miercuri, august 03, 2016

Influența corozivă a Israelului asupra democrației vestice



Implicarea statelor vestice în politica Israelului a dus la rezultate care nu coincid cu dorințele votanților și care se opun principiilor după care se presupune că acestea se ghidează. Instabilitatea perpetuă a Israelului înseamnă că acest lucru nu se va schimba prea curând.




de John Chuckman

Ceva îngrijorător se petrece în tăcere în lumea vestică, în acea porțiune a lumii caracterizată de guvernele ce o conduc drept societate liberă și democrație liberală. Pe o mulțime de căi, presupunerile oamenilor despre rolul guvernului sunt subminate pe măsură ce guvernele lor se îndreaptă spre un pattern stabilit de Statele Unite cu privire la felul în care guvernează, organizează alegerile și privesc responsabilitățile față de cetățenii lor și față de comunitatea internațională.

Desigur, în multe privințe, Statele Unite incită, lingușesc sau amenință alte state pentru a obține ce doresc. În ciuda economiei americane slabe și a unor perspective de viitor în relativ declin, Statele Unite încă dețin suficiente resurse pentru a forța mâna altor țări, dar mare parte din ce se întâmplă acum este determinat de noi forțe care doar consolidează tendințele imperialiste ale Americii.

Oamenii din vest aleg adesea guverne care ajung să facă ceea ce votanții lor nu își doresc. Aceștia realizează că sunt mințiți de guvernele lor și de presa corporatistă, dar se simt neajutorați în fața acestor lucruri. Interese speciale domină tot mai mult guvernele deoarece tot mai mult aceste interese le plătesc campaniile electorale și le servesc altor scopuri importante.

Cetățeni din multe țări simt că semnificația acordării unui vot s-a diminuat, pe măsură ce își privesc guvernele ignorând nedreptatea extremă, se văd târâți în războaie și violențe pe care nu și le-au dorit niciodată și în general, simt că guvernele lor sunt prea puțin preocupate de chestiuni care îi privesc pe ei. Asta, dacă mai este nevoie să o spunem, nu are legătură cu democrația. Și unde vedem guverne făcând reforme pentru a remedia situații ce amenință democrația? Aproape nicăieri.

La prima vedere ar putea părea ciudat – luând în considerare influența pe care Israelul o exercită în lumea vestică (ce altă țară cu 7 milioane de locuitori apare în ziare efectiv în fiecare zi?) și toată presa favorabilă de care beneficiază (fiecare mare ziar și canal TV are câțiva jurnaliști sau comentatori care privesc influențarea opiniei publice în favoarea Israelului ca pe o îndatorire personală, cum ar fi New York Times care își trimite toate articolele despre Israel cenzorilor israelieni înainte de a le publica) – dar Israelul este un stat instabil în mod natural.

Nu contează câți bani sunt turnați în el pentru armament și dezvoltare economică, nu are cum să fie altfel. Populația sa este ostilă față de oamenii care o înconjoară și cu care se amestecă, visând la un soi de fantezie: capriciul unei comunități ideale fără vecini care nu seamănă cu ea.

Și poveștile despre întemeierea Israelului au un aer mitologic în care se îmbină elemente eroice cu o împărțire în buni și răi, întotdeauna ignorându-se violența și brutalitatea greu de uitat pentru victimele acestora. Variantele oficiale și chiar și limbajul în care sunt exprimate sunt construcții artificiale care nu descriu cu acuratețe ceea ce numesc - cuvinte ca „militant” sau „terorist” sau „existențial”. Politica sa oficială față de vecinii și oamenii pe care i-a expulzat este una a ostilității neobosite. Aproape toți liderii săi din afaceri și guvern  beneficiază, pentru siguranța lor, de pașapoarte duale. Cetățenii săi obișnuiți trăiesc vremuri complicate într-o economie croită nu pentru oportunitate și libertate economică, ci pentru război și pentru supravegherea milioanelor de rezidenți captivi și nedoriți.

Nimic din toate acestea nu e sustenabil la infinit și Israelul modern este o construcție cum nu se poate mai artificială, nepotrivită mediului său înconjurător și incapabilă de a se lăsa influențată de toate tendințele puternice ce modelează lumea modernă: globalizarea, libertatea oamenilor de a se deplasa, multiculturalismul migrației și principiile democratice autentice, nu oximoronul democrației pentru un singur grup.

Nenumăratele eforturi disperate de a lucra împotriva acestor realități dure sunt cauza dezlănțuirii forțelor ce acționează acum în lumea vestică. Dacă e să dăm un singur exemplu, împotriva opiniei raționale a multor oameni de stat, Israelului i s-a permis, ba chiar a fost ajutat să devină o forță nucleară. Logica din spatele unei asemenea decizii fiind aceea că numai cu asemenea arme s-ar putea simți Israelul în siguranță și ar putea fi gata să îi apere pe evreii de peste tot de un nou Götterdämmerung.

Astăzi, SUA se află în toiul unei campanii masive ce durează de ani de zile și va mai dura ani de zile de a curăța Orientul Mijlociu de ceea ce liderii americani consideră a fi elemente nedorite. Ce determină aceste elemente nedorite? Caracteristica principală este aceea dacă respectă sau nu politica externă generală americană, inclusiv, foarte important, conceptul de Israel ca fiu favorit al SUA în regiune, cu toate privilegiile și puterile acordate de acest statut.

Cu siguranță, selecția nu a avut legătură cu democrația și cu siguranță nu a avut nimic de-a face cu faptul că țările respective nu recunosc și nu respectă drepturile omului, oricât ar fi încercat John Kerry și Hillary Clinton să susțină contrariul. America nu ține cont de asemenea scrupulozități când vine vorba de Arabia Saudită, Bahrain, Yemen, Egipt și multe alte locuri în care are interese strategice, inclusiv în Israel.

O mașinărie elaborată s-a pus la punct în jurul relației dintre America și Israel de la 1948 încoace, când Președintele Truman a luat fatidica decizie – pare-se chiar împotriva judecății sale – de a recunoaște rapid guvernul Israelului și de a extinde asupra lui imensul prestigiu al SUA în imediata perioadă de după război. Această mașinărie – ale cărei trăsături principale sunt organizate în jurul intereselor ce privesc finanțarea campaniilor electorale și analizează gradul de simpatie față de Israel al fiecărui oficial american ales sau numit – face acum parte din peisajul politic al Statelor Unite și este ceva considerat ca fiind de la sine înțeles, ca și când ar fi cel mai firesc lucru din lume. Dar nu este firesc și, pe termen lung, nici măcar nu este în interesul Statelor Unite.

Lăsându-se prinși în plasa acestei mașinării ce distorsionează deciziile în loc să ceară pur și simplu Israelului să se retragă la Linia Verde (granițele de dinainte de 1967) și să sprijine o înțelegere rezonabilă, este ceea ce în ultimă instanță a dus la 9/11, la războiul împotriva terorismului și la invazia Irakului. A dus la execuțiile extrajudiciare, la condamnarea zecilor de milioane de oameni la tiranie, inclusiv a egiptenilor și a palestinienilor, la afacerea murdară a fabricatului război civil din Siria și la înghițirea mândriei naționale a Americii, ca în cazul atacului israelian asupra navei americane de spionaj USS Liberty, la confiscarea de teren vecin și la constantele acțiuni de spionaj ale Israelului asupra celui mai mare binefăcător al său. Unele dintre aceste dezastre evitabile au continuat să creeze consecințe interne, contribuind la stabilirea multor elemente ale unui stat american polițienesc.

Universul acestei relații demonstrează natura instabilă a Israelului. America are mulți aliați și prieteni care nu se poartă în felul acesta pentru că pur și simplu nu este necesar: dar Israelul caută în permanență să-și extindă, să-și perfecționeze sau să-și consolideze situația, încearcă mereu să obțină avantaje și mai mari. După cum demonstrează afacerile sale externe, Israelul are o abordare complet amorală, a rezultatelor cu orice preț, de la a fura pământ, ferme, case și apă, până la a fura secrete, a trișa, a juca lumea pe degete, așa cum a făcut la Entebbe sau în Războiul de Șase Zile sau când a ajutat apartheidul sud-african, sau când a lansat oribilul virus informatic Stuxnet sau când a abuzat de autorizările altor națiuni pentru a săvârși asasinate – toate acestea având siguranța că cea mai influentă țară din lume este captiva mașinăriei, incapabilă să critice sau să pedepsească.

Problema este că o asemenea abordare generează la infinit noi și noi ostilități în orice loc pe care îl atinge. Nu are cum să fie altfel, însă Israelul și apologeții săi vorbesc numai în termeni de ascensiune a antisemitismului pentru a închide gura criticilor, o practică ce adesea generează și mai multă ostilitate și doar atenționează și mai mult în legătură cu nenumăratele ticăloșii întrebuințate pentru a menține Israelul pe linia de plutire.

Natura mașinăriei americane de relaționare cu Israelul s-a dovedit a fi atât de triumfătoare încât a fost copiată de alte țări vestice. Nu cred că a planificat cineva de la bun început acest set de rezultate, nu întru totul. Cred că vorbim de nenumărate ajustări, adaptări și manevre oportuniste pe care nimeni nu le putea anticipa în 1948. Acele zile au fost, în același timp, fericite pentru mulți evrei care priveau în urmă la întunericul cumplit al holocaustului, și tragice pentru un popor care nu a avut nimic de-a face cu acele acte criminale, dar care a fost privat de drepturi, de proprietăți și de demnitate – o situație care doar s-a înrăutățit de la acele evenimente pe care poporul palestinian le numește, ușor de înțeles de ce, nakba (catastrofă).

Dar coroziunea democrației în guvernele vestice, temătoare de a spune NU Israelului și prea dispuse să-și umple conturile partidelor politice în schimbul favorurilor oferite, este reală și palpabilă și va deveni și mai dramatică. Situația poate fi descrisă, în cel mai fericit caz, ca o cursă pe o pantă periculoasă.


John Chuckman este un economist canadian. Printre lucrările sale se numără The Decline of the American Empire și The Rise of China as a Global Power. O selecție a eseurilor și analizelor sale o puteți găsi aici:  https://chuckmanwords.wordpress.com/

Niciun comentariu: