joi, decembrie 21, 2006

Pinochet şi Abbas (de Raja Chemayel)

În umila mea opinie, bazată pe umila mea experienţă, ultimele alegeri din Palestina au fost printre cele mai “curate” alegeri din lume, dacă nu chiar prototipul alegerilor democratice.

Numai că apoi rezultatele n-au plăcut Statelor Unite şi Europei, care i-au înfometat pe palestinieni, ca răzbunare, sau cel puţin ca avertisment dacă nu ca pedeapsă.

De obicei Vestul trimite un Pinochet ca să rezolve o asemenea problemă. Dar Pinochet a murit între timp, aşa că i-au cerut lui Mahmud Abbas ca să facă asta, fără tankuri, pentru simplul motiv că n-are nici unul...

Mahmud Abbas, copia lui Arafat, un maestru al oportunismului, n-a dorit să-i dezamăgească pe Blair şi pe Bush... aşa că i-a strâns pe toţi palestinienii care încă-şi mai permit un Mercedes şi un şofer, a aşteptat ca mass-media să fie gata şi a descărcat un discurs lung şi meşteşugit... iar la sfârşit a spus: “... în cele din urmă poporul are puterea de a alege, aşa că încredinţez acest caz poporului... şi cer alegeri...”

Am câteva remarci aici:

1. Legislatura este pentru 4 ani, de ce s-o facem mai mică de 10 luni?
2. Nu există nici un Guvern Palestinian de Criză, singurele probleme venind de la guverne externe.
3. Arunci când guvernul lui Abbas a venit la putere, a stat timp de 10 ani fără alegeri, iar apoi au organizat din patru în patru ani.
4. Cine-l poate asigura pe Abbas că Hamas nu va câştiga din nou aceste alegeri... CIA? MI6? Sau pur şi simplu Mossad-ul?

Niciun comentariu: