marți, ianuarie 13, 2009

"Israelul a suferit Holocaustul si vrea sa repete istoria cu poporul nostru" (de Musa Amer Odeh)

Reprezentantul diplomatic palestinian in Spania, Musa Amer Odeh, califica drept "crima impotriva Umanitatii" ofensiva din Gaza si solicita interventia Spaniei.

"Evreii au suferit Holocaustul cauzat de nazisti, iar astazi Israelul doreste sa repete istoria IMPOTRIVA POPORULUI PALESTINIAN", declara diplomatul palestinian, raspunzand astfel intrebarilor lansate de ceteteni spanioli pe situl cotidianului spaniol. Diplomatul a lansat o chemare comunitatii internationale – si Spaniei, care se bucura de mare respect in regiunea Orientului Apropiat - ca sa incerce sa opreasca ofensiva israeliana din Gaza, pe care a calificat-o drept "crima impotriva Umanitatii".

Pe de-alta parte, Odeh a mai aratat si ca "comunitatea internationala nu trebuie sa permita, sub nici o circumstanta ca State precum Israelul sa incalce legile internationale" si a cerut comunitatii internationale "sa faca presiuni" pe langa Guvernul israelian, pentru ca acesta sa opreasca imediat ofensiva.

Pentru realizarea unei paci definitive in regiune, Odeh cere, inainte de toate "sa se puna capat ocupatiei". De asemenea, denunta si faptul ca, de cand radicalistii israelieni l-au asasinat pe fostul Prim Ministru Isaac Rabin, "procesul de pace a inregistrat un serios regres". Odeh s-a referit apoi la Guvernele israeliene ce s-au succedat in ultimii ani: Benjamin Netanyahu, Ehud Barak si Ariel Sharon, care nu au facut decat sa creasca numarul patrunderilor armatei israeliene in Teritoriile Palestiniene si controalele la care sunt supusi cetatenii palestinieni si au construit Zidul "rasist" de separatie din Cisiordania. In egala masura, a mai spus Odeh, "la Conferinta de la Annapolis din noiembrie 2007 s-a inregistrat un total esec".


Diferendul cu Hamas

Diplomatul palestinian nu responsabilizeaza Hamasul pentru ruperea armistitiului temporar cu Israelul care a incetat la 19 decembrie 2008 si adauga ca Israelul "a violat" in mai multe ocazii acordul de incetare a focului, omorand 34 de palestinieni in incursiunile armatei israeliene in Fasia Gaza si Cisiordania, "nici nu a deschis punctele de trecere a frontierei din Gaza si nici nu a pus capat blocadei".

In legatura cu rachetele lansate de catre Hamas impotriva Israelului, Odeh este de parere ca "nu este justa o comparatie intre un popor aflat sub ocupatie si o forta ocupanta", dat fiind si faptul ca "Statul Israel este o putere nucleara, cu o armata foarte puternica si Israelul este cel care mentine sub ocupatie Teritoriile Palestiniene". In pofida acestui aspect, Odeh recunoaste ca "nu este de acord, in multe ocazii, cu Hamasul", dar adauga si faptul ca el insusi face parte din randul poporului palestinian, popor victima a politicii agresive a Statului Israel si "tocmai aceasta politica a Statului Israel hraneste fundamentalismul in zona".

Odeh se asteapta si ca noua Administratie de la Washington sa respecte "Principiile americane ale Drepturilor Omului, Democratiei si Libertatatii" in contrast cu politica dusa de fostul Presedinte american, George W. Bush, care a sprijinit mereu Israelul in toate forurile internationale "si nu a facut ceea ce era necesar pentru crearea Statului Palestinian", asa cum promisese la Annapolis. "Asteptam sa vedem schimbarea promisa de Obama", a mai adaugat Odeh.

Cuvinte culese de El Pais.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Foarte corect! Asta este adevarat Holocaust si purificare etnica! Unde sunt luptatorii pt drepturile omului acum? Cine le va plati despagubiri de miliarde Palestinienilor? Sau poate ca ei nu au nevoie de asa ceva, ei nu fac comert cu oasele stramosilor lor.
Este strigatror la cer fratilor. Si in Romania nu-i pasa nimanui... toti sunt adormiti si interesati doar de burdihanul lor si de vedete in fundu gol. Desteapta-te Romane! Stii ca puteam sa fim si noi in locul Palestinienilor ?!