luni, octombrie 31, 2016

Sub camuflajul războiului, Israelul își extinde ocupația asupra Siriei


Protestatari israelieni la un miting din Ierusalim scandând „Moarte arabilor”


de Asa Winstanley


În multe feluri, războiul din Siria a fost un cadou pentru Israel. Din motive asemănătoare cu cele ale americanilor, guvernul din Tel Aviv are un interes în a ajuta la prelungirea războiului cât mai mult cu putință. În cel mai crud mod exprimat de otrăvitorul demagog anti-musulman Daniel Pipes ca „suport față de oricare tabără pierde în războiul civil”, este un exemplu clasic al strategiei „dezbină și cucerește”.

Guvernul sirian este un stat opresiv care abuză de drepturile omului. Mai este și un stat independent de proiectele americane în regiune și adesea acționează în opoziție deschisă față de acestea. Exemplul cel mai evident este îndelungul suport logistic al guvernului pentru aripa armată a mișcării Hezbollah, principala forță a rezistenței libaneze față de Israel. Luptătorii Hezbollah susțin regimul lui Bashar Al-Assad în război.

Din acest motiv, atât guvernul american cât și cel israelian sunt bucuroase să lase lupta să continue cât mai mult cu putință, deoarece asta înseamnă că Siria reprezintă o mai mică amenințare la adresa influenței americane și israeliene în regiune. Pentru Israel, un beneficiu suplimentar al întregii situații a fost că i-a permis să își amplifice și să-și consolideze ocupația asupra Înălțimilor Golan.

Înălțimile Golan sunt o regiune din sud-vestul Siriei care a fost ocupată ilegal de Israel odată cu războiul din 1967. Deși ocupația israeliană a Palestinei cu Cisiordania și Fâșia Gaza este destul de bine înțeleasă în momentul acesta, ocupația Înălțimilor Golan primește mai puțină atenție.

În 1967, când Israelul a ocupat Gaza, Cisiordania și Peninsula Sinai egipteană, a invadat și Înălțimile Golan siriene. Mai mult de 130.000 de sirieni nativi locuind în zonă au fost strămutați cu forța din casele lor sau siliți să plece din țară din cauza războiului. Acești oameni au reprezentat majoritatea populației din teritoriu.

Apoi, Israelul a început să distrugă satele din Golan. La o lună de la ocupație, Israelul începea deja să construiască așezări/colonii peste dărâmături; acestea erau și sunt ilegale sub legea internațională. Locuitorilor sirieni ai satelor respective li s-a interzis de către Israel să se întoarcă pe pământul lor. În multe privințe, situația este foarte asemănătoare cu epurarea etnică a Palestinei în 1948, deși la o scară mai mică.

În 1981 – sfidând legea internațională și Națiunile Unite – Israelul a anexat Podișul Golan, desemnându-l ca parte a sa, potrivit legilor și practicilor sale. Aceasta este o mișcare pe care nu a făcut-o în cazul Cisiordaniei și Gazei, deoarece s-ar crea o presiune internațională uriașă pentru a le oferi celor 4,5 milioane de palestinieni ce trăiesc în acele teritorii ocupate drept de vot în parlamentul israelian. Acesta este un lucru pe care Israelul, așa numitul „stat evreiesc”, nu l-ar aproba niciodată, doar dacă nu este obligat să o facă prin presiune exterioară.

De atunci, Israelul a intensificat treptat ocupația asupra Golanului. În timpul actualului război, Israelul a început forări de probă în teritoriu pentru petrol. Compania petrolieră israeliană Afek, care se ocupă de forările din Golan, îi include în consiliul consultativ pe fostul vicepreședinte american Dick Cheney, pe magnatul media Rupert Murdoch și pe Larry Summers, fostul secretar al trezoreriei americane.

Săptămâna trecută, s-a comunicat în presa israeliană că Tel Avivul a autorizat construcția unor 1600 de noi case în colonia ilegală Katzrin. Potrivit Al-Marsad, centrul arab sirian pentru drepturile omului din Golan, colonia este construită peste ruinele satelor siriene Qasrin, Shqef și Sanawber, distruse de Israel.

Al-Marsad spune că „din cauza politicilor israeliene discriminatorii privind pământul, locuințele și dezvoltarea, zonele rezidențiale siriene [din Podișul Golan] sunt extrem de supraaglomerate. Ca rezultat al restricțiilor severe impuse de comitetele israeliene de planificare urbană, este aproape imposibil ca populația nativă siriană din localitățile siriene care au mai rămas în Înălțimile Golan ocupate, să obțină aprobări pentru construcție.” Situația aceasta reflectă ceea ce se întâmplă în Ierusalimul ocupat, de exemplu, unde palestinienii foarte rar primesc asemenea aprobări. „Așa încât”, spune Al-Marsad, „populația siriană este forțată să construiască locuințe fără permisiune, pentru că este singura modalitate pe care o au la dispoziție. În consecință, proprietarii de case sirieni riscă să își vadă locuințele dărâmate în orice moment: așa cum i s-a întâmplat lui Bassam Ibrahim, a cărui casă din satul sirian Majdal Shams, a fost demolată de autoritățile israeliene luna trecută. În prezent, 80-90 de proprietari au fost avertizați că li se vor demola casele.”

Războiul din Siria rămâne un camuflaj convenabil pentru ca ocupația israeliană a acestei regiuni neglijate a Siriei să continue nestingherită. La fel ca ocupația asupra Palestinei, ocupația Israelului asupra Siriei trebuie să înceteze de urgență.



Niciun comentariu: