duminică, septembrie 25, 2016

Oficialul israelian care a promovat genocidul pe Facebook luptă acum împotriva „incitării” pe platformele de socializare


Ministrul israelian al Justiției Ayelet Shaked a postat la un moment dat pe Facebook un text care solicita exterminarea mamelor palestiniene.




de Sarah Lazare

Ministrul israelian al Justiției, doamna Ayelet Shaked, care a folosit Facebook-ul în 2014 pentru a promova genocidul împotriva palestinienilor se află acum în fruntea eforturilor guvernului israelian de a constrânge Facebook și Google să cenzureze conținutul pe care guvernul din care face parte îl consideră a fi „incitare palestiniană”.

Shaked a susținut recent că Facebook a fost de acord cu 95% din cererile sale de ștergere a materialelor.

„Scopul nostru principal este ca aceste companii să efectueze propria lor monitorizare a materialelor ce conțin incitare”, a spus Shaked luni, în cadrul Conferinței Internaționale împotriva Terorismului de lângă Tel Aviv, ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanții Facebook.

„Așa cum videoclipurile ISIS sunt monitorizate și șterse din rețea, vrem să se ia aceleași măsuri în legătură cu materialele palestiniene care incită la terorism”, a continuat aceasta, potrivit reporterului Reuters Steven Scheer. „Acum lumea înțelege că rețelele de socializare servesc drept pepinieră pentru teroriști.”

Afirmațiile sale sunt uluitoare, având în vedere că Shaked – care face aceste apeluri de la tribuna partidului de extremă dreapta HaBayit HaYehudi (Căminul Evreiesc) – s-a folosit de Facebook în vara lui 2014 pentru a cere distrugerea Gazei, „inclusiv bătrânii și femeile sale, orașele și satele, proprietățile și infrastructura sa.” A făcut acest lucru postând un text despre care a spus că face parte din opera nepublicată a lui Uri Elitzur, un proeminent lider al mișcării coloniștilor și consilier al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Iată o traducere a unui fragment din postarea de pe Facebook a doamnei ministru, postare ce a strâns mii de like-uri de la israelieni și suporterii lor:

„Ce este atât de oribil în a înțelege că întreg poporul palestinian este dușmanul? Fiecare război are loc între două popoare, și în fiecare război, poporul care a început războiul, întreg poporul, este dușmanul. O declarație de război nu este o crimă de război. A răspunde cu război cu siguranță nu este. Nici folosirea cuvântului „război”, nici a defini cu claritate cine este dușmanul. Au contraire: moralitatea războiului (da, există așa ceva) este bazată pe presupunerea că există războaie în această lume și că războiul nu este starea normală a lucrurilor și că în războaie, de obicei, inamicul este întregul popor, inclusiv bătrânii și femeile sale, orașele și satele, proprietățile și infrastructura sa.

...Actori în război sunt cei care incită în moschei, cei care scriu programe școlare criminale, cei ce îi adăpostesc, cei ce le furnizează vehicule și toți cei care îi onorează și le oferă sprijinul moral. Toți sunt combatanți dușmani și sângele lor se va afla asupra capetelor lor. Inclusiv asupra mamelor martirilor care îi trimit în iad cu flori și sărutări. Ar trebui să-și urmeze fiii, nimic nu ar fi mai drept. Ar trebui să dispară, la fel ca și casele în care au crescut acești șerpi. Altfel, mai mulți șerpi mici vor crește aici.

Facebook nu a șters acest apel clar la genocid împotriva unui popor ocupat militar. De fapt, a fost șters chiar de Shaked, după ce protestele publice au forțat-o să dea înapoi.

Acum, Shaked colaborează cu ministrul israelian de Interne Gilad Erdan pentru a exercita presiune asupra giganților internetului de a monitoriza și a șterge materialele online despre care Israelul spune că reprezintă incitare. Cei doi oficiali lucrează și pentru a elabora o legislație care să forțeze companiile platformelor de socializare să se supună solicitărilor de cenzură ale Israelului.

Dar, potrivit lui Shaked, companiile deja cedează în mod voluntar cererilor Israelului. Doamna ministru a declarat la conferința despre securitate că, în ultimele patru luni, Facebook a fost de acord cu 95% din cererile Israelului de înlăturare a materialelor și că YouTube, care este deținut de Google, a aprobat ștergerea a 80% din materialele indicate.

Luni, Facebook a dat o declarație afirmând că „extremismul online poate fi contracarat numai printr-un parteneriat solid între legiuitori, societatea civilă, mediul academic și companiile, și acest lucru este valabil în Israel și în întreaga lume.”



Niciun comentariu: