vineri, iunie 24, 2016

IMPARȚIALITATEA ȘI BUNA-CREDINȚĂ SUNT NOȚIUNI STRĂINE PENTRU SUA ȘI ISRAEL; PALESTINIENII TREBUIE SĂ LE CAUTE ÎN ALTĂ PARTE

 Jurnaliști palestinieni în Gaza țintiți de forțele israeliene de ocupație cu gaze lacrimogene.


de Dr Daud Abdullah

Dintre toate masacrele comise de către Israel și israelieni împotriva poporului palestinian, cel de pe 25 februarie 1994 (sau ziua a cincisprezecea a Ramadanului, după calendarul islamic – calendar lunar) a fost unic. Având loc la doar câteva luni de la semnarea Acordurilor Oslo, în mod evident era o tentativă de a face să deraieze ceea ce președintele de atunci al SUA Bill Clinton numea „pacea celui curajos”. Împușcarea mortală a unui băiat palestinian de 15 ani, Mahmoud Rafat Badran, săptămâna aceasta de către soldații israelieni în ajunul celei de-a douăzeci și treia comemorări a masacrului din Hebron este un memento înfiorător al eșecului procesului Oslo.

Badran nu era un „terorist” și nici nu era căutat pentru vreo infracțiune. A fost împușcat în timp ce se întorcea acasă de la o piscină din apropiere. După o scurtă anchetă inițială, armata israeliană a admis că l-a împușcat „din greșeală” în timp ce urmărea un grup de „aruncători cu pietre”. La fel ca cei 29 de credincioși care au fost împușcați cu sânge rece în moscheea Ibrahimi în 1994, Badran a fost victima politicii înșelătoare a Statelor Unite, deoarece fără echipamentul militar și fără sprijinul politic al guvernelor americane, coloniștii și soldații israelieni nu ar fi putut acționa cu impunitatea neînfrânată cu care acționează până în ziua de astăzi.

În ziua în care democrații desfășoară așa-numita „grevă italiană” în Congresul SUA ca protest față de legile liberale privind regimul armelor, este ciudat că atât de mulți americani susțin înăsprirea legilor armelor după fiecare atac în masă în Statele Unite, dar niciodată nu simt nevoia de o acțiune similară în ceea ce privește sprijinul militar acordat Israelului de către SUA după fiecare crimă comisă împotriva civililor palestinieni. Pentru acest aspect nu e nevoie de legi noi. The Foreign Assistance Act (FAA) încredințează președintelui SUA puterea de a „reduce în mod substanțial sau a încheia asistența de securitate în cazul oricărui guvern implicat într-un tipar constant de violări grosolane ale drepturilor umane recunoscute internațional.”

Niciun președinte american înainte sau după Oslo nu a avut curajul moral sau politic de a implementa clauzele Actului de Asistență Străină în ceea ce privește Israelul. Dimpotrivă, uciderea zilnică a palestinienilor a fost răsplătită de Congres prin aprobarea unui flux constant de arme letale de-a lungul multor ani. Ca o consecință, în timp ce palestinienii îl îngropau și-l plângeau pe tânărul Mahmoud Badran săptămâna aceasta, noul ministru israelian – de extremă dreapta – al Apărării Avigdor Lieberman toasta în SUA pentru a sărbători iminenta livrare către Israel a 20 de aparate de zbor de ultimă oră, avioanele de bombardament F-35.

Nimeni din administrația SUA și nici producătorul aeronavei Lockheed Martin nu va îndrăzni să pună la îndoială înțelepciunea acestei mișcări. Dacă cineva s-a gândit cumva, pentru o clipă, că înlăturarea așa-zisei „amenințări nucleare iraniene” va reduce numărul transferurilor de arme către Israel, s-a înșelat. La vremea masacrului de la Hebron din 1994, coloniștii extremiști erau de neatins, erau mai presus de orice critică. Și acum, la fel, aceștia rămân componenta politică dominantă a Israelului de astăzi. Lieberman este liderul lor cel mai reprezentativ și tocmai a intrat în posesia unui puternic portofoliu.

După masacrul din Hebron, pentru palestinieni nu a contat prea mult că israelienii au ridicat un altar în memoria ucigașului în masă Baruch Goldstein. Nu a contat prea mult nici că guvernul Statelor Unite a decis să numească gruparea Kahane Chai, cea din care făcea parte Goldstein, organizație teroristă. Ceea ce a contat pentru ei și contează până în ziua de astăzi, a fost decizia fără precedent de împărțire a moscheei Ibrahimi într-o manieră care le oferea evreilor drepturi exclusive de a se ruga în timpul anumitor sărbători religioase și le impunea musulmanilor o serie de restricții. Restricția dreptului de chemare la rugăciune prin megafoane este doar una dintre ele. Numai în 2015, departamentul din Hebron al Waqf-ul Islamic (Consiliu Religios) a înregistrat 600 de ocazii în care forțele de ocupație israeliene au împiedicat chemarea islamică la rugăciune în moscheea Ibrahimi. Motivul oferit a fost acela că îi deranja pe cei 500 de coloniști extremiști locuind ilegal în colonia Kiryat Arba (unde a trăit Goldstein și unde e comemorat) la câteva sute de metri distanță de moschee.

Încurajați de succesul schimbării status quo-ului moscheei din Hebron, coloniștii și-au intensificat în ultimii ani eforturile de a repeta același proces în cazul moscheei al-Aqsa din Ierusalim. Nu trece o zi fără scandal sau deranj în moschee sub protecția armatei israeliene. Cu excepția unor apeluri timide la „reținere” din partea comunității internaționale, palestinienii au fost lăsați să se descurce singuri pentru a proteja sfințenia și integritatea Sanctuarului Nobil (Haram al-Sharif). Spectatorii internaționali se pare că așteaptă încă un masacru în stilul celui din Hebron pentru a le furniza un imbold în susținerea divizării moscheei și al complexului din jurul ei.

Pe lângă suportul Statelor Unite pentru Israel și pentru regimul colonialist al acestuia, nu trebuie să ignorăm nici complicitatea liderilor regionali, inclusiv a celor palestinieni. Declarația de săptămâna aceasta a veteranului negociator al PLO (Organizația pentru Eliberarea Palestinei) Nabil Shaath cum că Autoritatea Palestiniană cheltuiește mai mulți bani pe securitatea israeliană decât pe educația palestinienilor este o auto-incriminare șocantă și o recunoaștere a culpei.

A douăzeci și treia comemorare a masacrului din Hebron nu este doar un memento actual al eșecului procesului Oslo, ci și o oportunitate pentru a schimba direcția și a privi în altă parte pentru soluții. Palestinienii nu mai pot avea încredere în imparțialitatea Statelor Unite sau în buna-credință a Israelului; asemenea concepte sunt străine politicienilor din ambele țări.


Niciun comentariu: