sâmbătă, septembrie 17, 2016

Înainte de a trage într-un palestinian, lunetistul israelian l-a întrebat: Unde vrei să fii împușcat?


                                     Mohammed Amassi


Patru runde de trageri cu arma l-au lovit pe Mohammed Amassi, un tânăr brutar palestinian stând pe acoperișul casei sale din tabăra de refugiați Al-Fawwar. În timp ce rănile încearcă să i se vindece, încă își amintește cuvintele batjocoritoare ale soldatului care l-a împușcat.

de Gideon Levy și Alex Levac




Ce rost au cuvintele când video-ul postat de agenția palestiniana de știri Ma’an arată cam totul? Soldații israelieni se află pe acoperișul clădirii de apartamente învecinate: unul este pe acoperișul de mai jos, doi în balconul apartamentului de deasupra acoperișului și încă doi priveau de pe fereastra apartamentului. Câteva adolescente și câțiva copii se uitau la ei de pe acoperișul învecinat. Tăcere totala. Dintr-odată, cei doi soldați din balcon își ridică mâinile ca și când ar fi dat un semnal, și unul dintre ei, lunetistul, țintește și începe să tragă. Aflat pe acoperișul clădirii, Mohammed Amassi este lovit. Cade jos și începe să se târască pentru a-și salva viața, hotărât să se dea jos de pe acoperiș. Într-un final, o echipă medicală îl dă jos cu ajutorul unei scări. Singurul lucru pe care Amassi îl ține în mână este telefonul mobil. Nimic în legătură cu el nu ar fi putut părea amenințător soldaților de pe acoperișul opus, la o distanță de aproximativ 80 de metri. Lunetistul l-a luat în cătare și a început să tragă, rundă după rundă. O palmă îi este acoperită cu sânge; se crispează de durere, înfricoșat.

Câteva săptămâni mai târziu, Amassi, 22 de ani, stă în sufrageria sa, întins pe un pat nou, ajustabil, care i-a fost împrumutat de o fundație caritabilă palestiniană. Este un tânăr arătos, zâmbitor și tăcut. Casa familiei sale este bine întreținută, în comparație cu altele din Al-Fawwar – o tabără de refugiați sărăcăcioasă, cea mai în sudul Cisiordaniei și cea mai asemănătoare cu taberele de refugiați din Fâșia Gaza, care nu este deloc departe.

Pe 16 august, sute de soldați ai Forțelor de Apărare ale Israelului au descins în Al-Fawwar în toiul nopții. În mai puțin de 24 de ore au ucis o persoană și au rănit câteva duzini. Prada lor: două pistoale vechi. Rezidenții locali sunt convinși că raidul nu a fost nimic mai mult decât un exercițiu militar făcut pe spinările lor.

Am ajuns la Al-Fawwar în ajunul sărbătorii sacrificiului, Id al-Adha. Într-o măcelărie, o vacă era tăiată pentru sărbătoare. Cei care își permit carne erau adunați în jurul animalului așteptându-și porția. IDF-ul rareori efectuează raiduri în această tabără aglomerată, unde în jur de 10.000 de oameni locuiesc într-un perimetru de 1 kilometru pătrat. Trupele nu s-au întors de când cu raidul.

Amassi este fiul brutarului din tabără, Ibrahim Amassi și cel mai mare din cei șase frați ai săi. Brutăria familiei a fost prima din Al-Fawwar, datând din vremea fondării taberei la începutul anilor 1950. În anii recenți a produs mai ales covrigei, fursecuri și aluaturi speciale pentru mâncărurile tradiționale. Mohammed a studiat designul de interior, dar apoi a devenit brutar pentru a-și ajuta familia să câștige bani. Lucrează două schimburi pe zi, dimineața și după-amiaza, șapte zile pe săptămână. Nu a fost niciodată arestat sau interogat de autoritățile israeliene. Deasupra sufrageriei în care stă acum să se recupereze, un alt apartament se construiește: el va locui acolo după ce se va însura și va avea familia sa.

Mâna îi este bandajată și ambele picioare au răni și semne de la împușcături și operațiile care au urmat. Imobilizat la pat, Amassi continuă să sufere din cauza durerii intense. Nu se știe dacă va putea să meargă din nou sau să-și folosească mâna. Momentan, poate doar să șchiopăteze cu ajutorul cârjelor. În ziua marelui raid de luna trecută, frații săi mai mici l-au trezit la 6:30 A.M., la trei ore după ce soldații au ajuns în tabără. Trupele cercetau aleile și sechestrau clădirile. Inițial, locuitorii taberei au crezut că soldații au venit să demoleze casa lui Mohammed al-Shobaki, care a înjunghiat un soldat IDF în noiembrie anul trecut și a fost ucis după aceea. Însă, în curând avea să devină limpede că trupele aveau alte intenții, deși nu era clar care erau acestea.

Privind spectacolul

Întreaga tabără se află pe acoperișuri, privind spectacolul și Amassi nu făcea excepție. Casa sa are două acoperișuri: unul ca o terasă, cu un parapet jos, unde oamenii stau în nopțile fierbinți și deasupra lui un acoperiș neîmprejmuit, pentru rezervorul cu apă și antena de satelit. Amassi se urcase pe acoperișul de sus pentru a vedea mai bine. E periculos acolo: fără parapet, nu ai unde să te adăpostești. Echipa Ma’an News și cea a canalului de televiziune Palestine Today se aflau pe acoperișul clădirii adiacente, care oferă o protecție mai bună față de soldați. Au avut loc ciocniri pe strada principală între soldați și cei care aruncau cu pietre, dar în general a dominat liniștea aici.

Trupele au sechestrat câteva case – în jur de 30, potrivit lui Musa Abua Hashhash, un investigator pentru organizația israeliană pentru drepturile omului B’Tselem – și au percheziționat aproximativ 200 de case, făcând găuri în pereți pe unde să poată trage lunetiștii. În jur de ora 9 A.M. Amass vorbea cu reporterii de pe acoperișul vecin. La un moment dat a auzit un soldat din balconul clădirii mai jos de a lui strigându-i în arabă: „Unde vrei să ți-o iei?” Amassi a împietrit. Știa ce înseamnă asta: în ce parte a corpului vrei să fii împușcat?

Potrivit lui Amass, nu era nimic care să fi provocat întrebarea înfiorătoare a soldatului. Strada era liniștită și Mohammed nu făcuse nimic care să poată fi considerat o amenințare la adresa trupelor, care erau la 80 de metri distanță. Tatăl său, Ibrahim, crede că soldații i-au împușcat fiul pentru a-și demonstra puterea în fața echipelor de filmare de pe acoperișul vecin.

„Ce ți-a spus soldatul?” l-a întrebat prietenul său, Ismail Najar, de pe acoperișul vecin. Dar înainte ca Amassi să poată răspunde, a văzut soldatul ochindu-l și începând să tragă înspre el. Trei gloanțe succesive l-au lovit rapid. Primul i-a izbit piciorul stâng lângă genunchi, al doilea l-a lovit între șold și coapsa stângă și al treilea în piciorul drept. Când și-a ridicat mâinile și a strigat la soldat „Ajunge, ajunge”, lunetistul a mai tras o rundă, probabil ca un bis. Glonțul final i-a lovit palma. Erau gloanțe Ruger, de 0,22 inci sau Toto (ne-letale), și nu l-au ucis.

Amassi a încercat apoi să se adăpostească pe acoperișul care nu oferea niciun adăpost. Ar fi putut să cadă. În video-ul editat al agenției Ma’an News, este văzut cum se târăște cu disperare. O scară de fier improvizată, fragilă – pe care mie unul mi-a fost frică să o urc – este singurul mod de acces la acoperișul de sus. Cumva, paramedicii au reușit să-l dea jos. L-au cărat pe jos vreo 150 de metri până la aleea îngustă unde se afla ambulanța, pentru a-l duce la spitalul Al-Ahli din Hebron, în apropiere. Amassi era semi-conștient. Fuseseră afectate vasele de sânge. Pentru a se evita amputarea piciorului a fost mutat la celălalt spital din Hebron, Alia. Dar nici ei nu aveau specialistul necesar. În acea seară, a fost transportat la spitalul guvernului din Ramallah și a fost operat.

Chestionat de Haaretz, purtătorul de cuvânt al IDF a declarat săptămâna aceasta: „Pe 16 august, a fost întreprinsă o operațiune militară în tabăra de refugiați AL-Fawwar, cu scopul distrugerii infrastructurilor teroriste care există în tabără. Operațiunea a inclus percheziționări ample pentru a confisca arme și pentru a aresta cinci indivizi care erau căutați. În timpul operațiunii au avut loc împușcături și turbulențe violente, care au inclus aruncarea cu pietre, cărămizi, dispozitive explozive și cocktailuri Molotov, la care forțele au răspuns cu focuri de armă și împrăștierea mulțimii. Video-ul menționat este editat în mod tendențios și nu reflectă situația violentă care s-a petrecut în tabăra de refugiați”.

Amassi a petrecut 10 zile în spitalul din Ramallah. Un glonț a rămas înăuntru în profunzime, undeva între talie și șold și coapsa stângă și medicii nu sunt siguri că îl vor putea scoate. Dacă nu, probabil că va trebui să fie operat suplimentar în Iordania. Lângă patul său se află un recipient de plastic ce conține cele două gloanțe care au fost extrase cu succes din corpul său. Ia cinci feluri diferite de analgezice pentru a-i ușura suferința.

Îl părăsim și urcăm pe acoperiș. Sunt stinghii de fier unele peste altele acolo unde a căzut. La câteva ore după ce a fost împușcat, trupele l-au ucis pe Mohammed Abu Hashhash, care a fost omorât în secunda în care a intrat în casa sa, la câteva sute de metri mai încolo, pe altă stradă. Soldații au deschis focul printr-o breșă pe care au făcut-o într-un perete al casei vecine. Acea breșă împreună cu un tablou al tânărului mort agățat pe perete constituie un monument în memoria unui adolescent a cărui moarte probabil a fost la fel de nenecesară ca și împușcarea tânărului brutar din Al-Fawwar.



 http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.742301

Niciun comentariu: