duminică, mai 29, 2016

A FI SEPARAT. ORGANIZAȚIILE SOCIETĂȚII CIVILE DIN GAZA DESPRE IMPACTUL POLITICII SEGREGAȚIONISTE A ISRAELULUI



Organizațiile societății civile operează în vastul spațiu dintre guvern și populație, furnizând servicii, înaintând propuneri de modificare a legislației, monitorizând acțiunile autorităților și luând atitudine față de politicile care vin în contradicție cu interesele cetățenești. Copii dotați muzical, tineri în pericol, femei, atleți cu dizabilități, programatori străluciți se bazează pe serviciile și expertiza unui al „treilea sector”.  Zeci de organizații ale societății civile întreprind acțiuni în Gaza și răspund nevoilor cruciale și diverse ale unui larg segment de populație. Este greu de înțeles de ce Israelul ar ignora importanța acestora și le-ar interzice circulația în diferite locuri din Teritoriile Palestiniene Ocupate, precum și în străinătate, dar aceasta este realitatea situației.

Politica Israelului, care separă palestinienii din Gaza de palestinienii din Cisiordania, are efecte cumplite asupra vieții zilnice. Chiar recent am arătat cum politica segregaționistă influențează negativ economia, mai ales, dar nu numai, în Gaza. De asemenea am demonstrat cum această politică destramă familiile cu membrii trăind în zone diferite ale Teritoriilor Ocupate. Astăzi publicăm un nou raport, un document revoluționar, care este rezultatul unor serii de întâlniri ținute în Gaza cu zeci de reprezentanți ai organizațiilor societății civile, în cadrul cărora li s-a oferit posibilitatea de a vorbi despre situația curentă cu propriile cuvinte.

Raportul este întocmit în urma discuțiilor și focus-grupurilor cu 32 de organizații din cinci sectoare: organizațiile femeilor, organizații culturale, organizațiile drepturilor omului, organizații umanitare ce oferă servicii medicale mai ales persoanelor cu nevoi speciale și organizațiile pentru dezvoltare.  Le-am ascultat vorbind despre dificultățile restricțiilor de mișcare actuale, prețul greu pe care îl plătește societatea palestiniană pentru scindarea facțiunilor politice din interiorul Palestinei și despre potențialul neîmplinit al muncii lor și al societății civile palestiniene în general.

De la ultima operațiune militară, mulți oameni au vorbit despre importanța reconstruirii Fâșiei Gaza și a dezvoltării economice a acesteia și chiar și despre o restructurare în cadrul armatei israeliene. Prăpastia dintre retorică și realitate este uriașă, așa cum noi cei de la Gisha am raportat deseori, dar în orice caz, reconstrucția nu poate fi limitată doar la clădirea locuințelor și consolidarea economiei. Reconstrucția reală necesită o societate civilă puternică, prosperă. Câtă vreme organizațiile societății civile nici măcar nu figurează pe lista Israelului privitoare la cine este eligibil pentru a solicita un permis de călătorie și deci, astfel, nu se pot deplasa în scopurile muncii lor, societatea pe care aceste organizații o ajută și o sprijină nu se poate bucura de întregile lor capacități și potențial.


Organizațiile localizate în Gaza, printre altele lucrează cu omoloagele lor din Cisiordania și coordonează activități ce acoperă o varietate de probleme complexe întâlnite în orice societate și de asemenea, cele specifice societății palestiniene. Restricțiile de circulație limitează posibilitatea organizațiilor de a-și trimite membrii la cursuri de specializare, seminarii și conferințe în Cisiordania sau în străinătate și colegilor din Cisiordania să se deplaseze în Gaza.  Activitatea și ambițiile artiștilor și sportivilor sunt suprimate și posibilitatea propunerii unei viziuni comune asupra schimbărilor sociale în cadrul sănătății, al drepturilor civile și al economiei este sabotată. În plus, restricțiile de intrare în Gaza impuse altor țări împiedică posibilitatea strângerii de fonduri, lucru care ar garanta programe strategice și operațiuni mai consistente.

Dincolo de aceste efecte poate evidente, reprezentanții organizațiilor au mărturisit că politicile segregaționiste și blocada au operat transformări sociale ample și au modificat prioritățile locuitorilor Gazei. Chestiuni importante precum egalitatea sexelor, arta și promovarea valorilor drepturilor omului sunt date la o parte, deoarece gazanii sunt constrânși să înfrunte probleme mai urgente cum ar fi supraviețuirea și descurcarea în circumstanțe umanitare grele. Conversațiile din cadrul focus-grupurilor au relevat că politicile de separare au erodat legăturile ce unesc societatea palestiniană, ducând la fisuri pe direcția unei culturi și scopuri comune, obstrucționând astfel capacitatea găsirii unor răspunsuri la provocările actuale și viitoare. Deși un rol l-a avut și scindarea facțiunilor politice din interiorul Palestinei, liderii societății civile insistă că abilitatea lor de a contribui la reconciliere și de a compensa impactul acestei scindări este deteriorată de restricțiile de mișcare.

Organizațiile societății civile trebuie să poată opera la capacitate maximă pentru a deveni o societate independentă, productivă, caritabilă ce răspunde nevoilor tuturor membrilor săi.
  

În acest scop, raportul are două recomandări majore:

Israelul trebuie să renunțe la politica segregaționistă și să permită circulația între Gaza și Cisiordania. În absența unor soluții iminente pentru conflict și pentru divizarea internă a Palestinei, acest lucru reprezintă singura șansă viabilă pentru îmbunătățirea economiei și a stării de bine a societății palestiniene, ambele chestiuni fiind cruciale pentru un viitor mai stabil în zonă.

Israelul trebuie să recunoască nevoile legitime ale organizațiilor societății civile de a călători pe teritoriul Palestinei și în străinătate și în consecință, să elibereze permise de circulație.


Niciun comentariu: