sâmbătă, ianuarie 07, 2017

Crăciun răsăritean în Palestina




Mii de creștini de rit răsăritean, inclusiv patriarhul grec-ortodox Theophilus III, s-au adunat la Betleem vineri, pentru a sărbători Crăciunul, cu o procesiune către locul unde s-a născut Isus Hristos. Într-o dimineață rece dar luminată de soare, grupuri de cercetași palestinieni au cântat variante pentru cimpoi și alămuri ale melodiilor de Crăciun, în timp ce turiști străini erau aliniați pe străzi. Cu toții au sărbătorit nașterea Mântuitorului în Biserica Nașterii Domnului Isus Hristos din Cisiordania ocupată.


                                                   Foto: Hassan M. Shoaap


În această zi sfântă, să ascultăm mesajul președintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

„Crăciunul, o chemare palestiniană la speranță și dreptate, este un mesaj unic pe care l-am purtat generații după generații, ca pe o comoară prețioasă ce și-a avut începutul în Palestina și s-a transmis în întreaga lume.

Suntem pe cale să marcăm 50 de ani de ocupație israeliană, cea mai lungă ocupație militară din istoria modernă. Betleemul, locul de naștere al lui Isus, nu a fost scutit de brutalitatea exercitată de decenii de umilire, colonizare și apartheid. Locul de naștere al lui Isus este acum un oraș înconjurat de 18 colonii ilegale și divizat de Zidul Separației. Politicile de ocupație ale Israelului au tăiat legătura Betleemului cu Ierusalimul, ambele o parte integrantă a statului ocupat al Palestinei, pentru prima oară după 2000 de ani de creștinism.

În ciuda ocupației israeliene, prezența noastră pe pământul nostru natal și păstrarea moștenirii noastre culturale și naționale sunt cele mai importante forme de rezistență în fața unei forțe străine de ocupație colonialistă.

Suntem o națiune mândră de textura noastră socială. Creștinii nu au fost niciodată o minoritate în Palestina, ci o parte integrantă a națiunii noastre. Unii dintre cei mai glorioși lideri ai mișcării noastre naționale au fost creștini. De multe ori nu am știut religia camarazilor noștri de luptă decât atunci când au fost uciși și duși la moschee sau la biserică.

De acest Crăciun, pelerinii vor remarca lucrările pe care le-am întreprins în Biserica Nașterii Domnului Isus Hristos. Apreciem colaborarea cu bisericile ortodoxe, catolice și armenești. Frumusețea impresionantă a noilor icoane descoperite în acest loc sfânt va putea bucura în curând ochii vizitatorilor din întreaga lume. Am contribuit, de asemenea, la restaurarea Bisericii Sfântului Mormânt, din Ierusalimul de Est ocupat și vom continua să apărăm moștenirea noastră națională, inclusiv păstrarea statu quo-ului istoric al tuturor locurilor sfinte, inclusiv al sfintei moschei Al Aqsa.

În curând voi fi onorat să-l vizitez pe Sfinția Sa Papa Francis la Vatican. Cu siguranță vom discuta chestiuni de interes reciproc, inclusiv implementarea păcii și a justiției în regiune, cât și încurajarea dialogului interreligios.  În acest context reiterăm poziția noastră fermă că nicio Carte Sfântă nu ar trebui folosită pentru a justifica sau a scuza crimele și încălcarea legii.

Vom discuta și acordul istoric dintre statul Palestina și Sfântul Scaun, ca exemplu pentru întreaga regiune despre cum se poate consolida prezența creștinilor și a instituțiilor acestora. Creștinii sunt sarea acestui pământ și nu concepem un Orient Mijlociu fără creștinii săi indigeni. Vom continua cooperarea cu conducătorii bisericilor din Ierusalim, care sunt parte a Palestinei și a poporului său, pentru a duce la împlinire scopurile comune.

Suntem devotați păstrării mozaicului Palestinei, unul în care bisericile și moscheile au coexistat vreme de secole. Măsurile de a reduce la tăcere chemarea musulmană la rugăciune sau tentativele de a diviza creștinii și musulmanii își au originea într-o viziune rasistă și colonialistă. Regiunea noastră are nevoie de state care garantează drepturi egale pentru toți cetățenii lor. Facem astfel apel la comunitatea internațională pentru a împiedica încercările israeliene de a transforma un conflict politic într-un război religios. Mai mult, facem apel la toate statele să ni se alăture în condamnarea campaniei de incitare la ură și amenințare orchestrată de Israel împotriva diferitelor organizații ale societății civile palestiniene și internaționale și a programelor acestora în Palestina, Țara Sfântă, în deosebi împotriva World Council of Churches.

Invităm toată lumea să viziteze Palestina. Faceți pelerinajul în Țara Sfântă și sprijiniți neclintirea poporului nostru. Mesajul nostru de speranță este un mesaj al rezistenței. În Palestina suntem și în Palestina vom rămâne.


                Tradiționalul brad palestinian de Crăciun cu pozele martirilor palestinieni


Vreau să urez un Crăciun fericit și un an nou fericit întregului nostru popor. Salut toți cei 13 lideri ai bisericilor din Ierusalim, inclusiv toate confesiunile. Salut națiunea noastră glorioasă, mai ales refugiații noștri din Siria și din Liban, inclusiv din taberele de refugiați Al Dbayeh și Mar Elia, cât și pe cei care sărbătoresc Crăciunul în Gaza și în capitala noastră ocupată, Ierusalimul. Salut prizonierii noștri. Mesajul speranței, mesajul dreptății și al păcii adus de Isus dintr-o peșteră obscură a Betleemului va triumfa asupra întunericului exilului, al colonizării, al întemnițării ilegale și al apartheidului.”



Niciun comentariu: