marți, ianuarie 13, 2009

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a condamnat marti Statul Israel pentru "grave violari" ale Drepturilor Omului in Gaza

"Consiliul condamna energic operatiunile militare inca in desfasurare ale armatei israeliene in Gaza......in urma carora au rezultat grave incalcari ale drepturilor poporului palestinian si distrugeri sistematice ale infrastructurii din Fasia Gaza."

Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a declarat ca "esecul armatei israeliene in a ajuta civilii nevinovati constituie CRIMA DE RAZBOI".

Comisarul ONU a criticat, de asemenea atacurile israeliene impotriva unor obiective "marcate clar cu semnele ONU si unde se adaposteau civili, cu atat mai mult cu cat zeci de oameni, mai ales copii au fost raniti in aceste atacuri deliberate".

Ea a mai adaugat ca in acest conflict "este necesar ca civilii sa fie protejati" si ca "Israelul sa nu foloseasca drept tinte ranitii sau personalul sanitar, spitalele si ambulantele, nici sa le impiedice activitatea".

In egala masura, Pillay sustine si ca "un prim pas dupa incetarea ostilitatilor ar fi ca sa aiba loc investigatii credibile, impartiale si transparente pentru a se identifica toate violarile Dreptului International Umanitar si pentru stabilirea celor responsabili".

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR), cu sediul la Geneva a acuzat si el Statul Israel, intrucat armata sa "a impiedicat accesul ambulantelor si al personalului medical in zonele unde se desfasurau atacurile, fapt ce a dus la dublarea numarului de morti si raniti", pierzandu-si astfel viata oameni ce ar fi putut fi salvati.

Pierre Wettach, inalt responsabil al CICR pentru Israel si Teritoriile Palestiniene declara ieri pentru presa elvetiana ca "Armata israeliana nu si-a respectat obligatiile ce ii reveneau in concordanta cu Dreptul international si a Conventiilor la care Statul Evreu este parte in ceea ce priveste asistenta medicala si evacuarea ranitilor".

Acesta a mai adaugat si ca "nu numai ca israelienii nu au ajutat ranitii, asa cum ar fi fost normal sa se intample dar, mai mult decat atat, au impidicat si accesul personalului medical palestinian din cadrul Semilunei Rosii, lucru total inacceptabil".

Asociatia "Human Rights Watch" sustine si ca "in acest moment poate afirma cu certitudine, pe baza unor dovezi tangibile ca Israelul a utilizat fosfor alb impotriva unor zone cu mare concentrare de populatie civila din Gaza", violand astfel Conventia de la Geneva din 1980 care interzice clar utilizarea fosforului alb ca arma, tocmai pentru arsurile si ranile adanci si dureroase pe care le provoaca.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mai multe linkuri pe tema masacrului din Gaza gasiti aici:

Linkurile zilei - Masacru in Gaza [1]
http://laurentiudumitru.ro/blog/2009/01/12/linkurile-zilei-masacru-in-gaza-1/

Linkurile zilei - Masacru in Gaza [2]
http://laurentiudumitru.ro/blog/2009/01/13/linkurile-zilei-masacru-in-gaza-2/