luni, septembrie 05, 2016

A juca pentru Palestina în Santiago de Chile




de Siri Schwabe

Într-un cartier liniștit și plin de praf din periferia sudică a orașului Santiago, se află stadionul La Cisterna. Modest și deloc remarcabil printre celelalte multe stadioane ale orașului – cel puțin în ochiul neinițiatului – un lucru îl distinge totuși. De la vestibul și până la scaunele de plastic și boxele de beton, stadionul este îmbrăcat în culorile drapelului palestinian: negru, alb, roșu și verde.

În interiorul edificiului principal, lângă bufet, acolo unde se strâng oamenii sau pe unde trec înainte și după meci, afișe uriașe sunt lipite pe toți pereții. Unul dintre aceste afișe înfățișează un grup de oameni care pozează în fața Cupolei Stâncii din Ierusalimul de Est. Un altul îl reprezintă pe un tânăr arab, câștigător al unui concurs de muzică, Mohammed Assaf, cântând pe scenă. Pe toate posterele apar cuvintele „orgullo palestino”, „mândrie palestiniană”. În boxele de beton, decorate cu roșu, alb și verde, fanii îmbrăcați în aceleași culori flutură steaguri palestiniene în timp ce scandează insulte la adresa echipei rivale.

De la reconstrucția sa din 1988, La Cisterna a fost căminul echipei de fotbal Club Deportivo Palestino, cunoscută și sub numele simplu de Palestino și adesea alintată ca Tino-Tino, Los Árabes sau Los Baisanos. Cămin al unei echipe al cărei nume înseamnă literalmente „palestinian”, La Cisterna este diferită de celelalte arene sportive din capitala chiliană.

O sută de ani de Palestino

Pe cât de impresionant este angajamentul vizual al stadionului față de Palestina, mai există și altceva în legătură cu Palestino decât simplul spectacol. Documente de arhivă dezvăluite în 2014 arată că instituția, cunoscută atunci sub numele de Club Sportivo Palestina, a fost întemeiată de emigranții palestinieni din Santiago pe 25 martie 1916, acum mai mult de o sută de ani.

Până în anii 1920 echipa își schimbase numele în Club Deportivo Palestina și avea un număr de jucători profesioniști. Abia în 1952 Palestino a promovat în divizia secundă chiliană, urmând să câștige liga trei ani mai târziu.




Suferind numeroase urcușuri și coborâșuri de-a lungul anilor, Palestino și-a consolidat acum poziția printre echipele de top ale primei divizii chiliene, „primera división”. Anul trecut, echipa feminină a clubului a învins echipa cea mai populară a țării, Colo-Colo, devenind campioana primei dizivii de fotbal.

Reprezentând Palestina

Povestea echipei Palestino are mai multe straturi. Reușitele sportive au fost importante, desigur, atât pentru cei implicați în echipă cât și pentru suporterii ei. Pentru mulți dintre acești oameni, importanța acestui succes a fost strâns legată de rolul echipei în a reprezenta palestinienii în Chile. Când a fost întemeiată Palestino, era menită în primul rând a fi un punct de întâlnire pentru emigranții palestinieni și succesorii lor. De atunci, a devenit o modalitate importantă de a promova și a genera atenție pozitivă pentru comunitatea palestiniană existentă în Chile.

De-a lungul existenței sale, Palestino a întruchipat legătura veche și durabilă dintre palestinienii chilieni și pământul natal ancestral. Deși migrația din Palestina în Chile a început încă din 1880, s-a amplificat substanțial în primele decade ale secolului 20. Odată cu începutul Primului Război Mondial și cu iminenta prăbușire a Imperiului Otoman, familiile creștine din Betleem și din satele din împrejurimi, din Beit Sahour și mai ales din Beit Jala, au început să-și trimită fiii peste hotare pentru a nu fi nevoiți să lupte în primele linii. În anii ce au urmat, mai mulți palestinieni au emigrat în Chile, stabilind acolo ceea ce a devenit una dintre cele mai remarcabile comunități palestiniene diasporene din întreaga lume.

Însă, Palestino nu este doar despre legături personale și istorii de familii. Fanclubul include la fel de mulți suporteri non-palestinieni. În mod similar, deși la început Palestino era o echipă unde jucau doar fotbaliști cu rădăcini palestiniene, acum numărul acestora este depășit de cel al jucătorilor chilieni fără origini palestiniene. Însă clubul face eforturi pentru a se asigura că sportivii palestinieni sunt reprezentați în cadrul echipei. În acest sens, clubul l-a recrutat pe fotbalistul din Cisiordania Shadi Shaban, în iulie 2016.

Indiferent de mediul din care provin, toți fanii lui Palestino se pare că au îmbrățișat angajamentul față de Palestina ca parte a dragostei lor pentru club. Credincioși în suportul față de echipă, aceștia sunt dedicați și promisiunii echipei de a reprezenta Palestina și poporul palestinian. Așa cum spune un slogan popular, Palestino este „mai mult decât o echipă” – este „un întreg popor”.

O schimbare controversată

Uneori, legăturile echipei Palestino cu pământul strămoșesc au generat controversă politică. În ianuarie 2014, ca urmare a unei decizii a conducerii clubului, au existat niște schimbări în designul uniformei jucătorilor. Printre alte detalii, o hartă neagră a Palestinei istorice era plasată pe spatele tricourilor – la fel cum urma să fie reprodusă pe zidurile albe ale stadionului La Cisterna.

Schimbarea a înfuriat comunitatea evreiască chiliană. Unele figuri publice mai proeminente din rândul acesteia au început să critice gestul pe toate canalele media, caracterizându-l drept o provocatoare lipsă de recunoaștere și respect pentru Israel. A urmat o dezbatere foarte publică. La puțin timp după, asociația națională de fotbal a statului Chile a declarat că echipamentul nu respectă regulile asociației și Palestino a adoptat o uniformă mai tradițională.

Controversa a avut efecte foarte tangibile. Tot mai mulți oameni au început să vină la meciuri pe La Cisterna,ca urmare a mobilizării făcute pe platformele de socializare de către palestinienii-chilieni pentru manifestarea suportului față de echipă. Fabricantul „infamelor” uniforme a raportat comenzi din întreaga lume de la oameni care își doreau tricoul respectiv. Acel tricou, care devenise un marker vizual al suportului pentru Palestino și Palestina, aducea echipei o audiență mult mai largă și mai globală.




Legături palestiniene

Pentru Palestino, designul uniformelor de joc și recrutarea jucătorilor sunt mai mult decât simple expresii ale solidarității cu Palestina și poporul ei. Pentru mulți dintre jucătorii lui Palestino, pentru conducerea și fanii săi, relația este mult mai profundă.

Fostul fundaș al echipei, Roberto Bishara, întruchipează această realitate. Jucând pentru Palestino timp de 14 ani înainte de a părăsi clubul în 2014, Bishara a devenit o legendă pentru fanii echipei. Născut în Santiago din părinți palestinieni, Bishara s-a alăturat lui Palestino în 2001. În 2002 i s-a oferit și a acceptat un loc în echipa națională a Palestinei, jucând acolo timp de 8 ani – o experiență despre care a spus „parcă aș fi acasă”.

Aceste legături dintre Palestino și Palestina reflectă conexiunea profundă dintre palestinienii din Palestina și diaspora. În același timp, eforturile conducerii de a poziționa clubul ca implicat activ în reprezentarea poporului palestinian în Chile a atras și mai mulți fani – nu doar din Palestina.

După calificarea echipei în 2015 la prestigiosul turneu Copa Libertadores, președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a dat o declarație ziarului chilian La Tercera, făcând apel la „toți palestinienii și oamenii care sprijină cauza noastră să susțină echipa Palestino deoarece poartă mesajul nostru de libertate, dreptate și pace oriunde joacă.”

De atunci, legăturile dintre Palestino și Palestina au devenit și mai deschise. Banca Palestinei a devenit sponsorul principal al echipei începând cu 2010 și plănuiește să-și deschidă prima sucursală latino-americană în Chile. O remodelare completă a stadionului La Cisterna, finanțată în principal de bancă, este și ea în plan.




Mai mult decât fotbal

Pentru Shadi Shaban, relația intimă dintre echipa de fotbal chiliană și ținutul său natal este evidentă. Așa cum a mărturisit într-un video postat pe pagina de Facebook a lui Palestino, „promit să dau totul pentru club pentru a face fericiți oamenii din Palestina.” Deși e o achiziție nouă a clubului, Shaban a mai fost în Chile. La începutul acestui an, în ianuarie, a călătorit la Santiago cu echipa sa din Hebron, Ahli Al-Khalil pentru un meci amical cu Palestino. La vremea respectivă, managerul lui Ahli Al-Khalil, Ibrahim Mansour, a explicat presei chiliene că în Palestina fotbalul înseamnă mai mult decât sport. „Noi jucăm fotbal în primul și-n primul rând pentru a spune că suntem în viață”.

Recunoscând precaritatea vieții în Palestina, potențialul politic al sportului și lupta specială a fotbaliștilor palestinieni care adesea întâmpină o varietate de obstacole, Palestino oferă pe teren o prezență palestiniană deslușită, chiar dacă terenul se află la mii de kilometri de conflict și ocupație.

De-a lungul câtorva ani, o echipă cu o istorie fascinantă a devenit o forță recunoscută și schimbă dinamicile sportului și ale politicii. Se pare că este un dat faptul că legătura dintre Palestino și Palestina va deveni și mai puternică. În cuvintele lui Roberto Bishara, „Palestino este Palestina și Palestina este Palestino.”



Articolul poate fi citit în original aici: http://muftah.org/playing-palestine-santiago-de-chile/#.V8Bv6VuLTIU

Niciun comentariu: