miercuri, august 13, 2008

Israel vrea să anexeze o parte din Cisiordania

The Associated Press

Ierusalim – Negociatorii israelieni au spus omologilor palestinieni că vor să anexeze 7,3 la sută din Cisiordania, ca parte a procesului final de pace, au declarat ieri oficialii palestinieni.

În schimb, Israel va ceda din teritoriul israelian din apropierea Fâşiei Gaza, care este echivalent cu 5,5 la sută din Cisiordania, şi va deschide un pasaj care să permită palestinienilor să călătorească între Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Oficialii care au legătură cu negocierile au vorbit sub condiţia anonimatului deoarece, se presupune că discuţiile ar trebui să fie secrete. Nabil Abu Rdeneh, asistent al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, nu a vrut să comenteze asupra ofertei israeliene, dar a precizat că „golul dintre cele două poziţii asupra problemei graniţelor este încă unul foarte mare”. Oficialii palestinieni au spus că ar fi de acord, în principiu, asupra unui schimb care ar permite Israelului să anexeze câteva aşezări evreieşti din Cisiordania. Totuşi, oficialii au precizat că nu sunt dispuşi să schimbe mai mult de 1,8 la sută din suprafaţa Cisiordaniei.

Propunerea israeliană se aseamănă cu alte propuneri făcute de Israel în runde anterioare ale negocierilor din 2000 şi 2001, înainte ca acest proces să eşueze şi să se ajungă la violenţă.

Cele două teritorii palestiniene sunt controlate astăzi de rivali înverşunaţi: Hamas conduce în Gaza, în timp ce guvernul domnului Abbas, sprijinit de Vest, controlează Cisiordania şi se află în negocieri cu Israel.

Conform ofertei israeliene, schimburile de teritoriu vor fi duse până la capăt numai după ce Abbas va recâştiga controlul asupra Gazei, a precizat astăzi cotidianul israelian Haaretz.

Pare tot mai greu de crezut ca acest lucru să se întâmple, când Hamas a eliminat efectiv orice fel de opoziţie internă, şi deţine, cu fermitate controlul asupra fâşiei costale şi a celor 1,4 milioane de rezidenţi.

Haaretz a mai afirmat că dl. Abbas a acceptat să suspende negocierile asupra Ierusalimului. Totuşi, Abbas a spus, în repetate rânduri, că toate problemele sunt puse pe masă şi că nu e pregătit să ajungă la o înţelegere parţială.

Graniţele finale ale celor două state, Israel şi Palestina, este doar una dintre cele trei probleme principale care privesc cele două părţi. De asemenea, mai trebuie să rezolve şi soarta refugiaţilor palestinieni, care şi-au pierdut casele când s-a întemeiat Israelul în 1948, şi a descendenţilor acestora.

A treia problemă, şi cea mai spinoasă, implică Ierusalimul cu locurile sfinte râvnite de ambele părţi. Negociatorul palestinian, Saeb Erekat, a spus că raportul ofertei israeliene este „neîntemeiat sau prezintă jumătăţi de adevăruri” şi a imputat că Israel se pregăteşte să facă, în aşa fel încât să arate, că palestinienii sunt responsabili de refuzarea unei oferte generoase. „Noi sperăm ca partea israeliană să respecte înţelegerea de a continua negocierile, departe de ochii presei şi să nu începem cu atacuri într-un joc al învinuirii”, a declarat dl. Erekat.

Mark Regev, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, a refuzat să comenteze asupra raportului, dar a spus că s-au făcut „progrese importante” în ultimele luni, „inclusiv pe tema graniţelor finale”. „Mai este încă multă treabă de făcut şi suntem devotaţi în a continua efortul pentru a încerca să ajungem la un document israeliano-palestinian comun”, a declarat acesta.

Discuţiile israeliano-palestiniene curente au fost lansate la o conferinţă de pace sponsorizată de Statele Unite, de anul trecut, cu scopul de a ajunge la o înţelegere până la sfârşitul lui 2008.

Ambele părţi au indicat pe parcurs că se îndoiesc că ar putea umple golurile dintre ele până la expirarea termenului. Ca să fie lucrurile şi mai complicate, dl. Olmert a primit o lovitură datorată acuzaţiilor de corupţie şi se confruntă cu încheierea mandatului său în oficiu. Liderul israelian a anunţat că se va retrage după ce partidul său, Kadima, va alege un nou lider în septembrie, dar s-ar putea să rămână în continuare la putere ca şef al unui guvern interimar, dacă se va decide asupra unor alegeri naţionale.

Dacă este adevărat, atunci, raportul ar putea indica că Olmert încearcă să „coasă” părţi importante ale înţelegerii de pace înainte să părăsească funcţia.

Publicat: 12 august 2008
Sursa: The National Newspaper Abu Dhabi
http://www.thenational.ae/

3 comentarii:

Marmelade spunea...

ai fost vreodata in Palestina?

eu am fost.


habar n-ai despre ce vorbesti. incearca sa vezi mai multe puncte de vedere inainte sa-ti faci o opinie.

costin spunea...

rahat in ploaie. blog omagiu adus unei adunaturi de teroristi care vor sa distruga singura natiune democratica din orienul mijlociu, care si asa este foar o fisie de pamin prosper inconjurat de un ocean de barbarism si saracie.

atol spunea...

Daca privim din punct de vedere istoric, pentru Romania crearea statului Israel este un lucru bun.Incepand de la sfarsitul sec. XVIII, evreii au creat o presiune enorma asupra populatiei romanesti in tentativa Aliantei Izraelite, de a-i scoate din Rusia si Rutenia, unde erau organizate progromuri impotriva lor. In Moldova majoritatea oraselor aveau populatie majoritar evreiasca- vezi scrierile politice ale lui Eminescu. Toate aceste presiuni aveau ca scop gasirea unui camin pentru evrei pana la crearea statului Israel. Sunt cunoscute presiunile facute de Alianta Izraelita din timpul negocierilor de la Berlin din 1878 privind obtinerea cetateniei romane de catre acestia, evreii cerand la un moment dat chiar interventia armata impotriva Romaniei. Toate aceste presiuni s-au diminuat dupa crearea statului Israel, si unde mai pui ca am scapat si de ei prin emigrare. De aceea va spun, cu parere de rau pentru palestinieni, aparitia statului Israel a fost un lucru bun pentru Romania.