duminică, iunie 05, 2016

O ZI DE DOLIU NUMITĂ ZIUA IERUSALIMULUI



Astăzi legea spune că ar trebui să sărbătorim această zi. Nicio persoană posesoare de conștiință nu poate face așa ceva.



de Gideon Levy

Va veni o vreme când Ziua Ierusalimului va deveni zi de doliu național. Drapelele vor coborî în bernă. Sirenele vor urla a plânset și israelienii vor sta drepți în amintirea visului lor spulberat. Data de 28 a lunii Iyar va intra în calendarul zilelor de doliu ale Israelului, între Ziua Memorială a Soldaților Căzuți și Tisha B’Av (ziua de 9 Av) – drept o zi de comemorare a distrugerii visului, zi ce cade înaintea celei ce comemorează distrugerea Templului.

De Ziua Ierusalimului israelienii vor comemora sfârșitul celor 19 ani de inocență și începutul agresiunii oficiale, sistematice a statului. Nu vor putea înțelege cum au îndrăznit, ani la rând, să celebreze ziua ocupației drept o sărbătoare națională instituită de lege și nu vor putea înțelege cum au putut privi Ierusalimul, simbolul cel mai puternic al rasismului și al tiraniei de stat, drept obiectul dorinței lor. Când se va întâmpla lucrul acesta, dacă se va întâmpla, vom ști – societatea s-a însănătoșit. Și-a revenit din boala fatală.

Doar o mică parte a israelienilor sărbătorește astăzi Ziua Ierusalimului. Pentru majoritatea dintre ei nu înseamnă nimic, fie că sunt seculari, ultra-ortodocși sau arabi. Nici frumoasa balului nu îi prea interesează pe majoritatea israelienilor. Când ați vizitat ultima oară Ierusalimul de plăcere? Dar Zidul Plângerii? Și de ce ați face-o?

Această sărbătoare a fost și rămâne o sărbătoare a șoviniștilor religioși, celebrată de o minoritate stridentă și gâlcevitoare, ce o marchează în stilul ei specific.  Aceștia sărbătoresc singura bucurie a Ierusalimului – desfătarea cu nenorocirea altora – printr-o mărșăluire cu steaguri având ca singur scop satisfacția călcării în picioare a rămășițelor demnității unei alte națiuni căreia Ierusalimul îi aparține cel puțin în aceeași măsură.

Un oraș sărac, murdar și neglijat, pe care evreii seculari se grăbesc să-l părăsească, de care palestinienii se agață cu toată puterea lor neîndestulătoare și pe care evreii extremiști, șovini religioși au pus demult stăpânire. E un oraș care își transmite metastazele colonialiste în fiecare cartier palestinian, numai pentru a aduce sărăcie, mizerie, pentru a deposeda, a oprima și a evacua. Și toate aceste lucruri sunt făcute sub auspiciile autorităților, inclusiv a celei judiciare, cea mai luminată autoritate a Israelului – spune-se.

Este un oraș în mod evident binațional, care ar fi putut fi un model de coexistență într-un singur stat democratic, un stâlp al fondării unei justiții corespunzătoare. În schimb, din cauza mesianismului Israelului și a lăcomiei acestuia, s-a transformat în esența disposesiei, a abuzului, agresiunii și aroganței israeliene.

Ziua „eliberării” acestui oraș insuportabil, ziua începerii ocupației este cea care l-a transformat în ceea ce este astăzi, un monstru de oțel și un căpcăun al asupririi. Astăzi se presupune că ar trebui să sărbătorim această zi, prin lege. Nicio persoană posesoare de conștiință nu poate face așa ceva.

Am iubit Ierusalimul când eram tânăr. Chiar și în scurta perioadă de mahmureală de după orgia din 67, care ne-a contaminat pe aproape toți, încă eram vrăjiți de frumusețea sa. La vremea aceea încă credeam gogoșile ce ni se vindeau – că orașul fusese „eliberat” și „unit” pentru totdeauna și că liberalul vienez Teddy Kolleck era un cuceritor luminat.

Dar curând frumusețea avea să-i fie mutilată dincolo de recunoaștere, nimic nu a rămas și inevitabila dezmeticire din mahmureală începea să se producă. Numai orbii și ignoranții se mai pot bucura azi de asta. Cui îi poate face plăcere vizitarea unui oraș în care din fiecare piatră urlă asuprirea?

Cu cea mai rasistă echipă de fotbal din campionat și cel mai șovinist primar în guvernul local – niciuna din întâmplare – Ierusalimul a devenit simbolul ocupației, dovada cea mai grăitoare a apartheidului. Mai mult de o treime din rezidenții Ierusalimului – 37% - sunt palestinieni, care ar trebui să aibă drepturi egale, dar sunt subjugați în absolut orice mod cu putință. Nu e un accident faptul că dintre toate locurile posibile, aici s-a născut revolta disperată a însinguraților, cea de-a treia Intifadă.

Ar fi putut fi altfel. Dacă Israelul i-ar fi recunoscut pe palestinieni ca pe cetățeni egali evreilor și dacă poporul palestinian ar fi avut aceleași drepturi în oraș ca poporul evreu, astăzi am fi avut un Ierusalim diferit și un Israel diferit. Dar Israelul nu a putut rezista tentației. Acum 49 de ani a cucerit o parte a orașului și de atunci a făcut totul pentru a-l transforma într-o ruină morală.

Și asta vom jeli într-o zi, de Ziua Ierusalimului.

Gideon Levy, corespondent Haaretz

Articolul poate fi citit în original aici: http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.723116
 

Niciun comentariu: