luni, decembrie 12, 2016

Când israelienii nu vor mai putea să meargă la Macy’s





de Gideon Levy


Israelul vă prezintă: poliția gândirii. Die Deutsche Demokratische Republik pe aeroportul Ben-Gurion. După interzicerea intrării persoanelor a căror prezență o consideră amenințătoare la adresa securității sale, după interogarea și umilirea persoanelor ale căror origini le dezvăluie periculozitatea, a sosit etapa următoare: Israelul îi deportează pe cei cu opinii pe care nu le agreează.

A început cu suporterii BDS – există deja o rețea de informatori ai guvernului – dar nu se va termina cu ei. În curând, doar Zioniștii vor avea voie să intre în Israel. Ne iubește, nu ne iubește: ne iubește? Poftim înăuntru. Nu ne iubește? Marș acasă.

Asemenea lucru nu există nicăieri în lumea liberă. Numai în Israel un teolog de rang înalt poate fi deportat pentru că cineva crede că organizația acestuia susține boicotarea Israelului.

Vorbim de același Israel care a îndrăznit să-l deporteze pe nimeni altul decât pe Noam Chomsky și de asemenea și pe Norman Finkelstein – doi intelectuali celebri care nici să fie evrei nu au voie – precum și un clovn spaniol care venise să-i distreze pe copiii palestinieni, un autor american venit să le dedice un teren de joacă și chiar o israeliancă exilată care a dorit să își viziteze bătrâna mamă într-un chibuț. Și încă nu am spus nimic din ce li se întâmplă arabilor israelieni.

În spiritul vremii și al locului, care este spiritul ministrului de securitate publică Gilad Erdan, această problemă doar se va înrăutăți. Porțile bazei noastre militare se vor închide treptat, nu doar pentru cei deportați, ci și pentru noi. Dacă ar fi putut, statul ar fi interzis de mult intrarea israelienilor pe care nu îi place în propria lor țară. Dar acesta va fi pasul următor.

Politica aceasta dă de pământ cu puținul care a mai rămas din imaginea pozitivă a Israelului, care s-a bazat în întregime pe ideea că acesta este o democrație pentru cetățenii săi. Fiecare deportare de acest fel trezește reacții furioase în țara de origine a deportatului, ceea ce face mai multe pagube decât orice grup ca Breaking the Silence.

În acest weekend, am participat la o conferință în Betleem la care trebuia să participe și teologul deportat, dr. Isabel Phiri; absența sa a fost jenantă. Era rândunica ce vestea sosirea unei toamne McCarthyste pe aeroportul Ben-Gurion.

Cei mai mulți celor deportați sunt exemple morale. Astăzi, nu mai există în lumea asta niciun om cu conștiință care susține ocupația și majoritatea unor astfel de oameni crede că Israelul trebuie boicotat. Dar Israelul nu va permite intrarea unor astfel de oameni. Este o pedeapsă.

Unii dintre ei oricum nu vor să viziteze decât teritoriile ocupate – în care nu se poate intra fără permisiunea israeliană – pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele. Este dreptul lor și datoria lor. Israelul nu are niciun drept să le interzică asta pe teritorii care nu se află sub suveranitatea sa și unde propagandiștii săi susțin că ocupația s-a terminat sau că nu a existat niciodată.

Această practică scârboasă, care nu stârnește niciun interes în Israel, poate fi contracarată numai într-un singur mod: măsură pentru măsură. Interogare pentru interogare. Deportare pentru deportare. Nicio țară nu a îndrăznit până acum să facă asta, din teamă de Israel. Dar și-o datorează, lor, onoarei lor și a cetățenilor lor deportați.

Ar putea începe cu interogări severe ale oricui trăiește în teritoriile ocupate. În același fel în care palestiniano-americanii sunt interogați și umiliți pe aeroportul Ben-Gurion; un israelian din colonia Ma’aleh Adumim sosind într-un aeroport canadian ar putea fi chestionat în legătură cu activitățile sale, originile sale, prietenii săi, planurile și viața sa sexuală; i s-ar putea umbla în laptop, așa cum se procedează pe Ben-Gurion. Până la urmă, toți aceștia sunt locuitori ai unor comunități pe care restul lumii le consideră ilegale.

După ce primul colonist va fi controlat la piele pe JFK și prietenul său va fi reținut pentru o zi pe aeroportul Charles de Gaulle, se presupune că Israelul va începe să se poarte diferit. Dar dacă asta nu e de ajuns, s-ar putea imita comportamentul său deportând israelienii sub tot felul de pretexte mult mai convingătoare decât cele oferite de Israel. Dacă unui teolog critic la adresa Israelului i se refuză intrarea din cauza opiniilor sale, de ce să nu i se interzică unui pilot israelian să intre în Marea Britanie din cauza trecutului său? Și această tactică ar putea lua amploare din ce în ce mai mare: fiecare colonist, poate chiar fiecare israelian, va avea nevoie de viză, pentru care îi va trebui investigat întregul său dosar militar.

A trecut cineva prin interogările și umilirile de pe aeroportul Ben-Gurion? Numai când va experimenta cineva deportarea în drum spre niște reduceri la Macy’s sau înspre un meci al celor de la Maccabi Tel Aviv în Liege, Israelul va deveni o țară mai deschisă către toate opiniile.



Niciun comentariu: