vineri, decembrie 02, 2016

Greenwashing: noua unealtă colonială folosită de Israel împotriva Siriei




de Asa Winstanley


Spuneam luna trecută că Israelul se folosește de războiul din Siria pentru a-și întări ocupația colonială a sud-vestului țării extinzând colonia ilegală Katzrin. Aflăm acum că Israelul folosește și o tactică numită „greenwashing” în Înălțimile Golan ocupate.

Colonia Katzrin a fost construită pe ruinele satelor siriene Qasrin, Shqef și Sanawber, din regiunea Înălțimilor Golan. Locuitorii lor erau nativi sirieni, expulzați în 1967 de armata israeliană invadatoare. Au fost forțați să-și lase casele și nu li s-a mai permis niciodată să se întoarcă.

La puțin timp după invadarea Siriei, Israelul a început să profite de situație construind colonii doar pentru evrei, amplasate strategic, pe pământ sirian ocupat ilegal. În 1981, Israelul a anexat oficial regiunea, sfidând legea internațională. Deși statul israelian susține că Înălțimile Golan fac parte din Israel, Națiunile Unite și legea internațională recunosc podișul Golan ca zonă siriană aflată sub ocupație militară beligerantă.

După aproape 50 de ani, ocupația militară colonială israeliană a Golanului continuă, dar sirienii nu au renunțat niciodată la dreptul lor indiscutabil asupra regiunii. Deși ocuparea Golanului s-a produs în același timp cu cea a Cisiordaniei și Gazei, tinde să fie uitată.

Al-Marsad, un grup sirian pentru drepturile omului din Golan, a scris luna aceasta o scrisoare Uniunii Europene și Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, solicitându-le să ia măsuri împotriva celor mai recente acțiuni israeliene. Grupul a atras atenția asupra unui nou plan israelian de a mai confisca 25.000 de acri de teren sirian din jurul satului Majdal Shams, unde încă mai locuiesc sirieni sub ocupație israeliană.

Israelul are de gând să înconjoare satul pe două părți (nordul și vestul) cu așa-numitul „Parc Național Hermon”, încorsetând satul și nelăsându-le cetățenilor sirieni altă opțiune în afară de a construi case pentru familiile lor pe pământul agricol din sud (în est se află linia acordului de încetare a focului cu Siria).

Mascarea unui asemenea furt flagrant de pământ în spatele imaginii nevinovate a creării unui „parc național” este o tactică israeliană colonială clasică, aplicată și palestinienilor. „Greenwashing” este termenul folosit pentru a descrie camuflarea practicilor nedrepte și ilegale și a ocupației colonialiste prin crearea unei fațade „ecologice”.

Desemnarea unor porțiuni de teren de către autoritățile israeliene ca „parcuri naționale”, „proprietăți abandonate” sau „proprietăți pentru uz public sau militar” este o tactică folosită cu regularitate pentru a împiedica expansiunea comunităților siriene și palestiniene aflate sub ocupație sau pentru a confisca pământ pentru construirea coloniilor.

Acum un an, New York Times și-a trimis în Golan redactorul-șef de atunci al biroului de la Ierusalim, pe Jodi Rudoren, să scrie un articol lingușitor până la leșin despre cât de minunate sunt de fapt ocupația și crimele de război israeliene. Însă, în articol, aceasta a inserat un comentariu foarte elocvent făcut de Naftali Bennett, ministrul educației din guvernul Netanyahu din partea partidului rasist, de extremă-dreapta, Jewish Home: „Cred că avem aici o oportunitate, o rară oportunitate și cred că este vital”, spunea acesta vorbind despre contextul războiului ce face ravagii în Siria. „Dată fiind furtuna în care ne aflăm și care poate continua pentru încă 5 sau 50 de ani, nimeni nu știe, avem nevoie de niște constante și o constantă esențială este ca marele munte al Golanului să fie israelian.”

Așa cum scriu de câțiva ani, principalul scop strategic israelian cu privire la războiul din Siria a fost să păstreze un război civil devastator cât mai mult cu putință, pentru ca toate părțile „să sângereze” până sucombă. O Sirie slabă înseamnă un Israel mai puternic; aceasta este logica dezgustător de cinică a israelienilor. Din acest motiv Israelul i-a sprijinit pe luptătorii afiliați la Al-Qaeda din Golan.

Dincolo de acest scop strategic în sine, războiul din Siria îi oferă Israelului o perdea în spatele căreia poate să își extindă ocupația colonialistă a Înălțimilor Golan. Comentariile lui Bennett sunt tipic de oneste. Ca un criminal de război ce a fost implicat direct în atrocitățile israeliene letale împotriva civililor libanezi și a negociatorilor UN în războiul din 1996, Bennett declara în 2013: „Am omorât o mulțime de arabi la viața mea – și n-am nicio problemă cu asta”. 


Rudoren a raportat că „planul de dezvoltare agresivă” ce implică 100.000 de noi coloniști israelieni în Golan în următorii 5 ani este promovat de Bennett, „unul dintre liderii israelieni care încearcă să profite de haosul din Siria pentru a consolida ocupația israeliană a Golanului.”

Acest plan îl vedem acum pus în aplicare. Ocupația israeliană a Înălțimilor Golan trebuie să ia sfârșit de urgență.



Niciun comentariu: