marți, iulie 10, 2007

Ireductibilul Mordechai Vanunu - inapoi dupa gratii (de Rannie Amiri)

"Spuneam Shabak-ului, Mossad-ului, 'nu ai reusit sa ma distrugi, nu ai reusit sa faci nebun.'" - Mordechai Vanunu, fost tehnician nuclear israelian, dupa eliberarea din inchisoarea Shikma din Ashkelon, in 21 aprilie, 2004, unde a zacut 18 ani.
Acestea au fost cuvinte de curaj si sfidare, rostite de un om care le intruchipa pe amandoua. Mordechai Vanunu a petrecut 18 de ani in inchisoare, dintre care 11 ani intregi in carcera, pentru ca a dezvaluit lumii capacitatea nucleara inca nedeclarata a Israelului. A iesit din Shikma cu bratele intinse, licarind in mod repetat de semnul victoriei - sau era al pacii? - si a refuzat sa raspunda la intrebarile pe care i le-a adresat in ebraica media ce il astepta. "Sunt mandru si bucuros sa fi facut ceea ce am facut", a declarat el mandru.

Si ce a facut de atunci il va trimite inapoi dupa gratii.

O curte de justitie israeliana l-a osandit la sase luni de inchisoare pentru violarea clauzelor eliberarii conditionate, care ii interzic sa aiba vreun contact cu strainii sau sa viziteze Cisiordania. Ca si in toate chestiunile, el a fost neinfricat in savarsirea amandurora.

Este datoria noastra sa repetam povestea acestui om remarcabil, ca nu cumva sa uitam ce poate realiza un om cu constiinta.

Mordechai Vanunu a fost primul care a expus micul secret murdar al Israelului: aceasta tara era o putere atomica majora. A lucrat ca tehnician la centrala nucleara Dimona din Desertul Negev intre 1976 si 1985. Apoi, intr-un interviu din 1986 cu londonezul Sunday Times, a dezvaluit poze care nu numai ca demonstrau ca Israelul are posibilitatea de a produce arme nucleare, dar chiar le poseda.

Chiar inainte de publicarea interviului sau in 5 octombrie, evenimentele s-au desfasurat ca si cum ar fi venit chiar din paginile unui thriller de Robert Ludlum. In septembrie 30, Vanunu a fost momit din Londra la Roma de un agent feminin Mossad si a fost capturat si purtat spre Israel. A fost judecat cu usile inchise pentru tradare, a fost condamnat in graba si osandit la 18 ani de inchisoare. Dar daca guvernul israelian spera ca Vanunu sa dispara in liniste si pocait, s-a inselat amarnic.

Vanunu si-a innoit zgomotos apelul in care cerea Israelului sa spuna intregul adevar in privinta arsenalului sau nuclear (pare-se al cincilea din lume ca marime) si sa deschida reactorul nuclear de la Dimona inspectiilor internationale. Israelul ramane inca singura tara din Orientul Mijlociu care nu a semnat Tratatul de Non-Proliferare si care, de asemenea, a interzis accesul personalului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA).

Politicienii israelieni de la stanga, dreapta si centru, si-au aratat dispretul dupa eliberarea lui Vanunu si l-au numit "tradator". Clauzele eliberarii sale conditioante includeau interzicerea calatoriilor in strainatate pe timp de un an sau posesia de pasaport, limitarea deplasarilor sale prin tara, discutiile cu cetateni neisraelieni si discutarea oricarui aspect legat de fosta sa slujba la Dimona. Aceste restrictii au fost criticate de Amnesty International care a cerut revocarea lor, citand articolul 12 al Acordului International pentru Drepturi Politice si Civile care permit oricarui cetatean sa se deplaseze liber sau sa paraseasca tara de cetatenie.

Desi termenul de "whistleblower" este adesea utilizat pentru a-l descrie pe Vanunu, acesta il caracterizeaza destul de slaba si doar pe jumatate adevarat. El era o sirena care a distrus politica oficiala de ambiguitate nucleara a Israelului, aratand lumii ca armele nucleare si-au gasit drumul inspre Orientul Mijlociu.

Nascut in Maroc, Vanunu s-a convertit inainte de incarcerare la crestinism. A considerat ca vederile sale religioase si politice (era un sustinator ferm al drepturilor palestinienilor) l-au dus deopotriva la tratatamentul dur primit in timpul incarcerarii, pe care l-a descris ca "salbatic si barbar".

In ciuda interogatiilor facute de cea mai neinduratoare agentie secreta din lume si a intemnitarii in ceea ce au fost conditii vitrege, Vanunu a rezistat spunand:

"Sunt un simbol al vointei de libertate si [dovada] ca nu poti distruge spiritul uman."

Un laureat in asteptare al Premiului Nobel pentru Pace si nu mai putin un erou adevarat al timpurilor noastre.

Rannie Amiri este un comentator independent al problemelor legate de lumea araba si islamica. Tradus si adaptat dupa Counterpunch.com.

********************************************************

Call for Partners

Blogul "Palestina, lacrima mea" nu mai este o iniţiativă aflată în stadiul de pionierat. Cotată de către Google cu Page Rank 4/10, a primit de la lansarea ei (în iulie 2006, în momentul agresiuni israeliene împotriva Libanului) mai mult de 16.000 de vizitatori unici şi a afişat peste 30.000 de pagini. Statisticile actuale înregistrează o medie de 77 de vizitatori cu aproximativ 120 de pagini citite zilnic.

A venit momentul deschiderii spre colaborări de orice fel: traduceri din presa internaţională, materiale de autor, documente video sau foto. Cei interesaţi să pună umărul la efortul prezentării oneste a acestui subiect fierbinte din politica internaţională sunt rugaţi să mă contacteze pe mail (riliescu2000@yahoo.com) în vederea intrării în echipă.

2 comentarii:

Anonim spunea...

da, merita Premiul Nobel, doar ca o sa-l primeasca, cand s-o retrage Israelul din palestina. adica niciodata

Radu Iliescu spunea...

never say never