luni, mai 30, 2016

PROPAGANDIȘTII ISRAELIENI AMENINȚĂ CU DISTRUGEREA EUROPEI CA PEDEAPSĂ PENTRU BOICOTAREA ISRAELULUI



Susținători proeminenți ai guvernului de extremă-dreapta israelian se visează avangarda cruciaților Zioniști

de David Sheen / Alternet




Un nou video lansat de un grup de relații publice pro-Israel adresează europenilor un mesaj uimitor : continentul lor este pe cale de a fi ras de pe fața pământului de către „armatele islamice” și dacă nu încetează cu mișcarea de boicotare a Israelului, Ierusalimul va permite ca acest lucru să se întâmple. Clipul a fost postat ieri pe Facebook de către Hallelu, o agenție de PR nu foarte cunoscută, dedicată îmbunătățirii imaginii internaționale a statului Israel și a strâns câteva mii de vizualizări.

Filmulețul este animat 3-D și are un scenariu cu un mesaj politic precis. Intriga narațiunii se desfășoară după cum urmează :

În scena de deschidere, un bolovan imens, de dimensiunile unui oraș întreg, decorat cu blazonul Brigadelor Al-Qassam ale grupării Hamas, începe să se rostogolească la vale către o cetate cu un aer medieval și Disney-esc în același timp, etichetată drept „Europa”.  Sesizând momentul, o creatură-stâncă  gargantuescă (un fel de Hulk mai urât, din pietre – nota traducătorului) ștampilată pe umăr cu Steaua lui David, încearcă să se opună bolovanului islamic ce se rostogolește, dar nu reușește la prima încercare. Bolovanul „Al-Qassam” demolează un soi de colonie pe vârful unui deal unde flutură un steag al Israelului și își continuă rostogolirea spre vale.

Obosită, dar fără a se da bătută, creatura-stâncă posesoare de identitate evreiască sau israeliană sare în calea bolovanului și cu mari, mari eforturi reușește să îl oprească. Deși creatura-stâncă salveaza mare parte a cetății de la a fi făcută praf și pulbere, inerția bolovanului o catapultează până în turla unei clădiri de la intrarea în cetate, făcând ca acea singură clădire să se prăbușească.

Ca un răspuns imediat, din turnurile cetății, hop, apar niște pancarte pe care scrie „Boicotați Israelul” și de îndată o salvă de proiectile este trimisă spre Hulkul israelian, inclusiv o mare piatră inscripționată cu logo-ul BDS – o referință la mișcarea Boycott-Divest-Sanctions (Boicotare-Deposedare-Sancționare) care vizează Israelul.

Deși proiectilele par a nu fi cauzat vreun rău fizic creaturii, expresia sa facială se transformă într-o grimasă și decide să se dea la o parte din calea bolovanului, permițându-i să revină la traiectoria inițială, distrugând complet cetatea „Europa” înainte de a fi înghițită de un vârtej de apă.

În secundele finale ale filmulețului, ecranul se face negru (fade to black) și spectatorului i se spune „Israel luptă pentru tine – Susține Israelul”, în timp ce pașii grei ai creaturii-Hulk se aud pe fundal. Clipul se încheie cu o acreditare marca Hallelu Foundation.

Mesajul video-ului este țipător de evident: armatele „islamice” se vor lupta întâi cu Israelul, dar până la urmă vor încerca sa anihileze Europa; și dacă europenii nu apreciază felul în care Israelul ține piept „islamiștilor” și nu sunt dispuși să accepte costurile inevitabile ale acestui război al civilizațiilor, Israelul îi va abandona pe nerecunoscătorii gentili și-i va lăsa pradă destinului pe care îl merită: extincția.

Printre numele cele mai proeminente pe care Hallelu le enumeră pe site-ul său ca „membri fondatori” se află trei importanți patroni: editorialistul Ben Dror Yemini al cotidianului israelian Yediot Ahronot, profesorul de Studii Arabe Dr. Mordechai Kedar al Universității Bar Ilan din Israel și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Greco-Ortodoxe, părintele Gabriel Nadaf.

Yemini a pledat pentru expulzarea din orașele israeliene a refugiaților africani ne-evrei și pentru închiderea acestora în centre de detenție din deșert, pentru a împiedica evreicile africano-israeliene să dezvolte relații cu aceștia.  Kedar a amenințat cu violarea mamelor și surorilor palestinienilor pentru a-i împiedica să întreprindă atacuri asupra Israelului. În ultimii ani, guvernul israelian a implementat toate aceste propuneri.

Nadaf face eforturi pentru a convinge cetățenii palestinieni creștini să se înroleze în armata Israelului. Un aliat apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, el a fost unul dintre cei șase oameni care au aprins torțe la ceremonia israeliană oficială pentru „Ziua Independenței” luna aceasta. Cu câteva zile înaintea ceremoniei, au apărut zvonuri cum că Nadaf ar fi fost acuzat de hărțuire sexuală de către mai mulți tineri pe care a încercat să-i înroleze în IDF.

Alți doi „Membri Fondatori” ai Hallelu au legături cu guvernul Netanyahu. „Directorul de Relații Externe” al grupului, Rena Riger a fost directorul Ministerului de Externe în vremea în care Netanyahu deținea funcția de ministru al Afacerilor Externe între 2002 și 2003. Wilhelm Roth a fost președintele Comitetului Consultativ al Afacerilor Externe pentru Danny Ayalon între 2011 și 2013, Danny Ayalon fiind adjunctul lui Netanyahu când acesta a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe.

În ultimul an, guvernul Netanyahu a început să acuze public activiștii BDS că ar reprezenta o amenințare la adresa statului Israel și a alocat bugete enorme pentru combaterea acestui fenomen. Luna trecută, unul dintre membrii partidului de guvernare Likud, Yisrael Katz, ministrul Transporturilor a amenințat activiștii BDS cu „eliminarea civilă targetată”. Deși amenințarea a fost formulată destul de vag, sugerează cât se poate de clar că activiștii mișcărilor de boicotare ar putea suferi consecințe letale din partea Israelului.

Primul clip postat de Fundația Hallelu, lucru întâmplat cu puțin peste un an în urmă, explică rațiunea de a fi a grupului. Plângându-se că toate celelalte eforturi de PR făcute de Israel înainte au fost ineficiente – „pur și simplu nu ne pricepem să explicăm ce naiba se întâmplă aici”- naratorul clipului propune ca agenția aceasta de PR să fie promotorul statului Israel:

„Hallelu a fost înființată pentru a schimba radical felul în care privim hasbara (propaganda). Intenția sa este de a spune lumii adevărata poveste și știe exact cum să facă acest lucru. Întâi de toate, Fundația Hallelu plănuiește a deveni o organizație umbrelă pentru toate organizațiile evreiești din Israel și din străinătate care se ocupă de hasbara.”

Naratorul continuă explicându-ne că grupul nu intenționează doar să apere Israelul în fața acuzațiilor de violare a drepturilor omului, ci și să treacă la atac: „Hallelu plănuiește să inițieze o serie de campanii ofensive fără precedent, atât în conținut cât și ca modalitate de expresie.”

Forțele ofensive ale Fundației Hallelu vor lua în vizor sursele mass-media care publică rapoarte negative despre acțiunile Israelului, spune clipul. „O armată de avocați va hăitui juridic orice website, ziar, canal tv din Israel și din străinătate care împrăștie minciuni despre operațiunile Israelului”, declară naratorul. „Organizațiile anti-Israel vor afla că nu mai pot scrie ce le taie capul.”

În mod interesant, clipul demitizează unul dintre punctele de vedere mult repetate ale celor mai vocali apărători ai Israelului și anume că activiștii BDS urăsc evreii și îi au ca țintă pe evrei doar pentru că sunt evrei. „Toată lumea a devenit antisemită? Nu, nu a devenit” explică naratorul. „Ei fac ceea ce am face noi în locul lor: boicotează, organizează demonstrații, aplică presiune internațională, împiedică turiștii, investitorii, artiștii.”

Update: Componentele de animație de înaltă calitate nu sunt o muncă de creație originală, ci mai degrabă dezvoltarea unei mostre a unui scurt clip CG (computer generated) de 70 de secunde, premiat, numit ”A Tale of Momentum & Inertia” realizat de studioul de animație HouseSpecial din Portland, Oregon. Cel mai probabil, Hallelu ar fi preferat ca lumea să nu afle acest lucru și nu doar din motive de copyright. În animația originală a celor de la HouseSpecial, masivul bolovan ce distruge o colonie israeliană și cetatea „Europa” – identificat ca Hamas și ISIS – este creat din neglijența creaturii-stânci evreiești sau israeliene, în momentul în care încearcă să ridice un soi de structură, poate un altar, pe vârful unui deal. Deci, dacă metafora politică a celor de la Hallelu este extinsă pentru a include și partea de introducere din „Momentum & Inertia”, pe care connoisseurii în ale hasbarei au ales să o taie, ar însemna că, în eforturile Israelului de a construi o structură pe un deal, a creat ISIS și Hamas, care apoi au distrus colonia israeliană și continentul european.

David Sheen este regizor și jurnalist independent.


Niciun comentariu: