vineri, noiembrie 04, 2016

Clarificând ambiguitățile pentru o comunitate internațională complice


                                Drapelul Palestinei la UN


de Ramona Wadi


Discursul rostit de raportorul special al UN despre situația drepturilor omului în Teritoriile Palestiniene Ocupate (OPT) în fața celui de-al treilea comitet al Consiliului General UN, a oferit o abordare mai comprehensivă decât retorica repetitivă obișnuită asociată cu instituția internațională. Deși câteva adevăruri izbitoare articulate de Michael Link probabil că nu vor diminua sprijinul internațional pentru colonizarea israeliană a Palestinei, cuvântarea dumnealui a demascat înșelătoria și manipularea petrecându-se de mulți ani, mai ales în legătură cu compromisul celor două state, lovind Palestina și făcând-o de nerecunoscut.

Citat în Jerusalem Post, Lynk a declarat: „Este imposibil să separi ocupația de proiectul coloniilor israeliene, dacă nu ar exista colonii, nu ar fi nevoie de ocupație”. Exprimând un adevăr simplu care este ignorat de obicei de comunitatea internațională, Lynk a reușit să articuleze elementul lipsă din condamnarea în general superficială a Israelului. Tendința dominantă este de a disocia până la ignoranță ocupația militară israeliană de expansiunea sa colonialistă. Acest lucru a avut consecințe grave pentru palestinieni din perspectiva fiecărui aspect al violărilor drepturilor omului, cât și pentru răspunsul internațional la asemenea violări. Facilitarea normalizării Israelului prin eliminarea expansiunii coloniale din narativa mainstream a dus la încercări predeterminate, ineficiente, de abordare a neliniștilor palestiniene fără a afirma că asemenea violări sunt o consecință directă a violenței coloniale.

Plecând de la o asemenea aserțiune, o multitudine de contradicții sunt eliminate. „Adâncirea ocupației, constricția drepturilor umane de bază și absența totală a unui orizont politic care să ducă la autodeterminarea palestiniană au accentuat atmosfera de disperare și lipsa de speranță”, a explicat Lynk.

Merită subliniat că declarația este lipsită de obișnuitele referiri ambigue la speranță, care au devenit tema principală în hiperbola arogantă a UN. Într-adevăr, accentuarea unei „absențe” pune în evidență o urgență pe care comunitatea internațională o ignoră, preferând, în schimb, să continue să se bazeze pe comoditate și obiective generalizate cu intenția distragerii atenției de la ramificațiile violenței și expansiunii coloniale.

În această privință, Link a menționat și Scopurile de Dezvoltare Durabilă (SDGs) ale UN, care, a arătat el, nu pot fi implementate în Palestina din cauza reprimării israeliene a fiecărui aspect al dezvoltării palestiniene, inclusiv șomajul și precaritatea hranei. Israelul, așa cum explică Lynk, a comis o „fragmentare deliberată a OPT” și restricțiile privind dezvoltarea au contribuit și ele la deteriorarea drepturilor omului.

Această abordare coerentă analizează multe fațade atât ale Israelului cât și ale comunității internaționale, dezvăluind inadecvările unei retorici ce desconsideră și disprețuiește palestinienii pentru a apăra complicitatea și impunitatea rezultantă a statului zionist. Mai mult, Lynk a divulgat ceea ce instituțiile internaționale și organizațiile pentru drepturile omului preferă să ignore: enormitatea izolării palestiniene juxtapusă cunoașterii faptului că Israelul violează legile internaționale și contribuției comunității internaționale la această dinamică. Dacă tentativele anterioare de a îndulci repercusiunile datorate opresiunii israeliene au reușit să genereze un oarecare efort de a păzi drepturile umane, situația de nesusținut creată de expansiunea colonială a pus întreaga comunitate internațională într-o postură ridicolă și periculoasă; cea din urmă este evidențiată de permanenta fragmentare care este acum sinonimă cu Palestina.



Niciun comentariu: