duminică, februarie 01, 2009

Ancheta spaniolă asupra unui bombardament din Gaza (2002) irită Israelul

Justiţia spaniolă a deschis, joi 29 ianuarie, o anchetă pentru “crime împotriva umanităţii” care-l vizează pe ex-ministrul israelian al apărării, Benjamin Ben-Eliezer, şi alţi şase înalţi responsabili militari israelieni, pentru un bombardament ucigaş din Gaza, care a avut loc în 2002. Acest anunţ a provocat mânie în Israel, unde Ehud Barak, actualul ministru al apărării, a reacţionat afirmând că “va face totul” pentru a obţine anularea acestei anchete « delirante ».

Plângerea a fost formulată de Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului, şi vizează bombardamentul care asasinase un lider Hamas, Salah Chehadeh, şi 14 civili palestinieni, « în majoritatea lor copii », în 22 iulie 2002. A fost considerată întemeiată de către judecătorul madrilen Fernando Andreu, în virtutea principiului de jurisdicţie universală recunoscut de către Spania pentru crime împotriva Umanităţii, genocid şi terorism.


O bombă de o tonă peste Al-Daraj

Pentru judecătorul spaniol, faptele denunţate « prezintă indicii de crime împotriva umanităţii ». În procesul său verbal, precizează că ar fi vorba « despre un atac împotriva populaţiei civile, ilegitim încă de la început, căci obiectivul său era un asasinat, îndreptat împotriva lui Chehadeh. » El avertizează în plus că dacă ancheta judiciară dovedeşte că această acţiune a făcut parte dintr-o « strategie preconcepută şi predeterminată », faptele ar putea ţine de o incriminare « încă şi mai gravă », adică de genocid. În cursul acestui atac, aproximativ 150 de palestinieni au fost şi ei răniţi de explozia unei bombe de o tonă aruncată de un F-16 israelian în Gaza, asupra unei case din cartierul Al-Daraj.

În afara fostului ministru israelian, Benjamin Ben-Eliezer, plângerea mai vizează şase înalţi responsabili militari israelieni, printre care comandantul forţelor aeriene israeliene în momentul faptelor, Dan Halutz. La acea vreme, somat de către stânga israeliană şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului israeliene să se explice, generalul Halutz declarase că atacul împotriva lui Chahadeh « nu-l împiedica să doarmă ». Şi adăugase : « Simt o uşoară zgâlţâire în momentul în care dau drumul bombei, iar o secundă mai târziu totul revine la normal. »

Deschiderea anchetei din Spania intervine la unsprezece zile după sfârşitul ofensivei controversate a armatei israeliene în Fâşia Gaza, care a omorât 1330 palestinieni, dintre care numeroşi civili.

Articol publicat în Le Monde.

Niciun comentariu: