miercuri, noiembrie 02, 2016

Povestea unui păstor: „Viața a devenit îngustă ca un inel


Qawawis Jibrin Moussa Haram în casa sa din Qawawis. EAPPI V. Steen 26.09.16


Jibrin stă jos cu demnitate și explică efectele ocupației: „Viața a devenit îngustă ca un inel”.

Jibrin s-a născut în Qawawis, o comunitate de ciobani de pe dealurile sudice ale Hebronului. Familia sa a avut lanuri de grâu și orz, oi și măslini. Apoi, la mijlocul anilor 80, colonia Susya, ilegală potrivit legii internaționale, a fost întemeiată de guvernul Israelului pe pământul palestinian de vizavi. Lucrurile au început să se schimbe. Coloniștii și-au lăsat animalele pe câmpurile palestiniene și au distrus recoltele. Au aruncat cu pietre în ciobani. Familia lui Jibrin s-a mutat mai aproape de sat pentru protecție.

Dar hărțuirea nu s-a oprit, s-a înrăutățit. Coloniștii au început să poarte arme. Ultimii douăzeci de ani au fost martorii deceselor și rănirilor grave în rândul ciobanilor. Doi au murit după ce au călcat pe o mină improvizată plasată pe o cărare de păstorit. Vecinul lui Jibrin are un stomac de plastic din cauză că a fost împușcat de un colonist. Un altul s-a ales cu laringele vătămat și vorbește cu dificultate după ce a fost împușcat în gât.

Acum nouă ani, coloniștii au tras în Jibrin și și-au pus oile pe câmpul său. Jibrin s-a mutat în alt alt, vreme de un an, continuând să-și cultive pământul din Qawawis chiar dacă recolta era mereu furată de coloniști. Dar a realizat că era în pericol să-și piardă cu totul mijloacele de trai și s-a întors în Qawawis.


Qawawis Jibrins își paște turmele pe câmpurile de lângă colonia israeliană ilegală Susya. EAPPI L. Hocking. 16.09.16


Apoi s-a întemeiat avanpostul ilegal Avigayil. Guvernul israelian a construit drumul către Avigayil pe pământul lui Jibrin și a pierdut 10 dunami (aproximativ un hectar). Alt pământ al său se afla în Zona de tragere 918, declarată zonă militară închisă pentru exerciții ale armatei. Jibrin riscă să fie împușcat sau băgat la închisoare dacă merge acolo. A mai pierdut astfel încă 500 de dunami (aproximativ 50 de hectare).

Confiscarea de pământ i-a redus turmele și profitul. Înainte de ocupație, Jibrin cumpăra 4 tone de mâncare de iarnă pentru cele 250 de oi ale sale. Acum sunt 9 tone pentru doar 50 de oi. „Mulți oameni au plecat din cauza problemelor de aici”, spune el. „Dacă toți s-ar întoarce, am avea 100 de familii noi pe lângă cele 24 care au rămas. Dacă ne-am putea lua pământul înapoi, am putea supraviețui cu toții și stilul nostru de viață ar supraviețui și el”.

Organizații internaționale precum Operazione Colomba (Operațiunea Porumbelul) și cele israeliene care se opun ocupației, precum Ta’ayush, Yesh Din și B’Tselem, au ajutat ciobanii. Pentru Jibrin, unele lucruri sunt mai bune. Avocații îl ajută să conteste confiscarea pământului dar este un proces lent și costisitor. Nu s-au mai tras focuri de armă în ciobani, dar încă se trage în oi, sunt călcate cu mașinile, sunt otrăvite și furate. Împrăștierea turmelor în mod deliberat se întâmplă tot timpul.


Qawawis Jibrin îi duce pe activiștii de la EAPPI în crângurile sale de măslini unde a fost hărțuit de coloniști. EAPPI L. Hocking 26.09.16


Plângerile adresate poliției nu dau niciun rezultat, chiar dacă infractorul a fost surprins de camera de filmat în flagrant delict și este cunoscut. „Și armata vede totul dar nu face nimic”, spune Jibrin. „Un colonist poate să intre cu ATV-ul în turmele care pasc și nimănui nu-i pasă”. Jibrin încă îi înfruntă pe intruși. „Ce căutați aici?” l-a întrebat pe unul dintre coloniștii care umblau pe pământul său. „Sunt aici pentru guvernul Israelului”, i-a răspuns colonistul. „Nu sunteți pentru niciun guvern, nu sunteți pentru nimeni.”

Coloniștii au tăiat anul trecut 45 dintre măslinii lui Jibrin, cauzându-i o pierdere de o tonă de ulei, o recoltă valoroasă, de care familia lui avea nevoie. Jibrin se bazează pe sprijinul agențiilor internaționale pentru a-și menține viața viabilă. Dar este hotărât să rămână aici, să-și continue o existență veche de mii de ani. „Ibrahim, tatăl evreilor și al palestinienilor a fost un păstor, așa ca noi”, spune el. „Viața mea și tovarășii mei sunt oile și plantele. Nu cunosc altă viață. Nu-mi doresc decât să trăiesc în pace.”

Potrivit Articolului 49 al celei de-a 4-a Convenții de la Geneva, unei puteri ocupatoare i se interzice să transfere părți ale populației sale pe pământul pe care îl ocupă. Toate coloniile israeliene sunt astfel ilegale sub legea internațională.

Jibrin este un cioban dintre mulți alții. Spuneți-i mai departe povestea pentru a ilustra felul în care coloniile îi strămută pe palestinieni de pe pământurile lor, îi împiedică să intre pe pământurile lor, le vatămă mijloacele de existență, distrug comunitățile palestiniene și modul lor de viață. Acestea sunt abuzuri ale drepturilor omului.



Niciun comentariu: