vineri, septembrie 02, 2016

Alegerile în Palestina sunt inutile


             Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas



de Mohammad Ayesh

Alegerile care vor avea loc la începutul lunii octombrie în teritoriile palestiniene ocupate sunt inutile. Nu este nevoie de aceste alegeri deoarece au loc între două părți pentru care aceste alegeri nu au niciun sens, nicio culoare, nicio semnificație. Dimpotrivă, aceste alegeri nu sunt decât o distragere a atenției de la lucrurile esențiale și o tentativă de a cârmui direcția palestiniană.

Există doi factori care fac ca aceste alegeri să fie complet absurde. Primul este ocupația și permanența acesteia. Nu e nicio nevoie de alegeri locale când ocupația militară israeliană este angajată în prezent în distrugerea oamenilor, a copacilor și chiar a pietrelor de pe pământurile palestiniene. Mai mult, puterea guvernantă din spatele ocupației este obligată de legea internațională să asigure poporului palestinian servicii domestice elementare; și deși aceasta îi pune pe palestinieni în fața faptului împlinit și sub un regim militar impus de tancuri și aeronave iar palestinienii mai întâi trebuie să se unească și să lupte pentru a pune capăt acestei ocupații, până atunci, trebuie să solicite guvernului israelian să le furnizeze serviciile necesare garantate de legea internațională.

În plus, chestiunea mai importantă cu privire la organizarea alegerilor sub ocupație militară este aceea că regimul de ocupație folosește forța coercitivă pentru a se amesteca și a întrerupe experimentul democratic. Asta se întâmplă în sensul că Israelul arestează candidatul pe care nu și-l dorește a câștiga alegerile. Exact acest lucru s-a întâmplat acum câteva zile când Israelul a arestat un politician afiliat la Hamas, Hussein Abu Kwaik, ceea ce înseamnă că, într-un final, alegerile sub ocupație militară sunt adesea distorsionate.

Al doilea factor ce face ca aceste alegeri să fie inutile este divizarea națională palestiniană și starea continuă de fragmentare între Cisiordania și Gaza, între Fatah și Hamas și între o jumătate a poporului palestinian și cealaltă. Mai multă atenție ar trebui acordată aplanării acestor dezacorduri și restaurării unității naționale. Mai importantă ar fi organizarea de alegeri legislative și prezidențiale locale într-un efort de a readuce Autoritatea Palestiniană pe calea cea mai bună.

Când vine vorba de situația palestiniană actuală, în primul și-n primul rând prioritatea ar trebui să fie rezolvarea divizării naționale și apoi lupta pentru a pune capăt ocupației israeliene, deoarece stabilirea unui adevărat și normal stat palestinian pentru un popor palestinian nu poate fi realizată fără atingerea acestor două obiective esențiale. Obținerea unității palestiniene și încheierea ocupației israeliene sunt cele două elemente cruciale în acest moment. Orice altceva este mai puțin important. Este inutilă încercarea de a îndrepta deciziile ce izvorăsc din ocupația israeliană și este inutilă încercarea de a ameliora condițiile de trai ale oamenilor ce trăiesc sub ocupația israeliană deoarece viețile lor se vor îmbunătăți numai după ce ocupația va lua sfârșit, altfel nu.

Discutând despre alegerile din Palestina este important de subliniat că aceste facțiuni (Fatah și Hamas) își convertesc energia pe care ar trebui să o folosească în scopul eliberării pentru a se concentra exclusiv pe aceste alegeri. Aceste lucruri sunt valabile în mod egal atât pentru Fatah cât și pentru Hamas: ar trebui să lucreze împreună pentru a pune stop ocupației israeliene și deci ar trebui să amâne atât alegerile prezidențiale cât și cele locale. Ele ar trebui să se concentreze acum să ceară forțelor de ocupație să asigure servicii elementare, să anuleze punctele de control, să elibereze permise de muncă și să deschidă drumurile deoarece aceste lucruri vor duce la încetarea ocupației și la stabilirea unui stat palestinian.




Niciun comentariu: