sâmbătă, mai 28, 2016

LAȚUL SE STRÂNGE : IORDANIA AMPLIFICĂ SUFERINȚA PALESTINIENILOR DIN GAZA



de Samar Batrawi


Iordania a sporit restricțiile de circulație ale palestinienilor din Gaza, deja aflați sub blocadă egipteană și israeliană
 

Palestinienii din Gaza s-au lovit de o lungă listă de restricții în ultimii ani, inclusiv interdicția deplasării în afara teritoriului de 365 de kilometri pătrați, guvernat de Hamas de aproape 10 ani. 

Principalul executant al acestor restricții este Israelul, care controlează circulația oamenilor și a mărfurilor prin granițele cu Gaza și spațiul aerian și maritim al Gazei.

Israelul solicită palestinienilor din Gaza să formuleze o cerere pentru eliberarea unui permis special pentru a putea părăsi teritoriul prin punctul de trecere Erez, fie că e vorba de o călătorie în străinătate, fie de o vizită a familiei sau prietenilor din Cisiordania.

Acest permis este dificil de obținut, chiar și în circumstanțe de urgență. De exemplu, un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS sau WHO - acronimul în limba engleză) arată că mai mult de 28% dintre cererile persoanelor care au solicitat permis de trecere din motive de sănătate au fost respinse sau ignorate.

Printre alte probleme de sănătate, restricționarea accesului la serviciile medicale indisponibile în Gaza are repercusiuni severe asupra ratei de supraviețuire a femeilor din Gaza suferind de cancer mamar.

ASEDIUL  SE ÎNĂSPREȘTE

Însă Israelul nu este singurul executant al blocadei din Gaza. Începând cu mijlocul lui 2013 Egiptul a restricționat circulația palestinienilor prin punctul de trecere Rafah, care, în contextul ocupației israeliene a devenit un important punct de trecere pentru palestinienii ce se deplasează în străinătate. Punctul de trecere Rafah este închis de obicei și nu se deschide cu lunile.

Acest lucru adâncește criza umanitară din Gaza, un teritoriu care, potrivit rapoartelor ONU, până în 2020 va deveni nelocuibil din cauza consecințelor economice și umanitare ale blocadei. (http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/tdb62d3_en.pdf )

Constrângerile cu care se confruntă oamenii din Gaza nu se limitează la cele israeliene și egiptene.  În ultimele trei până la șase luni, Iordania a înăsprit restricțiile existente de circulație pentru locuitorii Fâșiei Gaza.

De multă vreme aceste restricții fac parte din sistemul iordanian de control al granițelor ce tratează în mod preferențial populația nativă a Cisiordaniei față de alți palestinieni, cum ar fi cei din Gaza.

Motivul din spatele acestei discriminări nu este clar. Poate fi acela că Iordania simte o responsabilitate deosebită față de palestinienii din Cisiordania deoarece acest teritoriu s-a aflat sub controlul său înainte de ocupația israeliană din 1967. Un alt posibil motiv pentru această abordare diferențiată din partea Iordaniei ar fi teama de emigrare ilegală a oamenilor din Gaza.

Preocupările pentru siguranță în contextul prezenței unei grupări afiliate Statului Islamic în Peninsula Sinai și suspiciunea prezenței unor simpatizanți ai IS în Gaza, pot fi parte a motivului. În orice caz, niciuna dintre aceste amenințări nu pare a necesita aceste restricții colective de circulație impuse fiecărui palestinian cu origini gazane. Iordania a fost la fel de evazivă și în privința recentei înăspriri a restricțiilor de mișcare impuse posesorilor de carte albastră, conform căreia doar 390 de posesori de carte albastră au primit permisul de a călători, comparativ cu cei 11.000 de anul trecut.

ODISEEA CĂRȚII ALBASTRE

Potrivit sistemului iordanian actual, orice om născut în Gaza sau al cărui tată s-a născut în Gaza primește o „carte albastră” pentru călătorie. Aceasta, spre deosebire de echivalenta sa verde, acordată locuitorilor Cisiordaniei, necesită o aprobare de securitate specială (numită ‘Adam Mumana’a) înainte de intrarea în Iordania. Această aprobare de securitate este solicitată chiar dacă persoana în cauză se află doar în tranzit spre o altă țară prin Iordania; durează săptămâni sau chiar luni pentru a fi procesată și adesea este refuzată fără niciun motiv clar.

Ceea ce complică acest proces este faptul că Iordania nu clasifică palestinienii după același sistem cu al Israelului. Astfel încât, un cetățean palestinian rezident permanent al Cisiordaniei, posesor de acte de identitate de Cisiordania (cu care călătoria în Gaza este acceptată numai dupa obținerea unui permis special de la Israel), poate fi clasificat „din Gaza” de către Iordania, dacă tatăl său s-a născut în Gaza.

Unii palestinieni din Cisiordania clasificați „din Gaza” de către Iordania, nu au pus vreodată piciorul în Gaza.

În general, Autoritatea Palestiniană (PA) s-a abținut a comenta pe această temă, probabil din cauză că nu vrea sa îndepărteze Iordania nerespectându-i suveranitatea. Informațiile unor tensiuni între guvernele celor două țări, în mod special din cauza relațiilor Iordaniei cu Mohamad Dahlan, principalul contestatar al Președintelui palestinian Mahmoud Abbas  din interiorul Autorității Palestiniene, pot de asemenea juca un rol semnificativ în această privință.

În lumina absenței unor eforturi naționale vizibile pentru a îndulci restricțiile de călătorie, societatea civilă palestiniană a preluat inițiativa.

Există un număr de inițiative ale societăților civile palestiniene concentrate pe aspectele legate de interdicțiile de circulație, care au încercat să se adreseze noilor măsuri iordaniene. Un grup numit Gisha, de exemplu, ajută rezidenții Gazei la completarea cererilor către Israel pentru permisele de călătorie și din august 2015 primește solicitări de ajutor din partea oamenilor cărora le-a fost refuzat tranzitul prin Iordania. O altă inițiativă, numită Haraka, militează pentru libertatea de mișcare și critică politicile Iordaniei din perspectiva drepturilor omului.

De curând, organizația Human Rights Watch a trimis o scrisoare prim-ministrului iordanian Abdullah Ensour, insistând pe impactul măsurilor Iordaniei asupra oportunităților profesionale și educaționale ale oamenilor din Gaza.

Restricționând și mai mult libertatea de mișcare a gazanilor, Iordania își aduce partea de contribuție la subdezvoltare și suferință umană.

Cu toate că Iordania are dreptul de a-și exercita suveranitatea, trebuie trasă la răspundere pentru potențiala violarea a drepturilor omului prin politicile sale, mai ales libertatea de mișcare garantata de articolul 13 al Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Prin implementarea acestui sistem de clasificare a cetățenilor și de restricționare a circulației, Iordania se face complice al sistemelor de pedeapsă colectivă instituționalizată de care oamenii Gazei se lovesc din niciun alt motiv decât acela al locului de naștere al lor sau al părinților.

Samar Batrawi este analist politic londonez la  Al-Shabaka, un grup palestinian independent, doctorand și profesor-asistent la King’s College în Londra. A lucrat în prealabil la Centrul Femeilor pentru Consultanță și  Consiliere Juridică în Ramallah și la Institutul Clingendael  pentru Relații Internaționale în Haga.


Niciun comentariu: