miercuri, octombrie 25, 2006

Georges Corm analizează la Alger situaţia din Orientul Apropiat: “Dialogul civilizaţiilor, o dezbatere fără fundament” (de Adlène Meddi)

“Război rece sau război cald în Orientul Apropiat?” A fost tema conferinţei animate, în urmă cu două seri [17 octombrie 2006] la hotelul Aurassi din Alger de către Georges Corm, fost ministru libanez şi politolog, la invitaţia ANEP.

Fără dificultate, autorul lucrării Orientul Apropiat a explodat, a prevenit auditoriul că “dialogul civilizaţiilor” este o “capcană, un pretext pentru a ascunde obiectivele esenţiale” care vizează alunecarea problemei ocupării teritoriilor arabe spre terenul religiei, şi constituie o “deghizare ideologică” a voinţei hegemonice a Statelor Unite. “Au ocupaţia Palestinei, a Irakului, a Golanului sirian sau agresiunea împotriva Libanului din această vară o relaţie oarecare cu un pretins şoc al civilizaţiilor? Nu. Este vorba despre o manifestare pură şi simplă a voinţei de dominaţie a Statelor Unite”, a afirmat Corm. Pentru fostul ministru de finanţe libanez, “alunecarea pe terenul religiei face jocul israelienilor, care spun lumii: priviţi! arabii ne urăsc şi se luptă cu noi pentru că suntem evrei.”

“Este vorba despre o capcană întreţinută de mass-media occidentală. Sunt sigur că strategii Pentagonului nu cred în teza şocului civilizaţiilor. Ei văd în ea doar o mască utilă pentru a impune în opinia publică politica din Orientul Apropiat, întreţinând teama prin termeni ca “fascism islamic” sau “terorism islamic”, a subliniat el. “Ni se impune problematici din exteriorul ariei noastre civilizaţionale şi a preocupărilor noastre actuale”, s-a revoltat Georges Corm, adăugând că “laicitatea nu este o problematică a Islamului, ci mai degrabă a Catolicismului.”

“Să ne punem de exemplu problematica esenţială: exegeza textelor”, a subliniat el, făcând o paralelă între “propaganda occidentală” care i-a diabolizat pe bolşevici”, comuniştii şi Uniunea Sovietică din vremea războiului rece, cu “noul război rece de azi din Orientul Apropiat, în care inamicul este un aşa-zis terorism islamic.” Cealaltă paralelă care, conform lui, trebuie făcută, este cea dintre conceptul de “coabitare paşnică” a fostului război rece şi pretinsul concept de “dialog al civilizaţiilor”. Georges Corm, care face parte din minoritatea intelectualilor naţionalişti arabi – în raport cu blocul gânditorilor pro-hegemonie SUA – a deplâns “divizările din lumea arabă, mai cu seamă cele dintre sunniţi şi şiiţi, întreţinute mai ales de către “anumiţi responsabili şi mass-media arabă”, a spus el.

Temeri

În ochii săi, principala problemă rămâne “ocuparea pământurilor noastre”.

“Chiar dacă forţele de ocupaţie ar fi buddhiste sau hinduse, am lupta împotriva lor cu aceeaşi forţă”, a asigurat Corm omagiind “rezistenţa eroică a Hizballah”. A adăugat că Hizballah a aplicat Israelului în această vară o înfrângere militară, “ceea ce n-a reuşit nici o armată arabă timp de 60 de ani.” După el, “pentru prima dată de la fostul preşedinte egiptean Gamal Abdel Nasser, se vede în lumea arabă, în perdoana şefului Hizballah, Sayyed Hassan Nasrallah, un lider charismatic, realist, capabil să coaguleze energiile, de o umilinţă care lipseşte atât de mult anumitor conducători, un om care a adus speranţe tuturor arabilor.” Dar şi-a nuanţat constatarea spunând că este întristat şi neliniştit de urmarările victoriei Hizballah care “riscă să se transforme într-o înfrângere politică, din cauza disensiunilor dintre arabi şi dintre libanezi”. Pentru Corm, locul preponderent ocupat azi de Iran s-a născut din deficitul strategic al lumii arabe. Nu şi-a ascuns temerile în ceea ce priveşte riscul de a vedea regiunea Orientului Apropiat devenind “locul de unde va pleca scânteia celui de-al treilea război mondial, care va opune Iranul, China şi Rusia, pe de o parte, şi Statele Unite, Europa şi anumite ţări arabe care se vor crede obligate să-i urmeze pe americani, pe de cealaltă parte”. A avansat, sprijinindu-se pe scenariul său, argumentul desfăşurării militare americane de după 11 septembrie 2001, mai ales în strâmtoarea Ormuz în proximitatea Iranului, şi cel al fostelor republici sovietice (Ukraina, Georgia, etc.) şi care vizează în ochii săi “încercuirea Chinei, a Iranului şi a Rusiei”. Corm a prezis că “Statele Unite vor sfârşi prin a se întoarce împotriva aliaţilor lor arabi, aşa cum au făcut-o a doua zi după ce al doilea război mondial împotriva fostului aliat rus care a avut un rol esenţial în înfrângerea Germaniei naziste”.

Ieşirea din criză? O “a doua renaştere (nahdha) arabă” pentru “a ieşi din dinamica eşecului în care a căzut lumea arabă” şi să-şi regăsească un “arabism deschis care-şi asumă diferenţele” departe de arabismul monolitic al deceniilor trecute. “Avem drepturi şi a venit timpul să ni le luăm înapoi”, a concluzionat el.

ANEP a anunţat continuarea ciclului său de conferinţe mensuale.

Articol apărut în El Watan, ediţia din 19 octombrie 2006.

Niciun comentariu: