duminică, februarie 12, 2017

Israelienii nu există





de Jonathan Ofir

Chiar înainte de a părăsi Israelul săptămâna trecută, am avut o scurtă conversație cu nepotul meu în vârstă de 7 ani. El m-a întrebat dacă Danemarca este o țară creștină. Am spus că deși majoritatea oamenilor sunt considerați creștini (dintre care cei mai mulți nu merg regulat la biserică), există și oameni de alte religii și credințe. M-a întrebat dacă creștinii sunt dușmanii evreilor și i-am răspuns că nu. A zis că asta e bine, pentru că dacă ar fi fost dușmani, atunci el ar fi fost dușmanul copiilor mei, verișorii săi (care nu sunt evrei).

Apoi mi-a spus că nici el nu e evreu, deoarece s-a născut în Statele Unite. I-am spus că iudaismul este o religie – și aici a trebuit să îi spun un adevăr care a cauzat o tăcere clocotitoare în rândul spectatorilor din familie – i-am spus că un evreu poate fi născut oriunde în lume, deoarece iudaismul este o religie, nu o naționalitate...și aici, în mod evident, vorbesc diametral opus poziției mincinoase a statului Israel, care îi consideră pe evrei o „națiune”, în timp ce refuză recunoașterea unei naționalități israeliene – oficial – și înșală lumea cu pașapoartele israeliene pe care este scris „naționalitate – israeliană.”

Poate credeți că glumesc sau exagerez. Nu, nu e o glumă – de fapt este o problemă foarte serioasă, cu ramificații grave.

Să vă prezint câteva adevăruri:

În cărțile de identitate israeliene, nu există o naționalitate israeliană (LEOM în ebraică) – numai cetățenie israeliană (EZRAHUT în ebraică). În registrul intern israelian, există în jur de 130 de „naționalități” diferite pe care statul israelian le recunoaște. În timp ce în noul buletin biometric (a se vedea poza de mai sus) Israelul omite să specifice „cetățenie” sau „naționalitate”, a menționat „naționalitatea” în cele vechi (a se vedea fotografia de mai jos) sau a scris ulterior „cetățenie israeliană” și a adăugat pe spatele buletinului „naționalitatea” și „religia.” În timp ce un arab, de exemplu, va fi înregistrat cu „religie” creștină sau musulmană, etc, evreii vor fi înregistrați automat atât la naționalitate cât și la religie ca „evrei,” dublu-evrei. Aspectul evreiesc este astfel considerat de către stat o unitate național-religioasă absolutistă, în mod automat. Orice alege statul să specifice sau să omită pe fața sau pe spatele cărților de identitate, pentru orice tip de comoditate națională, își are propriul registru intern unde specifică aceste lucruri menționate.




Există cei care au încercat să obțină recunoașterea naționalității lor ca fiind „israeliană”, dar cei care au încercat au primit răspunsul standard din partea ministerului de interne, și anume că „s-a decis să nu se recunoască o naționalitate israeliană.”

Hm, asta nu prea e normal și nu ar arăta prea bine în afară, nu-i așa? Deci, pentru a camufla această iregularitate, Israelul pretinde că este normal. Iată cum face:

În secțiunea în limba engleză intitulată „Naționalitate”, scrie în engleză „israeliană.” Dar stați puțin, nu a spus ministerul de interne că nu recunoaște așa ceva? Deci, ce scrie în ebraică pe pașaportul meu, la secțiunea cu pricina? În ebraică scrie „Cetățenie – israeliană.” Deci traduce „naționalitate” cu termenul ebraic pentru „cetățenie.” În acest fel nu sugerează că ar exista o naționalitate israeliană în terminologie ebraică. Dar o face în versiunea în limba engleză.

În vremea și timpurile noastre, o „națiune” este în general înțeleasă ca fiind legată de o țară, o entitate statală. Dicționarul Oxford o definește ca pe „un grup mare de oameni uniți de o descendență, istorie, cultură sau limbă comună, trăind într-un anumit stat sau teritoriu”(sublinierea îmi aparține). „Națiunile Unite” înseamnă în general o colectivitate a statelor și entităților statale, în general legate de anumite teritorii. Israelul este reprezentat acolo ca Israel, nu ca „Evreii.”

Astfel că Israelul realizează că o asemenea discrepanță între stat și națiune este, internațional, cât se poate de inutilă din toate motivele practice, de aceea aplică naționalitatea „israeliană” în pașapoarte – dar nu și în cardurile de identitate. Deci, are două seturi de definiții: unul pentru interiorul Israelului, unul pentru străinătate. Hai să spunem lucrurilor pe nume: statul Israel MINTE în legătură cu definițiile sale și le denaturează pe plan internațional.

Motivul pentru care Israelul se abține de fapt să recunoască o naționalitate israeliană (în ciuda denaturării pe care o aplică în străinătate) este acela că Israelul este un stat evreiesc, așa se autodefinește, așa vrea să fie recunoscut. Consecința facerii fiecărui israelian egal în fața statului ca parte din națiunea israeliană, ar însemna inevitabil subminarea abilității statului de a controla „caracterul evreiesc” al statului, ceea ce se traduce ca discriminare directă a non-evreilor și control al „demografiei”.

„Statul evreiesc”, prin însăși definiția lui, trebuie să își păstreze populația separată în definiție, așa încât să își păstreze mereu posibilitatea de a discrimina împotriva unui „sector” al populației în baza cvasi-religioasă-cvasi rasistă, fără a părea că favorizează un „israelian” mai mult decât pe alt „israelian” – pur și simplu pentru că pentru statul Israel, ISRAELIENII NU EXISTĂ.

Dacă Israelul pur și simplu ar fi recunoscut naționalitatea israeliană, a fi evreu s-ar fi redus la religie și atunci Israelul ar fi fost un stat al cetățenilor egali. Dar asta ar fi o anatemă pentru Zionism. Sub Zionism, Israelul trebuie să fie statul evreilor, nu statul israelienilor. Israel este doar un nume de ochii lumii, camuflând denumirea reală și onestă: „Statul Evreiesc.”

Din moment ce statul este în principal Statul Evreiesc, noi, „cetățenii” evrei (potrivit Israelului) suntem de fapt singurii israelieni „adevărați”, dacă e cineva un „israelian adevărat.” Dar asta sună tare bizar, nu-i așa? Ce ar zice lumea despre această „democrație” dacă ea nici măcar nu se recunoaște ca „națiune”? Pentru a evita rușinea, guvernul nostru pur și simplu minte în pașapoartele noastre.

Deci, în timp ce există un „stat Israel”, în timp ce are cetățeni israelieni, nu există o naționalitate israeliană. În această lipsă, implicit rezultă că statul este statul evreiesc și astfel că cei aflați în proximitatea cea mai apropiată de această definiție națională sunt evreii. Astfel că, fără să aibă naționalitate israeliană de facto, cei care sunt cel mai aproape de a fi israelieni...sunt evreii. Astfel că, în timp ce „toți israelienii sunt egali” (dar neexistând ca naționalitate), unii într-adevăr sunt mai „israelieni” ca alții...

Eh, apucă-te și explică asta unui copil de 7 ani. Dar cum rămâne cu noi, adulții? Oare noi am înțeles complet sensul acestei paradigme? Dacă statul însuși nu a separat între religie și naționalitate, cum poate spera vreodată să obțină „libertatea religioasă”? Cum poate vreodată „să asigure egalitate completă...tuturor locuitorilor săi, indiferent de religia lor... să garanteze libertatea religiei” așa cum afirmă Declarația sa de Independență?


Niciun comentariu: