duminică, noiembrie 27, 2016

Pentru Israel un bărbat comatos este o amenințare la adresa securității


         Abed al-Karim Abu Haloub în patul său de spital (Foto: Walla!)


de Michael Schaeffer Omer-Man


Autoritățile israeliene au refuzat în mod repetat să-i permită unui bărbat palestinian din Gaza accesul la tratament medical în Cisiordania, neacceptând să-i acorde permisul de călătorie din motive de securitate, în ciuda faptului că acesta se află în comă de peste o lună de zile.

Physicians for Human Rights – Israel (PHR) au încercat să intervină din partea lui Abed al-Karim Abu Haloub, contestând de două ori refuzul acordării permisului, fără niciun succes. Faptul că Abu Haloub este comatos și conectat la un aparat de ventilație mecanică nu este suficient pentru a domoli grijile Israelului că bolnavul ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității Israelului.

Agenția Shin Bet și IDF-ul au ridicat interdicția pe motive de securitate abia când au fost confruntați cu posibilitatea ca refuzul absurd să fie expus public, atunci când jurnalistul Shabtai Bendat de la Walla!News a început să ancheteze cazul.

Abed al-Karim Abu Haloub este în comă într-un spital din Gaza de peste 40 de zile și are nevoie de tratament ce nu este disponibil în Fâșie. Prima solicitare pentru permisia de a-l transporta la un spital din Hebron a fost înaintată armatei israeliene la sfârșitul lui octombrie.

„Potrivit dosarului medical, condiția pacientului s-a deteriorat semnificativ și viața sa se află în pericol imediat”, au scris medicii de la PHR armatei israeliene în urma respingerii permisului de călătorie.

„Starea sa de invaliditate și incapacitatea de a funcționa face ca respingerea dumneavoastră pe motive de securitate să fie lipsită de logică”, a continuat scrisoarea, potrivit site-ului Walla!. „Potrivit legilor internaționale și precedentelor legale israeliene, face parte din responsabilitatea Israelului de a permite unui pacient să primească îngrijire medicală în afara Fâșiei Gaza.”

Potrivit PHR, Abed al-Karim Abu Haloub este doar un caz dintr-un trend îngrijorător ce persistă de un an de zile de a respinge cererea de călătorie a pacienților palestinieni care au nevoie de tratament medical în afara Gazei. Mulți dintre acești pacienți sunt tratați pentru boli grave precum cancerul sau bolile de inimă, o parte dintre ei fiind în mijlocul unor tratamente care le pot salva viețile la spitale din Cisiordania sau Israel.

Mijloacele de contestare a interdicțiilor de călătorie pe motive de securitate disponibile palestinienilor devin tot mai puțin eficiente, potrivit unor date publicate de PHR la începutul acestui an. Dacă în 2015 60% dintre refuzurile de acordare a permiselor au fost schimbate, în 2016 numai 25% din respingeri au fost inversate în prima jumătate a anului.

Israelul și-a retras trupele din Gaza acum 10 ani dar armata sa încă îi controlează granițele de pe pământ și mare, spațiul aerian, zona maritimă, registrul populației și decide cine și ce mărfuri intră și ies din Fâșie. Gaza are o graniță pe pământ și cu Egiptul, punctul de trecere pe la Rafah este un terminal numai pentru pasageri, dar acesta este mai tot timpul închis; în 2016 a fost deschis numai 32 de zile și în mare parte a timpului numai pentru cazuri umanitare și pentru a permite pelerinajul musulman.

Într-un raport despre examinarea preliminară a crimelor de război comise de Israel și palestinieni publicat anul acesta, procurorul Curții Penale Internaționale (ICC) a scris, „se poate susține că Israelul rămâne puterea ocupatoare ca urmare a anvergurii și gradului de control pe care îl păstrează asupra teritoriului Gazei – o poziție pe care biroul procurorului ICC a deținut-o și până acum.”

Într-un răspuns oferit agenției Walla!News, agenția de securitate a Israelului și-a apărat decizia inițială de a refuza intrarea lui Abu Haloub în Cisiordania spunând că „organizațiile teroriste încearcă să exploateze politicile umanitare ale Israelului”.

„Au fost descoperite cazuri în care rapoarte medicale au fost falsificate pentru locuitorii din Fâșia Gaza care solicitau intrarea în Israel pentru tratament medical”, a declarat Shin Bet pentru Walla!. „Cererea lui Abed al-Karim Abu Haloub a fost reexaminată de organele de securitate și s-a decis aprobarea intrării acestuia în Israel, cu condiția verificării stării sale medicale la sosirea la graniță.”

Respingându-se de două ori accesul la tratament unui om aflat în comă, doar pentru a-l aproba de teamă să nu ajungă povestea în presă, sugerează că autoritățile nu aveau niciun fel de griji legate de securitate. Singura concluzie care se poate trage este că nici măcar nu au examinat cazul domnului Abu Haloub și s-au folosit de pretextul vag al „motivelor de securitate” doar pentru a-l respinge din start, așa cum se întâmplă tot mai des cu permisele de orice tip.



Niciun comentariu: