marți, noiembrie 22, 2016

De ce liderii israelieni se bucură de ascensiunea antisemitismului în SUA





de Ali Abunimah


Unul dintre cei mai proeminenți crainici TV din Israel spune că liderii israelieni se bucură de renașterea naționalismului alb și a antisemitismului în Statele Unite, renaștere care a acompaniat campania prezidențială câștigătoare a lui Donald Trump.

Într-un editorial al ziarului israelian Ynet, Yaron London, un prezentator TV de prime-time al Channel 10, scrie că „o viziune care sprijină supremația albilor se potrivește cu interesele guvernului nostru.”

London detaliază în legătură cu motivele pentru care amploarea luată de naționalismul alb, o mișcare politică ai cărei membri – în majoritatea lor – se identifică deschis cu Ku Klux Klanul și chiar cu nazismul, ar putea fi benefică pentru Israel.

„Pentru a onora guvernul Netanyahu, dați-mi voie să-mi susțin declarația afirmând că toate formele de Zionism au percepția că un anumit grad de antisemitism face bine planului Zionist”, scrie London.

„Dacă oamenii lui Trump sunt mai dezgustați de arabi decât de evrei...am dat lovitura”, adaugă el, subliniind că „Trump și prietenii lui privesc Israelul ca pe linia întâi de luptă împotriva barbarilor”.

„Ca s-o spunem mai direct, antisemitismul este generatorul și aliatul Zionismului”, afirmă London.

Nu există Zionism fără antisemitism

De fapt, observă London, Israelul nu ar fi viabil fără ura față de evrei: „Mase întregi de evrei sunt mai degrabă împinse în țara asta decât sunt atrase aici. Tânjirea după pământul lui Sion și Ierusalim nu este atât de puternică încât să atragă milioane de evrei în țara asta și să-i facă să țină cu dinții de ea.”

Acesta este un aspect pe care liderii israelieni îl înțeleg foarte bine, de aceea au și exploatat atrocitățile în masă petrecute recent în Franța pentru a-i face pe evrei să emigreze din Europa.

London concluzionează că „ar fi bine să existe ceva antisemitism în America. Nu antisemitism grav, pogromuri sau persecuții care să golească America de evreii săi, deoarece avem nevoie de ei acolo, ci doar un strop din otrava aceasta puternică, atât cât să ne redea credința în Zionism.”

Asemenea viziuni îi vor șoca pe cei care nu cunosc lunga istorie a coluziunii dintre Zionism și antisemitism, pe care profesorul universitar de la Columbia University, Joseph Massad, o explică într-un articol din 2013 pentru Al Jazeera English.

„Oponenții evrei ai Zionismului au înțeles mișcarea încă de la începuturile sale ca pe una care împărtășea preceptele antisemitismului în diagnosticul a ceea ce gentilii europeni numeau „problema evreiască”. Ceea ce îi irita cel mai mult pe evreii anti-zioniști era că Zionismul promova aceeași „soluție” ca și antisemitismul la „problema evreiască” și anume expulzarea evreilor din Europa.”

După ce Al Jazeera a publicat evaluarea corectă a lui Massad, fostul gardian de închisoare israelian și actualul redactor-șef al publicației The Atlantic, Jeffrey Goldberg, a denunțat canalul de știri pentru că ar fi publicat „una dintre cele mai anti-evreiești tirade din istoria recentă.”

Al Jazeera a șters articolul, apoi l-a publicat din nou în urma protestelor față de actul flagrant de cenzură.

Rămâne de văzut dacă Goldberg îl va denunța și pe Yaron London pentru aplaudarea antisemitismului.

Entuziasm israelian pentru victoria lui Trump

Într-adevăr, atât de mare a fost entuziasmul miniștrilor israelieni față de administrația Trump, încât prim ministrul Benjamin Netanyahu a trebuit să dea un ordin colegilor săi de cabinet prin care să le interzică orice fel de contact cu echipa proaspăt alesului președinte.

Această măsură a venit după ce duminică, ministrul educației Naftali Bennett a ținut un discurs la gala newyorkeză a Organizației Zioniste a Americii (ZOA), unde strategul-șef al lui Donald Trump, Steve Bannon era așteptat să își facă apariția.


                                                         Gala ZOA


Bannon a fost președintele executiv al site-ului ultraconservator Breitbart News, site pe care acesta l-a descris drept „platformă pentru alt-right”.

Alternative-right, dreapta alternativă este o mișcare a adepților supremației albilor, a cărei figură centrală, Richard Spencer, a numit lupta sa pentru un „etno-stat” alb o formă de „Zionism alb”.

Spencer a mai aclamat campania prezidențială a lui Trump ca pe un vehicul ce a ajutat la introducerea mișcării sale periferice în mainstream.

În ciuda relatărilor despre promovarea antisemitismului de către Bannon, consilierul lui Trump a fost bineprimit de liderii israelieni, inclusiv de directorul unui consiliu al coloniștilor din Cisiordania, cât și de ministrul agriculturii Uri Ariel.

Într-o scrisoare publicată de Breitbart News, Ariel îi mulțumește lui Bannon „pentru prietenia cu Israelul”.

„Deși nu ne cunoaștem personal, prieteni dragi mie, inclusiv rabinul Shmuley Boteach, mi-au împărtășit opoziția ta puternică față de acordul nuclear cu Iranul care amenință existența Israelului, opoziția ta față de mișcarea BDS și deschiderea unui sediu Breitbart în Ierusalim pentru a promova viziunile israeliene [sic] în mass-media”, adaugă Ariel.

Intoleranță împărtășită

Boteach este un rabin celebru de dreapta care, așa cum relata Rob Bryan pentru Proiectul Grayzone al celor de la Alternet, „s-a declarat fiind surogatul evreiesc numărul 1 al lui Trump”.

Bryan a anticipat că misiunea lui Boteach în campania lui Trump va consta în „aplicarea ștampilei cușer pe un candidat care se bucură de suportul entuziastic al neo-naziștilor.”

În același spirit, comentatorul Fox News și cel care s-a autoidentificat drept „puștiul evreu din New York școlit la cea mai fiță dintre universitățile de fițe”, Wayne Allyn Root, insistă că e cazul ca Trump să fie aclamat drept „primul președinte evreu al Americii.”

De ce? Deoarece Trump „s-a îmbogățit făcând afaceri cu imobiliare”, are o casă în sudul Floridei și pentru că „ar putea fi cel mai pro-Israel președinte din istorie.”

Roots afirmă și că promisiunile lui Trump de a opri „importul în masă de refugiați musulmani ar trebui să fie aplaudate și primite cu entuziasm de fiecare evreu american.”

Cât despre Uri Ariel, acesta este unul dintre principalii susținători ai grupurilor coloniștilor evrei extremiști care, cu sprijinul guvernului israelian, au ca scop distrugerea moscheii al-Aqsa din Ierusalim și înlocuirea acesteia cu un templu evreiesc.

Rezistența

Liderul Organizației Zioniste a Americii, Morton Klein, a spus ziarului Haarezt că Bannon era așteptat la gala organizației sale și că s-ar putea să apară chiar și Trump.

Dar Klein susține că sutele de protestatari ce stăteau afară, printre ei mulți evrei progresiști de la grupuri precum IfNotNow, l-au determinat pe Banner să nu-și mai facă apariția.

Gala nu a fost altceva decât o perindare a vedetelor extremismului pro-israelian din SUA.

Printre participanți s-a numărat și fostul profesor de drept al universității Harvard și apărătorul lui Bannon, Alan Dershowitz, precum și Sheldon Adelson, miliardarul finanțator al cauzelor anti-palestiniene.

Klein a demonstrat fanatismul anti-palestinian al organizației sale declarând pentru Haaretz că „este un mit faptul că Ierusalimul este sfânt pentru musulmani” și afirmând că „nu există ocupație”.

Între timp, jurnalistul Dan Cohen a remarcat că „divizarea evreiască pe categorii de vârstă” era vizibilă mai ales în diferența dintre vârsta predominantă a celor ce participau la evenimentul ZOA și a celor care protestau afară.




La fel de vizibilă este și divizarea politică tot mai accentuată. Pe de o parte sunt cei dispuși să apere Israelul și Zionismul cu orice preț, chiar dacă asta presupune asocierea pe față cu islamofobii, adepții supremației albilor și antisemiții.

De cealaltă parte se află cei care, palestinieni și evrei, se unesc împotriva acestei adoptări fățișe a celei mai toxice forme de rasism.

Într-o postare pe Facebook, IfNotNow a numit protestul său din New York o victorie promițătoare:

„Dacă 700 de evrei îl pot împiedica pe Stephen Bannon să vorbească la o gală ZOA, construirea unei #rezistențeevreiești poate să îl țină la distanță de Casa Albă și să oprească politicile violente ale administrației Trump: rasismul, misoginismul, islamofobia, antisemitismul, homofobia și toate formele de opresiune.”



https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/why-israeli-leaders-are-welcoming-rise-anti-semitism-us

Niciun comentariu: