marți, iunie 01, 2010

Cel putin 10 persoane omorite de Israel in apele Marii Mediterane

Un comando israelian a luat cu asalt un convoi de nave ce transportau ajutoare umanitare indreptat spre Gaza.

Cel putin 10 de activisti internationali aflati la bord au fost ucisi, incidentul provocand o criza diplomatica. Palestinienii vorbesc de un adevarat „masacru” la bord.

Sfârsitul violent al unei tentative sustinute de organizatii umanitare din Turcia a determinat o reactie de protest care a depasit granitele Orientului Mijlociu.

Flotila, care isi propunsese sa ajunga in Gaza saptamina trecuta, incerca sa sparga blocada Israelului din Fâsia Gaza, fiind formata din 6-9 nave, cele mai mici fiind iahturi.

Navele transportau aproximativ 600 de persoane si 10.000 de tone de provizii, despre care se afirma ca sunt ajutor umanitar.

Marina israeliana a interceptat navele in zorii zilei de luni în largul Marii Mediteraneene, soldatii luand cu asalt navele si coborand din elicoptere.

Nu este clar insa cum au fost omorati 10 activisti, conform rapoartelor armatei israeliene. Mass media israeliana vorbeste despre 19 persoane decedate.

Varsarea de sânge stârnit protestele stradale si iritarea guvernului în Turcia, singurul aliat musulman al Israelului din regiune.

Ankara a chemat ambasadorul israelian comunicandu-i ca presedintele turc Abdullah Gul a cerut pedepsirea vinovatilor.

Uniunea Europeana a cerut o ancheta, iar Franta si Germania au declarat ca sunt "in stare de soc". Organizatia Natiunilor Unite a condamnat violenta împotriva civililor în apele internationale.

Versiunea oficiala a marinei israeliene este ca soldatii au fost intampinati cu focuri de arma si cutite când au ajuns la bordul navelor, inclusiv a unui feribot care arboreaza pavilionul turc. Marina israeliana a acuzat activistii de confiscarea a cel putin doua pistoale de la personalul navei.

Israelul încearca sa mentina blocada navala a Fasiei Gaza de trei ani si in acelasi timp sa evite varsarea de sânge, care ar aduce problema si mai mult in fata comunitatii internationale.

"Va fi un mare scandal, fara nici o îndoiala" a declarat pentru Reuters Israel a Comertului ministru Binyamin Ben-Eliezer.

Pe de alta parte presedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a grabit sa declare: "Ceea ce a comis Israelul la bordul flotilei Libertatea a fost un masacru". El a declarat trei zile de doliu oficial pentru morti.

Ministrul israelian adjunct de externe, Danny Ayalon, a acuzat activistii de violenta si i-a etichetat inamici ai Israelului si aliati ai organizatiilor teroriste Hamas si al-Qaida. Daca ar fi reusit, a declarat el, ar fi deschis o cale de contrabanda de arme catre Gaza.

Într-o declaratie, armata israeliana a afirmat ca cinci soldati au fost raniti in incident, fara sa afirme insa cat de grave sunt ranile acestora sau sa dea detalii.

Bruiajul semnalelor navei de catre armata israeliana si cenzura militara a impiedicat raportarea stirilor despre incidentul petrecut in largul Marii Mediteraneene.

Canalele TV turcesti au aratat militari coborand de pe franghii si luptand cu un barbat inarmat cu un bat.

Pe de alta parte canalele israeliene au aratat un material video infatisand un activist care incerca sa înjunghie un soldat.

Alerta maxima, negocierile de pace sponsorizate de Obama spulberate

Fortele israeliene au fost în stare de alerta ridicata pe Gaza, frontierele siriene si libaneze, precum si în jurul Ierusalimului, in teritoriile ocupate din Cisiordania si in zonele din nordul Israelului, unde o mare parte din populatie este araba.

Oficialii israelieni au negat rapoarte conform carora un lider islamist arab a fost ucis in incidente.

Palestinieni suparati s-au adunat in Ramallah, în apropiere de un punct de control catre Ierusalim, inchis de Israel.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu se afla in Ottawa. Oficialii israelieni au declarat ca se gândea sa anuleze o reuniune la Casa Alba, programata marti.

Incidentul a aparut cand administratia Obama parea ca reusise sa convinga ambele tabere sa reinceapa tratativele.

Siria, inamic traditional al Israelului care gazduieste liderii exilati ai miscarii Hamas, a cerut o întâlnire de urgenta a Ligii Arabe. Liga araba, cu sediul in Cairo, a condamnat actiunea Israelului pe care a numit-o "act terorist". Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a numit-o "inumana" si a afirmat ca sunt dovezi de slabiciune a statului evreu.

Mai îngrijorator pentru Israel, aliatii sai occidentali nu au aratat nici ei prea multa simpatie fata de actiune. Guvernul turc, singurul aliat israelian in regiune "a protestat energic." Incidentul a marcat un nou minim al relatiilor deja incordate cu Ankara.

"Israelul va trebui sa sufere consecintele acestui comportament", o declarat Ministerul turc de Externe.

Aproximativ 300 de demonstranti au scandat sloganuri anti-israeliene langa consulatul israelian din Istanbul. Guvernul israelian a recomandat turistillor israelieni aflati în Turcia sa ramâna în hotelurile lor.

Grecia, care avea si ea cetateni la bordul convoiului, a oprit un exercitiu naval comun cu Israelul si l-a convocat pe ambasadorul israelian la Atena. Irlanda, care si ea avea cetateni implicati, a declarat ca a fost "profund îngrijorata".

Oficialii ONU responsabili pentru situatia din Gaza, au declarat: "Suntem socati de rapoartele de omoruri si vatamarea oamenilor aflati la bordul unor vase care transporta provizii pentru Gaza, aflate aparent în apele internationale. Noi condamnam actele de violenta si facem apel la incetarea acestora..."

"Astfel de tragedii pot fi complet evitate daca Israelul ia aminte la apelurile repetate ale comunitatii internationale si va pune capat blocadei contraproductive si inacceptabile din Gaza."

Pe de alta parte din Fasia Gaza in ultima perioada au fost trase mii de rachete spre Israel, cauzind numeroase pagube si pierderi civile.

Convoiul a pornit din apele internationale in apropierea Ciprului, duminica, în ciuda avertismentelor de interceptare din partea marinei israeliene.

Scapata de sub control

Israelul a sperat ca va încheia operatiunea fara varsare de sânge si a pregatit corturi cu aer conditionat la Ashdod pentru detinuti.

Purtatorul de cuvânt al lui Netanyahu, Mark Regev a declarat: "Am facut oferte repetate cerand aducerea ambarcatiunilor in portul Ashdod, de unde am fi trimis incarcatura umanitara catre populatia din Gaza."

Greta Berlin, un purtator de cuvant al organizatiei Free Gaza care a organizat convoiul, a declarat: "Cum ar putea ataca armata israeliana civilii in acest fel? Ei cred ca daca pot ataca palestinienii asa, pot face acest lucru cu toata lumea?"

Aliatii occidentali ai Israelului au criticat embargoul care a izolat 1,5 milioane de oameni in Gaza, despre care statul evreu afirma ca are drept scop prevenirea livrarilor de arme de la organizatia terorista Hamas.

Turcia si statele arabe au fost extrem de critice la atacul Israelului asupra Fasiei Gaza efectuat cu 18 luni în urma, în care au murit 1400 de palestinieni.

Natiunile Unite si puterile occidentale au cerut Israelului sa usureze restrictiile pentru a preveni o criza umanitara si pentru a permite reconstructia de dupa conflict. Israelul afirma isna ca hrana, medicamentele si echipamentele medicale sunt introduse in Gaza în mod regulat.

http://epochtimes-romania.com/articles/2010/05/article_82229.html

Niciun comentariu: