joi, martie 09, 2017

Eu aș fi fericit să locuiesc pe o stradă israeliană numită după Yasser Arafat


Yasser Arafat cu forțele de securitate palestiniene în Gaza, 1995. Foto: AP


de Gideon Levy


Eu aș fi fericit să trăiesc pe strada Yasser Arafat din Ramat Aviv. Ar fi înălțător să trăiesc pe o stradă numită după un câștigător al premiului Nobel pentru pace; ar insufla speranță să trăiesc pe o stradă numită după un fost dușman și părintele fondator al națiunii învecinate, națiune ai cărei membri au trăit în satul pe ale cărui ruine a fost construit cartierul Ramat Aviv, și după omul care a încercat să facă pace cu Israelul.

Gestul numirii unei străzi după satul distrus, Sheikh Munis, ar fi, de asemenea, o onoare pentru cartier și pentru țară. Numai dacă Israelul ar avea încredere în justețea unei astfel de direcții, ideea nu ar părea atât de deplasată...Dacă...

Dar eu trăiesc pe o stradă care poartă numele unui om de stat anglo-evreu, viceregele Indiei, Rufus Daniel Isaacs, lord de Reading. Mă îndoiesc că există o singură persoană care locuiește pe strada aceasta și care știe cine a fost sau de ce a fost numită strada după el.

Străzile noastre sunt numite, în general, după rabini și activiști Zioniști, ceea ce e, cu siguranță, acceptabil. Mai puțin acceptabilă este folosirea unor astfel de nume pentru străzile pe care trăiesc arabii. Dov din Mezeritch, Besht (Baal Shem Tov), Zalman Meisel, Shivtei Yisrael și Avodat Yisrael sunt străzi din orașul arab Jaffa. În unele orașe mixte, provocarea este și mai mare. Principala stradă din Ramle poartă numele lui Binyamin Ze’ev Herzl (n.t. numele real al lui Theodor Herzl, părintele Zionismului modern), în timp ce Hapalmach, Ha’etzel, Beitar și Yitzhak Sadeh sunt străzi pe care trăiesc cel puțin câțiva locuitori arabi. În Lod, situația este similară; bulevardul Tzahal lângă moscheea Al Omari și străzile Eliyahu Golomb, Exodului și Aliya Bet lângă piață și Khan el-Hilu, vechiul caravanserai otoman.

Străzi cu nume arabe aproape că nu există, cu siguranță nici sensibilitate. Podul de intrare în Nazaret este numit după șeful statului major al armatei israeliene, Rafael Eitan, unul dintre oamenii cu cea mai mare ură pentru arabi, care i-a comparat cu niște „gândaci drogați.” De când a fost construit podul, moștenirea acestuia răsună în mintea oricărui șofer din Nazaret care îl traversează. Acesta este modul în care e tratată o minoritate israeliană.


                  Indicator rutier al străzii Arafat din orașul arab Jatt. Foto: Haaretz


Dar nu e de ajuns. Orașul arab Jatt a decis în urmă cu câteva luni să numească o stradă după tatăl națiunii sale. Existența unei străzi Arafat în statul Israel a captat cu întârziere atenția autorităților israeliene, dar niciodată nu e prea târziu să stârnești un scandal și să oprimi o minoritate. Prim-ministrul a declarat că nu va fi de acord ca țara să aibă „străzi numite după dușmanii Israelului.” I s-a ordonat ministerului de interne să acționeze, președintele consiliului local a capitulat și numele străzii a fost înlăturat. Nu există niciun Arafat, numele său a fost șters. Poate că în loc de Arafat, strada se va numi Elor Azaria. Ar fi chiar amuzant, dacă efortul de a șterge, a scrie peste și a sugruma orice sentiment național nu ar fi atât de șocant. Numai evreii au voie să fie amintiți.

Dar să revin la cartierul meu. Partea sa nordică, Ramat Aviv Gimmel, este cartierul teroriștilor. Aproape toate străzile sale sunt numite după teroriști evrei care au aruncat în aer autobuze, au atacat trenuri și au omorât oameni. Eliyahu Feinstein și Eliyahu Beit Zuri, ucigașii lordului de Moyne; Meir Feinstein, care a atacat o stație de tren, Shlomo Ben Yosef, care a atacat un autobuz; Moshe Barazani, care a aruncat în aer un tren în Malha; și Yehiel Dresner, care a atacat un tren în Lod. Sângele nevinovaților se află pe mâinile tuturor acestor personaje. Chiar și mai mult sânge se află pe mâinile lui Rehavam Ze’evi, care are și el o stradă ce îi poartă numele, în apropierea portului.

Fiecare națiune își are eroii săi pătați cu sânge. Unii dintre eroii Israelului, după care sunt numite străzile israeliene, au pe mâini mult mai mult sânge decât a avut vreodată Yasser Arafat. Ar fi trebuit să îi fi văzut pe politicienii de dreapta urlând ca din gură de șarpe când membrul Knessetului, Ahmed Tibi, a spus că Arafat a fost „părintele națiunii palestiniene.” Pentru acești bădărani, nu există o asemenea națiune și nici părintele ei.

Poporul palestinian își va aminti mereu de Arafat, cu sau fără o stradă numită după el în orașul Jatt. Nici prim-ministrul Benjamin Netanyahu și nici ministrul de interne, Arye Dery, nu vor putea să îi șteargă memoria din Jatt sau de pe străzile din Așkelon.



Niciun comentariu: