Israel a permis livrarea de ajutoare limitate şi combustibil în Fâşia Gaza, care a fost efectiv închisă în ultimele trei săptămâni pentru toate tipurile de provizii.
De asemenea, singura uzină electrică din Gaza, care are urgent nevoie de piese de schimb, a fost repornită miercuri la capacitate redusă.
Lipsurile şi întreruperile de curent din teritoriu au făcut ca ONU să descrie condiţiile de acolo ca „cele mai grave de până acum”.
Israel spune că înăsprirea blocadei asupa Gazei este un răspuns legitim la focul de rachete al militanţilor palestinieni.
39 de camioane cu provizii şi 20 cu mâncare pentru animale au intrat miercuri în Fâşia Gaza, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului israelian. Au avut loc, de asemenea, şi primele livrări, de diesel industrial şi de gaz pentru gătit, care au intrat în ultimele trei săptămâni în Gaza.
Dar Agenţia de întrajutorare a ONU a declarat că se confruntă cu o situaţie în care se oferă numai strictul necesar. Înainte de ziua de miercuri, în trei săptămâni, doar 16 camioane au primit permisiunea de a intra în Gaza, dar erau necesare 15 pe zi pentru a se putea acoperi strictul necesar, a spus agenţiei de ştiri AFP comisarul general şef Filippo Grandi.
Livrările pentru aproximativ 750.000 de persoane, care se bazează pe pachetele de mâncare, au fost sistate în ultimele săptămâni din cauza lipsurilor.
Uzina electrică a fost închisă din pricina avariilor suferite de pe urma numeroaselor întreruperi de funcţionare, cauzate de lipsa combustibilului, iar Israel nu a permis ca piesele de schimb să treacă graniţa, au declarat autorităţile de reglementare a energiei din Gaza.
Dar biroul UE, care finanţează uzina, a precizat că reparaţii temporare au fost executate şi una din cele patru turbine va fi repornită.
Uzina alimentează aproape o treime din populaţia Gazei – restul de energie pentru Fâşie vine din Israel şi Egipt.
„Nu e nici o criză”
Livrările au ajuns în urma unui apel, lansat de ONU şi alte agenţii de întrajutorare, pentru programe, în valoare de 462$ milioane, în Cisiordania şi Gaza unde condiţiile au continuat să se deterioreze pe tot parcursul lui 2008.
Blocada israeliană asupra Gazei a „împins un număr nemaiîntâlnit de palestinieni în şomaj şi sărăcie”, precizează un raport al agenţiilor.
Tot miercuri, un oficial libian a spus AFP-ului că un vas transportând 300.000 tone de ajutoare umanitare a plecat spre Gaza. Acesta a plecat pe urmele altor trei bărci cu activişti europeni şi palestinieni care au navigat înspre Fâşie în ultimele luni.
Israel spune că nu este nici o criză umanitară în Gaza, chiar dacă şeful Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Ajutor şi Reconstrucţie (UNRWA) a declarat săptămâna trecută că Fâşia se confruntă cu cea mai gravă perioadă pe care a văzut-o agenţia vreodată.
De asemenea, Israel a interzis jurnaliştilor străini de a intra în teritoriu invocând motive de securitate. Agenţia Presei Străine din Israel a înaintat o petiţie la Curtea Supremă împotriva restricţilor, iar şefii marilor organizaţii de ştiri din lume i-au scris primului ministru israelian, Ehud Olmert, cerând dreptul la acces în Fâşie.
Blocada a fost înăsprită după ce un nou val de ostilităţi a luat naştere pe 4 noiembrie. Forţele israeliene au lansat o incursiune în Gaza pentru a distruge un tunel care, zic ei, avea să fie folosit pentru a răpi soldaţi iar grupările militante din Gaza au răspuns cu foc de rachete.
Luptele au pus o presiune şi mai mare pe armistiţiul, vechi de cinci luni, dintre Israel şi gruparea militantă Hamas care controlează Gaza.
Sursa: BBC News http://news.bbc.co.uk/
Publicat: 27 noiembrie 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu