luni, aprilie 25, 2022

A confunda Ucraina cu Palestina este o capcană





M-am săturat să tot aud comparată situația din Palestina cu cea din Ucraina. Cauza palestiniană e o luptă pentru demnitate și libertate, instigarea războiului din Ucraina este o campanie sinistră care are în spate interesele americanilor, demonizarea rușilor și încurajarea unei politici economice tot mai dominate de neo-naziști ale căror politici represive se sincronizează cu tendințele antidemocratice ale guvernelor conduse de NATO.


Atâta sentimentalism ca în cazul Ucrainei, eu nu am mai întâlnit. Dar nu vă lăsați amăgiți, lacrimile americanilor, ale israelienilor și în general ale tuturor politicienilor implicați în acest scenariu, sunt lacrimi de crocodil. Care însă păcălesc omul naiv care se uită la televiziunile românești și citește presa mainstream și crede că gata, și-a pus culorile Ucrainei la profil și s-a situat de partea binelui. Nu există bine și rău aici, există interese care se pot schimba în funcție de cum avansează lucrurile. 


Înțeleg tentația de a compara cele două situații – Palestina istorică a fost ocupată de sioniști, părți ale Ucrainei sunt ocupate de ruși. Dar Ucraina nu este Palestina, Ucraina nu este victima neputincioasă a agresiunii unei superi-puteri. Să nu uităm că de 8 ani de zile Ucraina a provocat Rusia cu atacuri sângeroase și campanii de epurare etnică a rușilor din regiunea Donbas și a refuzat în rânduri repetate să ia parte la inițiativele diplomatice ruse. 


Și mai e un aspect important, ce sprijin are rezistența palestiniană în Teritoriile Ocupate de la Statele Unite și aliații lor? Zero. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul Ucrainei, care primește sute de milioane de dolari și armament sofisticat. Când ar putea să viseze palestinienii la asemenea suport din partea Vestului, atunci când Israelul bombardează Gaza sau când e angajat în excursii prin Cisiordania, mereu soldate cu morți? 


Am mai scris despre faptul că Zelensky vede în Israel un model pentru țara lui și că a retras Ucraina dintr-un comitet UN care avea ca scop susținerea palestininilor în lupta lor pentru suveranitate și auto-determinare. 


Oricât l-am urî pe Putin, nimeni din Rusia nu susține că ucrainenii nu există (așa cum susține Israelul că palestinienii nu există, că sunt „doar” niște arabi care ar trebui să își găsească locul prin Iordania sau alte țări arabe), iar în plus, tot spre deosebire de Israel care nici până în ziua de azi nu și-a declarat granițele, Rusia are frontierele foarte bine trasate. Palestinienii nu doar luptă pentru libertate, ci pentru dreptul de a putea declara că EXISTĂ, pentru a putea afirma că Israelul este un proiect colonialist care practică apartheidul. Nimic din aceste lucruri nu sunt valabile în cazul Ucrainei. Cauza ucraineană este construită pe violență și minciuni. 


Da, sunt de acord că trebuie să susținem eforturile de a pune capăt acestui conflict, pentru a proteja civilii și victimele nevinovate. Dar să ne lansăm în acest festival lacrimogen și ipocrit, mi se pare hidos.

Niciun comentariu: