luni, septembrie 05, 2016

Singurul care denaturează istoria și legea internațională este Israelul




de Ramona Wadi

În varianta Israelului, orice entitate și individ care nu se supune direcției coloniale îndepărtează procesul de pace. Mai nou, Israelul susține acest lucru în privința coordonatorului special al UN pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, după ce acesta a criticat expansiunea israeliană a coloniilor ilegale. Mladenov a făcut declarațiile în timpul unei ședințe recente a Consiliului de Securitate al UN.

Agenția de știri Ma’an a publicat fragmente din comentariile lui Mladenov și declarația ulterioară emisă de purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Acesta s-a plâns că Mladenov „a denaturat istoria și legea internațională”.

Deși contextul criticii lui Mladenov nu atingea deloc compromisul celor două state, concept care s-a dovedit a fi extrem de benefic pentru Israel datorită evidentei și tot mai accentuatei imposibilități de materializare (lucru care în același timp permite Israelului să mai câștige ceva timp pentru a-și continua exterminarea lentă a palestinienilor prin expansiunea sa geografică), Israelul a profitat de ocazie pentru a mai răstălmaci puțin retorica așa încât tot el să pară victima.

Potrivit Ma’an News, Mladenov a spus Consiliului de Securitate următoarele: „Vreau să fie clar. Niciun fel de acrobații juridice nu pot schimba faptul că toate avanposturile, fie „legalizate” sau nu sub legea israeliană, fie că sunt localizate pe terenuri publice sau private, la fel ca și toate coloniile din Zona C și din Ierusalimul de Est, rămân ilegale sub legea internațională.”

Sigur că Israelul este perfect conștient de limitările pe care le au declarațiile oficiale din cauza cadrului legislației internaționale, cât și de duplicitatea împământenită la UN, care sunt exact motivele pentru care asemenea aberații precum colonialismul în Palestina încă sunt posibile. Este clar că Mladenov nu cerea expulzarea evreilor, așa cum a insistat purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu. Nici măcar nu dezbătea existența Israelului (lucru care de fapt ar trebui să fie prioritar pentru agenda internațională).

De fapt, deși prin comparație cu alte condamnări oficiale cuvintele lui Mladenov sunt ceva mai hotărâte, ele tot sunt încătușate de aceleași instituții care au creat spațiul necesar pentru o dezbatere premeditată în care violările israeliene sunt deghizate într-un „impas” în cadrul inutilelor discuții despre pace. Denaturarea și manipularea cât se poate de clară a cuvintelor lui Mladenov de către Israel este evidentă în declarația oficială din partea biroului lui Netanyahu:  „Solicitarea palestiniană potrivit căreia un viitor stat palestinian să fie epurat etnic de toți evreii este scandaloasă și UN trebuie să o condamne, nu să o adopte.”

Nimic nu indică o solicitare palestiniană pentru epurare etnică, nici istoric și nici diplomatic. Dimpotrivă, nesfârșitele concesii făcute de către conducerea palestiniană demonstrează exact opusul. Acestea fiind spuse, este o fățărnicie ca atât Israelul cât și UN să aibă pretenția ca un stat palestinian să fie constituit din coloniști israelieni. Orice acceptare a coloniștilor în teritoriile palestiniene ocupate este o acceptare a colonizării; poate că celor de la UN și Autorității Palestiniene nu le pasă de acest lucru, dar poporul palestinian se opune acestei noțiuni – și este dreptul său, reglementat de legea internațională – chiar dacă este un lucru față de care comunitatea internațională se declară reticentă sau ostilă.

Pe măsură ce se fac publice tot mai multe aprobări din partea guvernului israelian pentru și mai multe construcții de colonii, comunitatea internațională a căzut din nou în capcana de a privi ocupația israeliană ca datând din 1967 și nu din 1948, când a început epurarea etnică a indigenilor palestinieni. Acest lucru oferă Israelului și mai mult spațiu pentru a manipula și a distorsiona definiția de „colonist” pentru a crea noi niveluri de impunitate. Această veșnică denaturare a faptelor îi oferă Israelului sprijinul internațional necesar pentru a-și continua planurile, perfect conștient de faptul că viitoare scamatorii diplomatice vor construi o altă ipoteză care va încuviința nu doar expansiunea colonială, ci și perpetuarea și supraviețuirea unei narative fabricate.




Niciun comentariu: