miercuri, iunie 01, 2016

Călătorind la Oxford pentru a dezbate soluția celor două state



De ce este restul lumii mai interesat decât Israelul să găsească soluții la conflictul israeliano-palestinian?


de Gideon Levy

 Societatea de dezbateri Oxford Union, Oxford, în timpul unei vizite efectuate de Secretarul de Stat al SUA John Kerry în mai, 2016. Foto: Peter Nicholls/Reuters


Dezbaterea cu privire la viitorul Israelului nu are loc în Israel. Are loc oriunde altundeva numai în Israel nu. Israelul nu e interesat de viitorul său – e interesat de prezent și, în principal, de trecut. Aici oamenii nu vorbesc despre viitor. Nimeni nu știe încotro ne îndreptăm și, chiar mai uimitor, nici încotro vrem să ne îndreptăm. Ce va fi peste 10 ani sau peste 20? Dar după aceea? Și ce ne dorim în afară de „pace și siguranță”, bla, bla, bla? 

Lumea e mai preocupată de aceste lucruri decât suntem noi.

Săptămâna trecută – o săptămână normală – în Marea Britanie au avut loc mai multe discuții despre potențiale soluții la conflictul israeliano-palestinian decât în întregul an în Israel. În Londra și Oxford, în universități și în Parlament, diverse forumuri au dezbătut soluția unui singur stat versus soluția celor două state, lucru care în Israel nu se întâmplă mai deloc. Trăim în negare și reprimare, cu capetele ascunse în nisip, distrași, evitând problema, implicându-ne în nimicuri și sperând să fie bine. Nimic bun nu poate ieși din asta.

Dezbaterea de joi seara din cadrul Oxford Union (celebra societate de dezbateri din inima universității britanice – nota traducătorului) pune mare accent pe Orientul Mijlociu, cu siguranță mult mai mare decât orice societate studențească din Israel. În urmă cu o săptămână, tema propusă discuției a fost aceea că soluția celor două state nu mai este viabilă. Nu doar codul vestimentar semi-formal strict (smoching) și protocolul erau străine israelienilor – la fel de străină era și dezbaterea unei asemenea probleme despre viitorul Israelului.

Moțiunea prezentă în fața prestigiosului club de dezbateri în sistem închis, fondat în 1823, unde și-au făcut apariția patru președinți ai Statelor Unite și 12 prim-miniștri britanici, inclusiv Winston Churchill – era: „Acest Parlament consideră că soluția a două state în Orientul Mijlociu este imposibilă.”

Din păcate, majoritatea „acestui Parlament” a respins propunerea, poate pentru că cei mai mulți membri ai societății sunt conservatori bogați, albi și președintele său este evreu. Votul se face prin ridicarea mâinii: cei care ridică mâna dreaptă sunt în favoarea propunerii, cei care ridică mâna stângă sunt contra. (Voturile „pentru” au fost 37%, cele „contra” 63%)

Eu m-am pronunțat în favoarea propunerii și am votat ridicând mâna dreaptă. În mod neobișnuit pentru mine, eram în favoarea a ceva. Dar nu a ajutat. În toată această sesiune tensionată a existat și ceva comic. Yiftah Curiel, purtătorul de cuvânt al ambasadei Israelului în Londra, a spus că soluția celor două state încă este posibilă și Israelul o sprijină. Ați înțeles? Israelul pretinde că susține soluția celor două state – poate pentru că și-a dat seama că soluția celor două state nu mai este posibilă. Ce a împiedicat Israelul să implementeze această soluție în ultimii 50 de ani sau mai mult de ocupație? Și cum își permite reprezentantul oficial al statului – stat care nu a încetat să construiască din ce în ce mai multe colonii, stat al cărui scop absolut este împiedicarea soluției celor două state – să spună că Israelul este în favoarea împărțirii pământului?

Dar tupeul Israelului (chutzpah) nu are limite și nici cutezanța propagandiștilor săi. De fapt, au câștigat încă o dată, aici, la dezbaterea de la Oxford. De fapt, continuă să răspândească teama de antisemitism în cadrul Partidului Laburist Britanic, chiar dacă acesta nu există – cu siguranță nu așa cum e descris în Israel. Dar propaganda e propagandă.

Aproape toți israelienii sunt împotriva soluției unui stat unic, lucru de care mișcarea Zionistă se teme cel mai mult și este dreptul lor să fie. O parte dintre ei încă bâiguie „două state” ca și când ar vorbi în somn și, de asemenea, este dreptul lor. Însă numai câțiva se întreabă dacă această soluție mai este posibilă; dacă Israelul a intenționat vreodată să o implementeze și ce a împiedicat implementarea acesteia. Și niciodată nu se discută alternativele. Acest lucru este de neconceput pentru fuga israeliană de realitate.

În joia aceasta, membrii Oxford Union se vor întâlni din nou și vor supune dezbaterii moțiunea „Acest Parlament consideră că accesul guvernului la datele personale ale consumatorilor ar trebui să fie interzis de către companiile tehnologice.” Înca o dată se va dezbate și încă o dată se va vota. Destinul ocupației israeliene le atinge viețile mult mai puțin decât chestiunea dreptului la intimitate. Și totuși îl dezbat cu seriozitate și pasiune. Numai în Israel e tratat în mod diferit.

Gideon Levy, corespondent Haaretz

Articolul poate fi citit în original aici : http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.721966

 

Niciun comentariu: