marți, februarie 07, 2017

Un lanț israelian de supermarket-uri preamărește soldatul criminal pe o pungă






de Jonathan Ofir

„Ceea ce ne distinge de vecinii noștri este că noi denunțăm și condamnăm criminalii din mijlocul nostru și îi urmărim până la capăt, în timp ce ei își numesc piețele publice după ucigașii de copii” a spus prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în august 2015, la două zile după ce familia Dawabshe din orașul cisiordanian Duma a fost incendiată de teroriști evrei, întreaga familie decedând, cu excepția unui copilaș. A susținut același lucru și cu un an în urmă, când Muhammed Abu Khdeir, un alt tânăr palestinian, a fost incendiat în Ierusalim, murind și el.

În mod istoric, Israelul a fost implicat nu doar în terorism, ci și în atacuri teroriste sub steag fals. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al „afacerii Lavon” din 1954 (numit după ministrul apărării de atunci, Pinchas Lavon), în care Israelul a încercat să însceneze Egiptului acte teroriste comise împotriva țintelor britanice și americane pentru a-i determina pe aceștia să acționeze împotriva Egiptului. Israelul a negat povestea vreme de 50 de ani. Dar în 2005, a decis să îi răsplătească pe autori cu distincții de onoare: „Deși încă este o situație delicată, am decis acum să ne exprimăm respectul pentru acești eroi” a spus președintele Moshe Katsav la ceremonia din Ierusalim (Katsav, care, apropo, între timp a fost condamnat ca violator în serie).

Mergând mai departe în istorie, putem să menționăm și bombardarea hotelului King David din Ierusalim în 1946 de către banda lui Menachem Begin, gruparea paramilitară Irgun, atac ce a avut ca țintă sediul oficialilor britanici din Palestina. În 2006, la a șaizecea aniversare a atacului terorist, Centrul Patrimonial Begin a dezvelit o placă în onoarea teroriștilor. Așa cum remarca Tom Segev, „nu există nicio condamnare.” Teroriștii sunt priviți ca „luptători Etzel [Irgun].” La evenimentul comemorativ, unul dintre teroriști, care încă își folosește numele de luptă „Danny” a declarat că „bombardarea sediului britanic [din hotelul King David] a fost cel mai important eveniment din perioada prestatală. A dus la întemeierea statului. Am ajutat să scoatem afară Imperiul Britanic, deoarece britanicii au realizat că noi evreii eram în stare să luptăm și am făcut-o. Și aș face-o din nou, într-o clipită.”

Există și străzi în memoria lui Begin în Holon, Ramat Gan, Tel Aviv, Petach Tikva și Rehovot. Există și un Centru Memorial Begin în Ierusalim. Ițac Shamir și Ariel Sharon sunt alți doi criminali de război vinovați de masacre cumplite, Ițac Shamir preluând chiar conducerea organizației teroriste Lehi după ce britanicii l-au ucis pe Stern, lucru ce nu i-a împiedicat să devină miniștri în guvernul israelian și apoi să fie comemorați prin monumente și nume de străzi.

JJ Goldberg a prezentat o lungă listă de teroriști evrei care sunt comemorați cu cinste – străzile primind numele lor. El se axează în principal pe cartierul din Ierusalim, East Talpiot:

„Aproape toate străzile din East Talpiot sunt denumite după evrei condamnați și spânzurați ca teroriști de britanici înainte de 1948. Exact: străzile israeliene sunt denumite după teroriști. Au fost 12: nouă erau membri ai grupării Irgun și trei ai grupului Stern sau Lehi. Doi au fost spânzurați pentru asasinarea ministrului britanic lordul Moyne la Cairo în 1945. Unul a atacat fără succes un autobuz cu civili arabi în Galileea în 1938. Trei au participat la evadarea din închisoarea Acra în 1947. Restul au atacat ofițeri de securitate britanici. Pe lângă străzile denumite după fiecare individ, drumul principal al cartierului are același nume prin care sunt amintiți ei în mod colectiv: Olei HaGardom, „cei care au urcat pe eșafod.” Zeci de alte orașe din Israel au o stradă Olei HaGardom. Două alte străzi din East Talpiot sunt denumite după Shmuel Azar și Moshe Marzouk, evrei egipteni spânzurați la Cairo în 1955 pentru bombardarea bibliotecilor americane și britanic. Peste tot în Israel există străzi botezate Hirsh Lekert, spânzurat la Vilna în 1902, pentru tentativă de asasinat asupra guvernatorului țarist; sau Sholom Schwartzbard, care a mărturisit că l-a ucis pe liderul rebel ucrainean Simon Petlura la Paris în 1926, dar a fost achitat de un juriu francez; sau Herschel Grynszpan, care a asasinat un diplomat nazist în Paris în noiembrie 1938 declanșând Noaptea de cristal.”


                       Monument închinat organizației teroriste Irgun, în Ramat Gan


Pe un deal din colonia Kiryat Arba, de unde se poate vedea întregul oraș palestinian al Cisiordaniei, Al-Khalil (Hebron), se află un mormânt-monument în memoria lui Baruch Goldstein. De sărbătoarea evreiască Purim, pe 25 februarie 1994, Goldstein, la vremea aceea un ofițer în rezervă al armatei israeliene, a intrat în moscheea Ibrahimi și a deschis focul asupra musulmanilor care se rugau. Au fost omorâți 29 de oameni și 125 au fost răniți înainte ca supraviețuitorii să reușească să îl dezarmeze pe Goldstein și să îl ucidă pe loc. Pentru mulți dintre evreii israelieni de extremă dreapta și mai ales pentru coloniști, Goldstein a fost un martir pentru cauza Zionismului religios. Mormântul său dintr-o piațetă comemorativă a devenit loc de pelerinaj și sărbătorire. Parcul din acea piațetă este închinat lui Meir Kahane, un rabin născut în Statele Unite care a fost fondatorul partidului fascist Kach, un partid atât de rasist că până la urmă a fost interzis în Israel. 


 
                                Piatra comemorativă în onoarea lui Baruch Goldstein


Inscripția în limba ebraică de pe mormântul lui Goldstein spune: „Onorabilul doctor Baruch Kapel Goldstein, fiul Israelului. Și-a dat sufletul pentru poporului lui Israel, pentru Tora și pentru Pământ. Mâinile sale sunt curate și inima sa este bună...A fost asasinat pentru Sanctitatea lui Dumnezeu.”

Acestea sunt câteva exemple, iar acum declarația lui Netanyahu este contestată într-un loc neașteptat – la supermarket.

O pungă de cumpărături din nylon, care îl înfățișează pe Elor Azarya, medicul-soldat care a omorât palestinianul grav rănit și neputincios Abdel Fattah Al Sharif în Al-Khalil (Hebron) în martie anul trecut, este distribuită gratis în lanțul de supermarket-uri Rami Levy, unul dintre cele mai mari lanțuri din Israel.

Punga este imprimată cu portretul lui Azarya, care a fost condamnat recent pentru omor din culpă (după ce inițial fusese acuzat de omor cu premeditare), zâmbind în timp ce ține o pușcă semi-automată în poziția pregătit pentru tragere. Textul de pe pungă spune: „Punga este gratis. ELOR PLĂTEȘTE PENTRU NOI TOȚI. La mulți ani. Dragoste din partea națiunii Israelului” [adică a evreilor].

Fondatorul lanțului de supermarket-uri Rami Levy a pretins că nu a știut despre această inițiativă, dar a lăudat-o în termeni exuberanți: „Fiecare soldat care merge în armată este fiul tuturor [‘fiul tuturor’ a devenit un slogan clasic în ceea ce-l privește pe Azarya] – la bine și la rău, vorbim de o inițiativă pozitivă din punctul meu de vedere și nu am nicio intenție de a o deranja și cu siguranță nu mă opun distribuirii gratuite a acestor pungi în supermarket-urile noastre.”

Într-o răsturnare bizară, o organizație ecologistă israeliană s-a plâns ministerului protecției mediului că inițiativa încalcă o lege nouă, împotriva distribuției gratuite de pungi. Legea solicită supermarket-urilor să ceară măcar 10 agoroți (cenți) pentru o pungă. Organizația spune că deși vede protestul politic ca pe unul legitim, distribuția gratuită violează legea.

Ministerul protecției mediului a trimis o scrisoare către Rami Levy, exprimându-și îngrijorarea, după cum relatează Ynet. Ziarul își încheie articolul cu răspunsul celor de la Rami Levy: „Pungile nu sunt ale noastre.”

Asta a fost tot. Glonțul doar a venit din pistolul lui Elor Azarya. Nu a fost glonțul lui, a fost glonțul IDF-ului. De ce să plătească Azarya? Pungile au apărut în supermarket-urile Rami Levy. Azarya le adoră. Dar ce legătură are el cu toate astea? Să mergem mai departe. E doar încă un mic episod în „singura democrație din Orientul Mijlociu”, cu a ei „cea mai morală armată din lume”, o societate morală care niciodată nu își onorează criminalii.


Niciun comentariu: