miercuri, iunie 06, 2007

Noua hartă făcută de Naţiunile Unite surprinde realitatea din Cisiordania (de Şarmila Devi şi Harvey Morris)




O nouă hartă a Cisiordaniei (vezi mai sus), la 40 de ani după cucerirea ei de căter Israel în timpul Războiului de Şase Zile, oferă cea mai recentă imagine de până acum a unui teritoriu în care 2,5 milioane de Palestinieni sunt închişi în zeci de enclave separate de străzi exclusiv pentru israelieni, colonii, garduri şi zone militare.

Produsă de Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare, ea este bazată pe o intensă monitorizare a terenului combinată cu analize ale imaginilor luate din satelit. Furnizează o imagine de ansamblu despre care oficialii spun că este chiar mai exactă decât hărţile desenate de armata israeliană.

Impactul infrastructurii militare şi civile israeliene confiscarea a 40% din teritoriu, care e în mare de dimensiunea statului american Delaware sau a regiunii britanice Norfolk, şi în care palestinienii nu au acces.

Restul teritoriului, incluzând centrele principale ca Nablus sau Ierihon, sunt împărţite în puncte izolate. Deplasarea între ele este restricţionată prin 450 de blocaje rutiere şi 70 de puncte de control permanente.

Cartografii Naţiunilor Unite au evidenţiat teritoriile confiscate pentru coloniile evreieşti, străzile rezervate în exclusivitate coloniştilor, zidul care separă Cisiordania, zonele militare şi rezervele naturle. Ce rămâne este o zonă locuibilă remarcabil de aproape de teritoriul destinat populaţiei palestiniene în cadrul propunerilor israeliene pentru securitate formulate în 1967.

Procesul închideriii în enclave civile a fost accelerat în anii care au urmat înfrângerii răscoalei palestiniene din 2000, şi a reintroducerii de către Israel a controlului militar în ariile aflate înainte sub controlul Autorităţii Palestiniene. O reţea de străzi destinate uşurării deplasărilor coloniştilor evrei limitează accesul de la o enclavă palestiniană la alta. O a doua reţea încă neconstruită ar trebui să permită palestinienilor mişcarea limitată prin intermediul tunelelor, podurilor şi tranşeelor.

Diplomaţii spun că efectul schimbărilor la nivel de infrastructură vor formaliza cantonizarea de facto a Cisiordaniei. Aproximativ 450.000 de israelieni trăiesc în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, iar coloniile au crescut cu cel puţin 5,5% anual, comparativ cu mai puţin de 3% printre palestinieni.

Această hartă este unul dintre documentele a căror publicare a coincis cu aniversarea de luni a războiului din 1967. Amnesty International a publicat un raport care acuză Israelul de furt de teritorii în Cisiordania şi face apel la acţiune împotriva “abuzurilor în masă împotriva drepturilor omului comise sub ocupaţie”.

Ministrul de justiţie israelian a catalogat raportul drept “unilateral, imoral şi plin de greşeli”.

Acest articol a fost publicat în Financial Times.

Niciun comentariu: