miercuri, ianuarie 07, 2009

Spital din Gaza ȋnghesuit cu civili, spun doctorii

CNN – Mult mai mulți civili decȃt luptǎtori ai Hamas ajung la principalul spital din Gaza pentru tratament din cauza rǎnilor de rǎzboi, ȋn timp ce incursiunea militarǎ a Israelului ȋn teritoriu continuǎ, spun doi doctori.

Cȃnd au ȋnceput atacurile aeriene israeliene, mai bine de acum o sǎptǎmȃnǎ, primele victime pe care Spitalul Shifa le-a vǎzut au fost luptǎtori ȋn uniformǎ militarǎ, a spus luni un doctor palestinian.

„Dar dupǎ acea zi și pȃnǎ ȋn ziua aceasta, nu am primit nici un bǎrbat din rezistențǎ sau oricine altcineva din armatǎ”, a spus el. „Toți erau civili.”
Eric Fosse, un doctor norvegian care s-a oferit voluntar la Shifa, a spus cǎ mai mult a vǎzut femei și copii printre rǎniții de luni decȃt ȋn oricare altǎ zi de cȃnd a ȋnceput ofensiva israelianǎ, pe 27 decembrie. De asemenea, majoritatea bǎrbaților rǎniți pe care ȋi vede sunt civili, a spus el.

Nu este clar dacǎ morții și rǎniții Hamasului sunt duși la un alt spital.

Aproape 600 de palestinieni, incluzȃnd cel puțin 100 de femei și copii, au fost uciși ȋn Gaza de cȃnd a ȋnceput campania, potrivit surselor medicale palestiniene. Pe lȃngǎ acestea, cel puțin 2750 de palestinieni au fost rǎniți, majoritatea civili, spun sursele.

Armata israelianǎ a spus marți cǎ a ucis 130 de militanți Hamas de cȃnd a ȋnceput, sȃmbǎtǎ seara, ofensiva terestrǎ. Statul evreu spune cǎ ofensiva este fǎcutǎ sǎ opreascǎ luni de lovituri de rachetǎ asupra sudului Israelului lansate de cǎtre militanții Hamas din Gaza.

Oficialii guvernului israelian pretind cǎ Hamas ȋși ascunde luptǎtorii și armele la spital, dar imaginile din camera de gardǎ de la Shifa aratǎ numai familii.

„Am fost loviți cu o rachetǎ,” a spus un bǎiat din spital ȋn timp ce fratele sǎu se plimba aiurea stupefiat, ȋngrijindu-i-se o ranǎ la ureche. Alt copil plȃnge ȋn apropiere, suspinȃnd dupǎ mama ei, ȋn timp ce doctorii ȋncearcǎ sǎ ȋi trateze membrele rǎnite.

O asistentǎ care ȋncercǎ sǎ punǎ o perfuzie ȋn altǎ camerǎ a spus cǎ spitalul ȋngrijește de cinci persone din aceeași familie. Altǎ femeie plȃnge dupǎ copilul ei de 6 luni, care a murit dupǎ patru zile fǎrǎ mȃncare sau apǎ.

Duhoarea morții plutește prin clǎdire, care duce lipsǎ de medicamente, electricitate și apǎ. Morga dǎ pe afarǎ, cu douǎ trupuri ȋnghesuite ȋn același sertar.

„Unde sunt liderii noștri? Pot ei sǎ aibǎ milǎ de copiii noștri?” jelește o femeie. „Toți morții pur și simplu zac pe aici.”




Christiane Amanpour (CNN) a contribuit la acest reportaj.

Niciun comentariu: