiar mai extreme. LFI este cunoscută pentru a fi trimis o mare parte a membrilor parlamentului în Israel în acest gen de excursii.

Oare acest lucru nu are un efect și asupra politicilor britanice interne? Să fiți siguri că are! Israelul nu este o organizație caritabilă.

Mulți dintre cei care i-au făcut viața un chin liderului laburist Jeremy Corbyn aparțin Prietenilor Laburiști ai Israelului. Sunt aceeași MP care vorbeau despre o „criză a antisemitismului” în partidul Laburist – bazându-se pe zero dovezi tangibile – de când Corbyn a devenit conducătorul partidului. Își urmau ei propria conștiință? Se temeau ei cu adevărat de plaga antisemitismului care dintr-odată ar fi cuprins partidul lor? Sau își desfășurau jocurile politice profund cinice de a elimina un lider care susține dreptatea pentru poporul palestinian și este considerat de guvernul israelian de dreapta, care nu are niciun interes să facă pace cu palestinienii, a fi o veste rea pentru Israel?

Investigația realizată de Al Jazeera încă nu a fost arătată, așa că ne putem baza numai pe fragmente care au fost făcute publice fie de Al Jazeera, fie de „scurgeri” adiționale ale investigației, dezvăluite duminică de Daily Mail.

Merită să ascultați un ministru conservator din guvernul recent plecatului David Cameron care scrie sub anonimat în Daily Mail. El sau ea avertizează despre un rău dublu cauzat politicilor britanice de Israel și partizanii săi britanici – rău ce începe să semene celui făcut sistemului politic american de către Israel.

Guvernul britanic își denaturează politica externă pentru a nu-i supăra pe donatorii evrei, spune el/ea. Membrii parlamentului, între timp, acționează mai degrabă ca agenți ai unei puteri străine și nu ca reprezentanți ai poporului britanic. Lăsați legea internațională, acești politicieni nici măcar nu promovează interesele britanice.

Iată ce scrie ministrul:

„Politica britanică externă este amanetată influenței israeliene din inima politicilor noastre și cei care au autoritate au ignorat ceea ce se întâmplă.

Vreme de ani de zile CFI și LFI au lucrat cu – și chiar pentru – guvernul israelian și ambasada acestuia la Londra pentru a promova politicile israeliene și pentru a contracara politica guvernului britanic și acțiunile miniștrilor care încearcă să apere drepturile palestinienilor.

Multe țări încearcă să își impună viziunile altora, dar ceea ce este scandalos în UK este că, în loc să opună rezistență, guvernele succesive au cedat, luând banii donatorilor și permițând influenței israeliene să modeleze politica și chiar să determine soarta miniștrilor.

Chiar și acum, dacă ar fi să dezvălui cine sunt, aș fi supus/ă unui val neobosit de abuzuri și asasinării caracterului...

Este clar acum că oamenii din partidul Conservator și cel Laburist au colaborat cu ambasada israeliană care i-a folosit pentru a-i demoniza și defăima pe membrii parlamentului care critică Israelul; o armată de idioți utili ai Israelului în parlament.

Acesta este un fapt corupt din punct de vedere politic și din punct de vedere diplomatic imposibil de apărat. Comportamentul anumitor MP trebuie expus, ca și infiltrarea otrăvitoare și înșelătoare în politicile noastre a unor agenți străini.

Avem nevoie de o anchetă completă a ambasadei israeliene, a legăturilor, accesului și finanțării CFI și LFI.”

Se întâmplă rar să fiu de acord cu un ministru conservator, dar o asemenea anchetă trebuie făcută de urgență.

Să nu neglijăm nici faptul că mass-media britanică trebuie blamată pentru faptul că Al Jazeera și nu a patra putere a statului britanic a expus manevrele Israelului de a submina sistemul politic britanic. Nu e ca și când reporteri de la BBC, Guardian, Times și Mail nu ar fi dat peste miniștri ca cel de mai sus plângându-se de ani de zile de amestecarea Israelului. Deci, de ce nu au trimis acum multă vreme echipe sub acoperire pentru a expune această coluziune între Israel și membri ai parlamentului britanic?

Am avut parte de săptămâni întregi în care nu am auzit altceva decât despre presupusele eforturi ale Rusiei și ale lui Putin de a corupe alegerile americane, fără nicio o umbră de dovadă până acum, și bazându-se pe o afirmație nedovedită împotriva rușilor cum că aceștia ar fi compromis alegerile scoțând la iveală informații adevărate despre partidul democratic. Diplomații rusi au fost dați afară în baza acestor supoziții nefondate și președintele Obama și-a dat cuvântul că va lua și alte măsuri împotriva Rusiei.

Iată că aici avem dovezi bine documentate ale guvernului israelian conspirând cu membri „prietenoși” ai parlamentului britanic pentru a da afară un ministru al guvernului. Dacă asta nu e imixtiune în sistemul politic britanic păi nu mai știu ce e. Vom avea parte de aceleași săptămâni în care presa britanică se va ocupa de povestea asta sau va fi repede clasată și uitată?

Și se vor cere acțiuni împotriva lui Masot din partea guvernului britanic? Pare puțin probabil. Biroul de externe deja a dat o declarație spunând că, în urma destituirii lui Masot, consideră cazul închis.



Niciun comentariu: