duminică, noiembrie 13, 2016

Profitând de haosul din Siria, Israelul își încleștează și mai tare ghearele pe Golan


  Soldați israelieni la granița cu Siria, în zona ocupată a Înălțimilor Golan


de Matt Broomfield


„Ascultați!” spune Salman Fakherldeen. „Ați auzit?”

Sub zgomotul tractorului teleghidat de o dronă pentru agricultură se aude tot mai distinct păcănitul unui foc de armă automat.

Fakherldeen este activist în Podișul Golan ocupat de Israel și cercetător al centrului pentru drepturile omului al-Marsad. Cu o beretă militară îndesată pe cap, fumează o țigară privind cum explodează obuzele pe câmpiile siriene dincolo de zona demilitarizată.

„Singurii învingători acum sunt Assad și israelienii”, spune el. „Și la sfârșit, va pierde și Assad.”

Ecuația lasă un singur învingător – și Înălțimile Golan sunt pradă de război. Pe măsură ce luptele distrug odată stabilul chiar dacă ostilul său vecin din nord, Israelul se folosește de spectrul grupării ISIS și al militanților islamiști pentru a obține recunoaștere internațională pentru anexarea zonei ocupate de el în 1967.

Benjamin Netanyahu, prim ministrul israelian, a declarat anul trecut că Înălțimile Golan „vor rămâne pentru totdeauna în mâini israeliene”, profitând din plin de haosul din Siria pentru a forța pe față legea internațională.

„A venit vremea, după 40 de ani, ca Înălțimile Golan să fie recunoscute de comunitatea internațională ca făcând parte din Israel pentru totdeauna”, a spus acesta.

Naftali Bennett, ministrul israelian al educației, a cerut și el ca anexarea Golanului să fie recunoscută pe plan internațional, referindu-se la amenințarea ISIS. Podișul Golan, a spus el, este singurul lucru care îi împiedică pe luptătorii ISIS „să înoate în Marea Galileei”.




Consolidând ocupația

Asemenea cuvinte au fost urmate de politici menite să consolideze ocupația israeliană a Înălțimilor Golan siriene: numărul coloniștilor s-a încincit, s-au investit 108 milioane de dolari în 750 de noi proiecte culturale israeliene și a avut loc o expansiune militară semnificativă de-a lungul graniței dintre Siria și teritoriul aflat sub control israelian.

Pe 26 octombrie anul acesta, guvernul israelian a dat undă verde construirii a 1.600 de noi locuințe în colonia Katzrin. Coloniștii din oraș trăiesc pe pământul ce a fost odată casa locuitorilor sirieni, proprietățile acestora fiind rase de pe suprafața pământului în timpul războiului din 1967.

Pentru Faisal, un fermier din Golan a cărui podgorie se învecinează cu zona demilitarizată patrulată de Națiunile Unite și care a vorbit cu condiția să nu-i folosim numele întreg, problema nu este granița. Zilele acestea, observă el, „toată lumea trăiește lângă o graniță”.

Faisal este mai îngrijorat de faptul că politicile israeliene le permit coloniștilor să acceseze de cinci ori mai multă apă decât populația indigenă a Înălțimilor Golan, druzii sirieni, un grup religios minoritar, și de restricțiile severe privind construcțiile.


                     Casă siriană demolată de Israel în Golan. Foto: Matt Broomfield


„Au trecut 40 de ani și noi tot nu avem voie să construim”, spune el. „Muncim pământul ăsta cu dragoste, nu cu bani: este imposibil. Cum să continui să trăiești aici?”

În septembrie, pentru prima dată în zeci de ani, Israelul a implementat o politică de demolare a caselor în Golan, o politică asociată în mod obișnuit cu practicile sale din Cisiordania ocupată.

Un steag druz, colorat precum o bomboană, flutură deasupra rămășițelor casei lui Bassan Ibrahim de pe un promontoriu ce veghează peste Majdal Shams, cel mai mare oraș sirian din Golanul ocupat. Dărâmată cu buldozerele de Israel, acum este doar un morman de moloz și metal.

Al-Marsad raportează că există acum peste 80 de case plănuite a fi demolate, deoarece pentru nativii sirieni este foarte dificil sau chiar imposibil să obțină permise de construcție de la Israel. Așa că, nu au altă soluție decât să construiască ilegal.

„Fiul meu locuiește cu mine, are 28 de ani”, spune Faisal. „Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că încă nu și-a găsit o soție. Unde să se ducă? Unde să locuiască?”

Ceva precum ISIS

Planurile israeliene în legătură cu Golan nu sunt secrete, dar sunt adesea ambalate într-un limbaj aparent inofensiv.

Anul trecut, Israelul s-a prezentat ca fiind un protector al druzilor de pe partea siriană a graniței din 1967, de amenințarea militanților islamiști.

Reuven Rivlin, președintele Israelului, a exprimat aceste preocupări după ce cetățenii druzi ai Israelului și-au manifestat grija față de coreligionarii lor din Siria. Dar Faisal spune că el nu crede că Israelului îi pasă să-i apere de luptătorii ISIS sau de oricine altcineva.

„Statul israelian are grijă de evrei, nu de arabi”, spune el. Ne arată cum minele israeliene din jurul casei sale îl forțează să lucreze o bucățică de teren de proastă calitate lângă graniță.


Minele israeliene din Podișul Golan pun în pericol de moarte fermierii druzi. Foto: Matt Broomfield


Un furt masiv de teren în jurul orașului Majdal Shams este promovat ca un act apolitic de generozitate ecologică.

Dar remarca lui Naftali Bennett că războiul sirian este „o rară oportunitate” pentru Israel pentru a-și afirma dreptul asupra „marelui munte al Golanului” sugerează o motivație diferită în spatele proiectului Parcul Național Hermon.

Între timp, de-a lungul zonei demilitarizate, Fakherldeen de la al-Marsad ne arată intrările care sunt folosite de Israel pentru a trata luptătorii grupărilor afiliate la al-Qaida, trecându-i în secret peste granița patrulată de trupele UN sub camuflajul nopții.

Deși Fakherldeen se opune guvernului Assad din Siria, condamnă cu hotărâre trâmbițatele eforturi umanitare ale Israelului în regiune: „Nu le mulțumesc pentru asta”, spune el. „Dacă le-ar fi păsat cu adevărat ar fi primit niște refugiați. În schimb, ei îi împing înăuntru.”

„Siria se va prăbuși și Israelul va cere să păstreze controlul asupra Golanului – și poate chiar mai mult de atât”, susține Fakherleed.

Mai mult, postura Israelului ca actor politic excepțional în zonă, oglindește teologia exclusivistă a ISIS, spune Fakherleed.

„Israelul spune că este singura democrație, singurul stat liberal din Orientul Mijlociu. Dar în realitate este ceva asemănător cu Daesh”, spune el, folosind acronimul arab pentru „Statul Islamic”.



Niciun comentariu: