duminică, mai 29, 2016

ISRAELUL SE GHEMUIEȘTE LA SÂNUL NAZIȘTILOR AUSTRIECI

Nu este nimic fundamental incompatibil între Zionism și fascism. Aceste partide rasiste de extremă-dreapta au o admirație aparte pentru Israel din câteva motive...

  
Norbert Hofer, candidatul la președinția Austriei din partea grupării de extremă-dreapta Freedom Party

de Asa Winstanley


Alegerile prezidențiale din Austria au ținut prima pagină a ziarelor săptămâna aceasta. Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă-dreapta Freedom Party, aproape a câștigat alegerile. Din fericire, a fost înfrânt la limită de rivalul principal, fostul lider al Green Party, Alexander Van der Bellen. Dar a fost o cursă strânsă, la o diferență de numai 30.000 de voturi. Prea strânsă pentru a nu reprezenta o amenințare.

În contextul unei Europe în care atmosfera este tot mai marcată de un rasism virulent îndreptat împotriva refugiaților (mai ales a celor musulmani), este îngrijorătoare o astfel de desfășurare a lucrurilor. Chiar dacă președinția Austriei este în principal o funcție simbolică, deține totuși anumite puteri, iar Hoffer a lăsat să se înțeleagă că le-ar folosi dacă ar ajunge în postura respectivă.

Partidul Freedom Party are legături istorice cu naziștii autentici. A fost înființat de foști naziști în 1950. Fostul său lider Jorg Haider a lăudat politicile lui Hitler cu privire la locurile de muncă. Dar, la fel ca alte partide de extremă-dreapta din Europa, tânjea după o „curățare” și o modernizare a imaginii.

Fascismul se bazează pe existența unui „celălalt” pe care îl demonizează și îl face culpabil de toate relele lumii. Pentru naziștii germani, acest „celălalt”era evreul, blamat simultan pentru capitalism și bolșevism. Astăzi, țapul ispășitor, acel „străin celălalt” blamat pentru toate cele este musulmanul. Mișcările de extremă-dreapta din întreaga lume își direcționează o mare parte a urii împotriva musulmanilor. Asta nu înseamnă, desigur, că și-au uitat antisemitismul și dintr-odată au devenit prieteni cu evreii. Există grupări neo-naziste și ale supremaționiștilor rasei albe motivate în principal de ura împotriva evreilor. Dar în ultimii ani se remarcă un alt fenomen: grupările fasciste europene orientate electoral. Multe dintre aceste grupări, așa cum este Freedom Party, au încercat o „rebranduire” a parcursului lor neo-nazist.  

Acest fenomen se mai numește și a pupa Israelul în dos. Sau, cu alte cuvinte, fenomenul  „nu putem fi neo-naziști sau antisemiți – noi iubim Israelul.”

În Marea Britanie, acest fenomen este întruchipat de British National Party. Nick Griffin, fostul său lider, a avut o perioadă în care susținea că sprijină 100% Israelul și războiul acestuia împotriva Gazei în 2009. Însă odată cu succesul celor din English Defence League ( ce au o amprentă Zionistă cât se poate de vizibilă și flutură steagul Israelului în timpul confruntărilor stradale violente îndreptate împotriva comunităților musulmane), Griffin a părut că schimbă foaia poziționându-se împotriva lor și a ramurii lor evreiești („Jewish Division”, care ulterior s-a separat de EDL și a devenit Jewish Defence League UK, numită după organizația americană Zionistă teroristă fondată în 1968).

În Austria, Freedom Party a folosit aceeași tactică: a încercat să arate ca și-a depășit trecutul, manifestând o apropiere față de Israel. Iar prim-ministrul israelian pare că nu a fost deranjat de acest plan. Liderul partidului, Heinz Christian Strache a efectuat o vizită oficială în Israel la invitația partidului Likud.

În timp ce se afla acolo, Strache a făcut propagandă împotriva boicotării Israelului și împotriva musulmanilor, ridicând în slăvi „Vestul iudeo-creștin” și susținând că Israelul este un avanpost al Europei în Orientul Mijlociu: „Dacă Israelul eșuează, Europa eșuează. Și dacă Europa eșuează, Israelul eșuează.”

Michael Kleiner, un oficial al partidului Likud, care a ajutat la organizarea vizitei a declarat pentru Financial Times : „Dl. Strache este pro-Israel, împotriva boicotării Israelului și susține dreptul Israelului de a se apăra.”

De fapt, nu este nimic fundamental incompatibil între Zionism și fascism. Aceste partide rasiste de extremă-dreapta au o admirație aparte pentru Israel din anumite motive – adesea, nu cele recunoscute oficial. În primul rând, ura lor primară în acest moment istoric este direcționată împotriva musulmanilor – și cine se pricepe să omoare musulmani mai bine decât Israelul? În al doilea rând, adevărul este că aceste grupări de extremă-dreapta nu au pus sfârșit urii față de evrei, doar au ascuns-o. La un anumit nivel, sunt fericiți din cauza proiectului Zionist, deoarece unul dintre scopurile lor fundamentale este înlăturarea evreilor din Europa și trimiterea acestora în Palestina ocupată – lucru pe care și-l doresc și antisemiții și Zioniștii.

Ce urmărește Israelul să obțină din apropierea de fasciștii Europei, așa cum sunt cei de la Freedom Party, nu este foarte clar în momentul acesta. Dar Netanyahu și partidul său se pot gândi sau spera că fasciști precum Strache și Hofrer reprezintă viitorul politic al Europei. Și că, până la urmă, l-ar putea ajuta să lupte măcar împotriva unor lucruri ca mișcarea BDS – boicotarea Israelului.

Haideți să le demonstrăm contrariul.

Asa Winstanley este un jurnalist de investigație care trăiește în Londra și este editor asociat la Electronic Intifada.

Niciun comentariu: