miercuri, februarie 04, 2009

Wanted: Ehud Barak (pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii)







În iunie 2007, suspectul a impus un asediu împotriva celor 1,5 milioane de rezidenţi din Gaza. Asediul, care continuă şi în 2009, este o pedeapsă colectivă, conform Legii Internaţionale. Blocada de-a lungul unui an şi jumătate a cauzat scăderea severă a resurselor de mâncare şi de combustibil, aprovizionarea intermitentă cu apă potabilă şi cu electricitate, defecţiuni în staţiile de tratare a apei, penurie de medicamente şi echipamente medicale de bază, afectând vieţile a 1,5 milioane de oameni – o violare a Celei de-a Patra Convenţii de la Geneva şi a Statutului de la Roma.

În 27 decembrie 2008, suspectul a ordonat bombardarea aeriană a centrelor populaţiei din Gaza. Atacurile au implicate sute de misiuni ale avioanelor de luptă, care au aruncat sute de tone de bombe în aşezările Gazei. Cel puţin 1300 de oameni – bărbaţi, femei şi copii au fost ucişi şi 5300 au fost răniţi. Şcoli, spitale şi amenajări ONU au fost distruse, echipe medicale au fost împuşcate şi li s-a interzis evacuarea răniţilor.

În 10 decembrie 2008, o plângere formală a fost înaintată de către avocaţii libanezi Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, Olanda, împotriva lui Ehud Barak şi a patru alţi israelieni : Ehud Olmert, Matan Vilnai, Avi Dichter şi Gabi Aşkenazi, acuzaţi că au comis crime de război şi crime împotriva umanităţii în urma ordinelor date de a menţine blocada împotriva Gazei.

Descrierea suspectului : alb, aproximativ 65 de ani, înălţime sub medie, păr cărunt, ochi căprui, poartă ochelari.

Oricine are informaţii despre suspect atunci când se află în exteriorul graniţelor Israelului, este rugat să le comunice imediat la:

The Prosecutor
POBox 19519
2500 Hague
Netherlands
Fax +31 70 515 8 555
otp.informationdesk@icc-cpi.int

Nota:

[1] Toate apelurile vor fi tratate în condiţii de deplină confidenţialitate.

Vezi sursa.

Niciun comentariu: