joi, decembrie 08, 2016

Bunul operator de drone israelian





de Gideon Levy


Numele ei este Lee și a servit în unitatea vehiculelor aeriene fără pilot a Forțelor Israeliene de Apărare. Acum studiază administrația la Universitatea Ebraică din Ierusalim și face un semestru la Universitatea Masaryk din Brno, republica cehă.

Săptămâna trecută a auzit că un israelian ținea o prelegere în campus și a venit să o audă, cu o altă studentă israeliană care studiază psihologia. Lee a fost puternic șocată de prelegere.

Lee trăiește în centrul țării. Atât de israeliană că îți vine să plângi – toată orbirea, negarea, reprimarea, auto-victimizarea, sentimentalismul, ignoranța și aroganța într-o singură tânără femeie.

Era supărată când s-a ridicat să vorbească, s-a plâns că îi este greu să se exprime în engleză și că nu era pregătită să vorbească. I-a explicat publicului ceh că situația nu este atât de simplă cum a descris-o conferențiarul israelian. Situația este mult mai complicată, a spus ea, nu este în alb și negru. Conferențiarul israelian era părtinitor.

Conferențiarul a oferit un exemplu pe care audiența să-l găsească familiar, cel al tancurilor sovietice care le-au invadat țara în 1968. El a întrebat publicul dacă atunci li s-a părut că situația era complicată sau dimpotrivă, era clar pentru orice persoană cu conștiință din lumea asta că sovieticii erau invadatorii și cehii erau victimele. Așadar, simplă, în alb și negru și fără echivoc. Și sovieticii susțineau că au venit să protejeze.

Lee i-a invitat pe ascultători să vină în Israel și să vadă că respectivul conferențiar nu spunea adevărul. Le spunea să vină să vadă teroara sădită de palestinieni în sânul israelienilor, sistemele israeliene de irigare, copleșitoarea dorință de pace a israelienilor și înclinația congenitală a palestinienilor către crimă.

Yana s-a ridicat și a spus că ea a vizitat Israelul mai mult de o dată, inclusiv teritoriile ocupate, și că și-a făcut o altfel de impresie. A fost în locuri pe care Lee nu le vizitase. Poate că le-a vazut pe ecranul computerului ei, care uneori arată niște puncte negre, care sunt oameni așa ca ea. Uneori aleargă să-și salveze viețile de joy-stick-ul ei mortal. Doar Lee protejează statul. Apropo, peste tot în lume există o dezbatere dacă ar trebui folosite dronele pentru uciderea oamenilor, dacă e un lucru etic, numai în Israel nu.

Lee spune că ea este pentru pace. Cu siguranță nu este de extremă-dreapta. Dimpotrivă. A spus că știe că ocupația e un lucru rău, că este împotriva ocupației dar că nu există alternativă. Lee știe ceva ce noi nu știm – câte eforturi face forța aeriană să nu rănească nevinovații. Lee este convinsă că IDF-ul este cea mai morală armată din lume.

Conferențiarul a replicat că eforturile făcute de IDF și de forța aeriană israeliană sunt emoționante, dar că cei 180 de bebeluși și cei 344 de copii pe care IDF-ul i-a ucis în 2014 în războiul din Gaza – poate chiar în timpul serviciului militar al lui Lee – sunt mult mai convingători decât toate eforturile tulburătoare ale armatei. Lee mai avea puțin și izbucnea în lacrimi.

Lee are intenții bune. Ea este convinsă că aceasta este țara ei, numai lapte și miere, și armata ei, o armată cu valori morale. Asta i s-a spus. Este convinsă că dacă ar depinde de Israel, ar fi pace. Nu cred că a vorbit vreodată cu un palestinian. Nu cred că a văzut vreunul altfel decât ca pe un punct negru pe ecranul unui computer.

După conferință, Lee a venit la conferențiar și i-a spus că ar dori să vorbească mai mult cu el. Panica ei era evidentă, la fel și intențiile bune. Era imposibil să te superi pe Lee, operatorul de drone spălat pe creier. Autosatisfacția sa era absolut autentică, fără niciun gram de falsitate. Și, desigur, fără îndoieli de natură etică.

De aceea poate fi un personaj atât de șocant. Este o femeie bună care a făcut lucruri rele în timpul serviciului său militar, fără să-și dea seama de asta. Nu își dă seama de asta nici acum. Israelul nu are de ales decât să ucidă bebelușii ăia. Hamas a forțat Israelul să ucidă toți bebelușii ăia, Israelul este victima. Lee își iubește țara și armata. Nu înțelege cum este posibil ca lumea să îi critice. Mai ales în străinătate.

Lee va crește mare și va fi un bun israelian, ca toți israelienii.



Niciun comentariu: