marți, octombrie 25, 2016

Israelul răstălmăcește votul UNESCO în legătură cu Ierusalimul






de Charlotte Silver

Israelul și-a suspendat cooperarea cu UNESCO după ce organizația culturală și științifică a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care condamna cu vehemență acțiunile agresive ale Israelului în interiorul și în jurul moscheei al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat.

În ciuda puternicului lobby împotriva moțiunii făcut de ambasadorii israelieni din toată lumea, rezoluția a fost votată cu 24 de voturi „pentru” și 6 voturi „contra”.

SUA, Germania, Lituania, Estonia și Olanda au votat împotriva rezoluției, în vreme ce Rusia și China, printre alte țări, au sprijinit-o.

Oficialii din guvernul israelian susțin că moțiunea neagă o legătură evreiască cu locul istoric, care include Zidul Vestic (al Plângerii), deși nimic din limbajul folosit în moțiunea cu pricina nu sugerează așa ceva.

Planul Israelului pare a fi dobândirea suveranității asupra locului.

În mod semnificativ, efortul Israelului de a obține confirmare simbolică și poate legală asupra locului prin rezoluții UN vine în contextul în care solicitările anumitor grupuri pentru distrugerea moscheei al-Aqsa și înlocuirea acesteia cu un templu evreiesc se intensifică, adesea cu sprijin și finanțare din partea guvernului israelian.

Criticii au punctat referirea exclusivă a moțiunii față de locul respectiv prin denumirea „moscheea al-Aqsa/al-Haram al-Sharif” ca dovadă a faptului că rezoluția neagă orice legătură evreiască sau reverență a locului pe care evreii îl numesc Muntele Templului.

În aprilie, UNESCO a adoptat o rezoluție similară care a stârnit o critică aproape identică.
Franța a votat în favoarea rezoluției, dar și-a retras imediat sprijinul față de aceasta după ce prim ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a scris o scrisoare de protest președintelui francez François Hollande.

Denunțând acțiunile ilegale, nu negând legăturile

De fapt, rezoluția adoptată de UNESCO afirmă „importanța Orașului Vechi al Ierusalimului și a zidurilor sale pentru cele trei religii monoteiste”, în timp ce solicită Israelului redarea statu-quo-ului istoric al complexului ce include moscheea al-Aqsa prin returnarea întregii autorități Waqf-ului iordanian – instituția care s-a ocupat de administrarea acestuia.

Până la izbucnirea celei de-a doua Intifade în anul 2000, Waqf-ul iordanian administra și controla locul sfânt.

Deși complexul propriu-zis încă se află sub autoritatea Waqf-ului, perimetrul său este controlat de Israel și forțele israeliene fac incursiuni dese în interiorul său.

Israelul a inițiat și continuă să inițieze proiecte arheologice și de dezvoltare în jurul său, proiecte care pun în pericol fundația al-Aqsei și restricționează cu severitate accesul palestinian și musulman în locul sfânt.

Rezoluția condamnă „accentuarea agresiunilor israeliene și măsurile ilegale împotriva [Waqf-ului] și a personalului său și împotriva libertății de închinare în locul sfânt și restricționarea accesului musulmanilor în moscheea al-Aqsa/al-Haram al-Sharif și cere Israelului, puterea ocupatoare, să respecte statu-quo-ul istoric și să oprească imediat aceste măsuri.”

De asemenea, denunță și excavările și demolările structurilor antice din și în jurul Orașului Vechi întreprinse de Israel, vandalizarea complexului de către coloniștii de extremă dreapta și de forțele armate, distrugerea clădirilor de către forțele israeliene precum și obstrucționarea renovărilor necesare.

Rezoluția critică planurile Israelului de a construi un sistem de telecabine în Ierusalimul de Est și așa numitul Kedem Center în cartierul palestinian Silwan.

Votul UNESCO vine într-o vreme în care Israelul a sprijinit accentuarea activității private de construire a coloniilor în inima Ierusalimului de Est ocupat.

Noile date sugerează că numărul coloniștilor evrei în zona ce înconjoară complexul al-Aqsa a crescut cu 70 de procente din 2009 încoace. În timpul aceleiași perioade, 60 de familii palestiniene au fost evacuate cu forța, 55 dintre ele numai în ultimii doi ani, potrivit organizației non-guvernamentale israeliene Ir Amim.

Gargara israeliană

Netanyahu este dirijorul corului care condamnă rezoluția.

„A spune că Israelul nu are nicio legătură cu Muntele Templului și cu Zidul Vestic este ca și când ai spune că China nu are vreo legătură cu Marele Zid Chinezesc sau că Egiptul nu are vreo legătură cu piramidele”, a afirmat acesta.

Felul în care Netanyahu și-a ales cuvintele este semnificativ: el afirmă ca statul israelian, nu religia iudaică are o „legătură” cu aceste locuri care se află în Cisiordania ocupată.

Atestarea unei asemenea „conexiuni” de rezoluțiile UN, în scris, ar reprezenta pentru Israel un pas înainte către dobândirea suveranității asupra acestor locuri.

Isaac Herzog, liderul opoziției israeliene a declarat: „Oricine vrea să rescrie istoria, să distorsioneze faptele și să inventeze fantezia că Zidul Vestic și Muntele Templului nu au legătură cu poporul evreiesc, spune o minciună teribilă care servește doar la sporirea urii.”

Luându-și ca reper gargara guvernamentală, Israelul susține ideea perpetuată că moțiunea era un atac la adresa venerației evreilor față de locul respectiv.

Ziarul Haaretz, din Tel Aviv, a publicat un articol cu un titlu înșelător la modul cel mai grosolan: „UNESCO susține moțiunea care anulează legăturile evreiești cu Muntele Templului.”

Yair Rosenberg de la Tablet Magazine descrie decizia UNESCO drept o „rezoluție fățiș antisemitică ce șterge legăturile evreiești cu Muntele Templului, cel mai sfânt loc al iudaismului.”

„A șterge conexiunea evreiască cu Ierusalimul este a nega însăși moștenirea culturală a Ierusalimului” spune Liga Împotriva Defăimării din SUA.

Până și directorul general al UNESCO, Irina Bokova, s-a alăturat criticilor: „Diferite popoare venerează aceleași locuri, uneori sub nume diferite. Recunoașterea, folosirea și respectarea acestor nume este extrem de importantă.”

Furia în legătură cu rezoluția a atins și campania prezidențială a Statelor Unite, atât Donald Trump cât și Hillary Clinton emițând critici aspre.

Autoritatea Palestiniană a dat o declarație salutând rezoluția susținută de Algeria, Egipt, Liban, Maroc, Oman, Qatar și Sudan, spunând că decizia adoptată reflectă „angajamentul permanent al majorității statelor membre de a confrunta impunitatea și de a confirma principiile în baza cărora s-a întemeiat UNESCO.”


Niciun comentariu: