vineri, octombrie 28, 2016

Israel: acapararea posturilor din structurile de securitate de către coloniști este alarmantă



Infiltrarea treptată a coloniștilor ultrareligioși în poliție a reflectat un proces similar petrecut în cadrul armatei israeliene care a început acum douăzeci de ani.


de Jonathan Cook


Ierusalim – cele mai importante posturi din cadrul forțelor naționale de poliție ale Israelului se află acum în mâinile coloniștilor extremiști care încearcă să facă schimbări alarmante în poliție, atât în Israel cât și în Teritoriile Ocupate, avertizează criticii.

Influența crescândă a mișcării coloniștilor a fost subliniată luna aceasta prin numirea lui Rahamim Brachyahu în funcția de rabin-șef al forțelor armate. Acesta locuiește în Talmon, o colonie de lângă orașul palestinian Ramallah din Cisiordania.

Roni Alsheik, care a fost făcut șef al poliției anul trecut, a locuit mulți ani într-una din cele mai violente colonii, Kiryat Arba, de lângă Hebron. Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Alsheikh a făcut lobby puternic pentru ca Brachyahu să obțină poziția de rabin-șef.

Este prima oară când membri ai comunității coloniștilor ultrareligioși au dobândit una dintre aceste funcții importante. Amândoi și-au exprimat devotamentul față de accelerarea unui program numit „Believers in the Police”, creat acum cinci ani, de recrutare a coloniștilor și grăbire a promovării lor la rangul de ofițeri.

Brachyahu a descris influxul de coloniști ultrareligioși în poliție drept un „parteneriat frumos, aducerea a ceva religios într-un domeniu ce a funcționat pe plan istoric într-un mod nereligios.”

El și-a mai declarat și intențiile de a pune un mai mare accent pe legea religioasă evreiască sau halakha, în domeniul poliției. Scopul său, a declarat el, este de a crea o carte a poruncilor rabinice și biblice care să fie folosită de toți ofițerii de poliție în ducerea la îndeplinire a sarcinilor lor.

Acest lucru a dat naștere la îngrijorări serioase printre liderii palestinieni, deoarece Brachyahu a apărat un celebru manual rabinic pentru coloniști, intitulat „Tora Regelui”. Acest ghid scris de rabinul Yitzhak Shapira susține că legea religioasă evreiască justifică uciderea palestinienilor ca măsură preventivă – inclusiv a copiilor, care cresc pentru a deveni „teroriști”.


„Coloniștii ultranaționaliști, fundamentaliști religioși obțin puterea asupra multor sfere din viața publică israeliană”, a declarat pentru Al Jazeera Aida Touma-Suleiman, un membru palestinian al parlamentului israelian.

„Dar transformarea poliției este în mod special alarmantă, deoarece ar trebui să fie o agenție civilă. Acum există o luptă în poliție în legătură cu ce are prioritate – legile lui Dumnezeu sau legile statului.”


Conducerea coloniștilor nu a făcut niciun secret din intenția sa de a domina forțele de poliție.


Infiltrarea treptată a coloniștilor ultrareligioși în poliție a reflectat un proces similar petrecut în cadrul armatei israeliene care a început acum douăzeci de ani, a subliniat Jafar Farah, directorul Mossawa, un grup de sprijin politic pentru cetățenii palestinieni ai Israelului.

Deși așa numita comunitate națională religioasă – care aderă la ideologia coloniștilor – reprezintă doar 10% din populația Israelului, cifre recente sugerează că jumătate dintre noii recruți în armată provin din rândurile acesteia. „Există o coaliție clară de interese între guvernul puternic de dreapta și conducerea coloniștilor pentru a-și aduce oamenii în poziții înalte în instituțiile principale ale statului, inclusiv în serviciile de securitate, tribunale și mass-media”, a spus acesta pentru Al Jazeera.

„Scopul este controlarea proceselor decizionale și discursul public din Israel”.

„Believers in the Police” îi are în vizor pe coloniștii care au mai servit în armată. Se așteaptă ca programul să producă 500 de absolvenți în următorii cinci ani și să-i plaseze în posturi importante. Printre cei care predau la cursul de doi ani se numără și Dov Lior, rabinul din Kiryat Arba, fosta colonie a lui Alsheikh. Lior a fost unul dintre rabinii seniori care au sprijinit Tora Regelui.

Într-un efort de a crește înrolarea coloniștilor ultrareligioși în programul „Believers in the Police”, a fost făcut un video la începutul acestui an, folosindu-se exclusiv materiale filmate cu acțiuni ale poliției împotriva palestinienilor. Activitățile includeau demolarea caselor beduinilor, invadarea moscheei al-Aqsa din Ierusalim, acționarea în cazuri de „atacuri teroriste” și verificarea cardurilor de identitate ale palestinienilor.

Micky Rosenfeld, un purtător de cuvânt al politiei, a refuzat să vorbească despre programul „Believers in the Police”, dar le-a spus celor de la Al Jazeera că numirea în funcție a lui Brachyahu s-a efectuat în urma „unui atent proces de selecție care a decis că el este persoana potrivită pentru acest post din poliția națională”.

Poliția națională israeliană operează atât în Israel, cât și în părți ale Teritoriilor Ocupate sub control total al Israelului, inclusiv în Ierusalimul de Est ocupat și în coloniile din Cisiordania. Forțele de poliție au fost îndelung criticate pentru corupție și pentru tratamentul aplicat palestinienilor.

O comisie juridică de anchetă a concluzionat în 2004 că poliția este în mod instituțional rasistă, privindu-i pe palestinienii cetățeni ai Israelului ca reprezentând „dușmanul”. Farah a subliniat că zeci de palestinieni cetățeni ai Israelului au murit în circumstanțe neexplicate în mâinile poliției în ultimii 16 ani.

Dar prezența tot mai mare a extremiștilor religioși în forțele de poliție adaugă și mai multă neliniște.

„Relațiile dintre poliție și cetățenii palestinieni sunt deja dezastruoase”, spune Touma-Suleiman. „Dar situația se va deteriora și mai mult dacă ideologia coloniștilor devine normă în rândul poliției”.

Statisticile din vara aceasta au dezvăluit că în patru ani de zile, până în 2015, circa 60% dintre arestările efectuate de poliție au fost ale ne-evreilor – asta însemnând că probabilitatea de a fi încarcerați este de trei ori mai mare decât în cazul cetățenilor evrei.

Yossi Gurvitz, un jurnalist israelian și analist al coloniștilor a declarat pentru Al Jazeera: „Palestinienii oricum se confruntă cu brutalitatea poliției. Există temeri că nivelul brutalității va crește.” Într-una dintre declarațiile sale oficiale după numirea în funcție, Alsheikh a susținut că palestinienii nu suferă din cauza pierderilor în același mod ca evreii. Acesta a adăugat: „Israelul sanctifică viața. Dușmanii noștri aleg să sanctifice moartea”.

Liderii palestinieni se tem că prezența tot mai mare a coloniștilor extremiști în rândul poliției este cea care i-a încurajat pe tinerii coloniști într-un val recent de violențe împotriva palestinienilor din Cisiordania și din Israel. Poliția a fost acuzată că nu investighează atacurile care au inclus incendierea moscheilor și bisericilor.

Farah a spus că influența tot mai puternică a coloniștilor va contribui la o „stare de impunitate” în legătură cu violența atât din partea coloniștilor cât și a ofițerilor de politie. Ca un semn al încrederii lor sporite, coloniști violenți au incendiat o casă din satul palestinian Duma, anul trecut, omorând trei membri ai familiei Dawabshe, inclusiv un copilaș. Mai mulți lideri ai coloniștilor implicați îndeaproape cu „Believers in the Police” au negat că atacul din Duma a fost un act terorist.

Printre aceștia s-a aflat și Eli Ben Dahan, un rabin colonist care este acum ministrul însărcinat cu administrația militară a Teritoriilor Ocupate. El i-a numit pe palestinieni „suboameni”. Un alt punct fierbinte este militarizarea complexului din care face parte moscheea Al-Aqsa din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Poliția israeliană controlează accesul și a permis unui număr tot mai mare de coloniști ultrareligioși să pătrundă în locul sfânt și să-l vandalizeze. Inclusiv  coloniștilor ce aparțin unei mișcări dedicate distrugerii moscheei și înlocuirii acesteia cu un templu evreiesc.

Asemenea intruziuni au declanșat ciocniri repetate între palestinieni și poliție si au cauzat anul trecut izbucnirea unui val de atacuri solitare, așa-numitele „lone wolf attacks” din partea palestinienilor în Ierusalim și Cisiordania.

Politicienii coloniști implicați în programul „Believers in the Police”, cum ar fi Uri Ariel și Bezalel Smotrich, au cerut ca evreii să aibă dreptul legal de a se ruga în Al-Aqsa, în ciuda agitației care s-ar naște în regiune.

Conducerea coloniștilor nu a făcut niciun secret din intenția sa de a domina forțele de poliție.

Într-un interviu din 2011, Nahi Eyal, fondatorul „Believers in the Police” a declarat că scopul său era de a ajuta comunitatea coloniștilor „să-și facă loc în funcțiile de conducere”. El a afirmat în presa israeliană că a ajuns la această concluzie după ce fiul său a fost grav rănit în ciocnirile cu poliția în urma distrugerii unor case dintr-o colonie mică din Cisiordania în 2006. „Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să o faci din interiorul organizației”, a spus acesta, referindu-se la zădărnicirea eforturilor poliției de a conduce coloniștii. „Trebuie să ajungi în interior [ul poliției] și să o conduci.”

Mișcarea colonistă a acaparat recent posturi de conducere și în alte servicii de securitate ale Israelului, inclusiv agenția israeliană pentru informații externe și operațiuni speciale Mosad și agenția israeliană pentru informații interne Shin Bet. Gurvitz a spus că preluarea ramurilor serviciilor de securitate a devenit mai ușoară în ultimii ani din cauza tendințelor din societatea israeliană.

„Publicul a devenit mult mai religios și mult mai puțin tolerant. Problema se află mai mult în societate decât în poliție”, a declarat acesta.


Niciun comentariu: