sâmbătă, martie 01, 2008

Cronica unei crime anunţate (de Pierre Stambul)

Guvernul israelian pregăteşte opinia publică mondială pentru o nouă invadare a Gazei. Explicaţia pe care o conferă este aceea că situaţia a devenit “insuportabilă”.

Ceea ce este insuportabil, nu sunt sutele de execuţii extrajudiciare efectuate de ani de zile în Gaza. Nu sunt insuportabili miii de morţi civili (victime colaterale, 5000 de morţi în 7 ani). Nu sunt nici bolnavii care mor cu zile în Gaza, declarată “entitate ostilă”, din cauza faptului că nu se mai găsesc în ea medicamente. Nu sunt oamenii care trăiesc în mijlocul apelor uzate pentru că nu mai este nicio staţie de epurare. Nu sunt insportabile imobilele demolate, casele cu găuri făcute de obuze, întreruperile neîncetate ale curentului electric. Nici cele 15 camioane cu mărfuri care intră în fiecare zi în Fâşie, în loc de 400.

Nu, ceea ce este insuportabil pentru guvernul israelian este că blestemaţii de palestinieni au votat prost. Este faptul că palestinienii nu-şi acceptă soarta precum amerindienii Statelor Unite sau aborigenii Australiei. Faptul că refuză să trăiască într-o rezervaţie. Că nu acceptă că Fâşia Gaza a devenit un laborator pentru politicieni psihopaţi care experimentează încarcerarea unui întreg popor. Se opun cu vehemenţă. Sparg la Rafah închisoarea şi merg în Sinai să-şi ia provizii, după care aruncă vreo câteva rachete Qassam deasupra Sderotului sau a Aşkelonului pentru a le aduce aminte evreilor că poate fi periculos să-i înfometeze sau să-i omoare.

Ceea ce este insuportabil, este nepedepsirea Israelului, este absenţa de indignare a opiniilor publice şi a guvernelor care nu spun Basta! Este absenţa de sancţiuni, este faptul că nimeni nu iese în stradă pentru a urla liderilor israelieni: “Ajunge, nu vă vom lăsa să faceţi asta!”

Pierre Stambul este membru al Uniunii Evreilor Francezi pentru Pace. Cf. versiunea în limba franceză.

Un comentariu:

Eu eu spunea...

"BREAKING NEWS (February 29,2008) - Children from Gaza targeted and killed by israeli attacks .Israel warns for more of this … "

http://djiin.wordpress.com/2008/02/29/breaking-news-february-292008-children-from-gaza-targeted-and-killed-by-israeli-attacks-israel-warns-for-more-of-this/