joi, septembrie 29, 2016

Lobby-ul israelian confecționează încă un scandal laburist pe tema rasismului




de Jonathan Cook


Este dificil de ignorat agenda comună a blairiștilor și a suporterilor lipsiți de spirit critic ai Israelului din cadrul partidului Laburist din Marea Britanie, aceștia încercând cu orice mijloace să submineze conducerea lui Jeremy Corbyn. „Scandalul” confecționat al antisemitismului – reclamația că partidul Laburist a devenit un focar al urii îndreptate împotriva evreilor în momentul în care Corbyn a preluat conducerea – ar fi arătat ridicol dacă nu ar fi fost întreținut în mod constant de către o presă britanică uneltitoare.

Una dintre primele victime ale acestei vânători de vrăjitoare a antisemitismului a fost Jackie Walker, o membră a partidului Laburist ce are rădăcini evreiești și africane. A fost calomniată și hulită – și suspendată din partid – pentru că a denunțat comerțul cu sclavi ca pe un holocaust african. Ea și ceilalți membri dați afară din partidul Laburist au fost salvați numai pentru că raportul Chakrabarti a dezmințit acuzațiile potrivit cărora partidul ar avea o problemă legată de antisemitism.

Acum, după realegerea lui Corbyn, pare că povestea se reia – și Walker se află și ea, din nou, pe scaunul electric. Iată așa-zisul comentariu jignitor făcut de Walker la un „eveniment de educare a antisemitismului” condus de Mișcarea Laburistă Evreiască (JLM) în cadrul conferinței anuale a partidului Laburist:

„În ceea ce privește Ziua Holocaustului, nu ar fi minunat ca această zi să cuprindă toți oamenii care au avut de-a face cu holocausturile?”

Walker cerea ca Ziua Holocaustului să fie tratată, în conformitate cu scopul său original, ca un eveniment universal care să includă holocausturi precum cel din Africa.

N-are a face. The Guardian susține că Walker a comis crima atunci când a afirmat: „Doream niște informații dar tot nu am auzit o definiție a antisemitismului care să mă satisfacă.”


Putem înțelege de ce Mișcarea Laburistă Evreiască și mulți membri laburiști ai parlamentului care se consideră Prietenii Israelului sunt supărați. Au depus eforturi mari pentru a redefini antisemitismul așa încât să interzică orice fel de critică adusă Israelului și au rebranduit Ziua Holocaustului așa încât să eclipseze alte grupuri, inclusiv populația de etnie romă a Europei care a fost și ea victima acestui holocaust industrializat.

Un grup de activiști ai Laburiștilor Evrei au apărat-o pe Walker declarând: „Felul în care a fost tratată Jackie demonstrează caracterul nepotrivit al Mișcării Laburiste Evreiești de a educa în legătură cu antisemitismul.”

Fără îndoială, JLM încearcă să instrumentalizeze suferința evreiască așa încât să fie greu de criticat opresiunea Israelului exercitată asupra palestinienilor. Probabil că nu surprinde pe nimeni încercarea loialiștilor Israelului de a corupe discursul public – și de a submina lecția importantă, universală a holocaustului – politizând aceste chestiuni. Dar aceasta nu este o scuză nici pentru blairiști, nici pentru așa-zisa presă liberală precum The Guardian de a le ține isonul pur și simplu pentru că oferă o cale simplă de a-i face rău lui Corbyn.

Din păcate, deoarece Corbyn încearcă să modifice cadrul în care se discută despre Israel și despre palestinieni, pentru a se asigura că și palestinienii sunt priviți ca niște ființe umane, ne putem aștepta la și mai multe absurdități de acest gen.



Niciun comentariu: