luni, iulie 07, 2008

Pacea începe şi se încheie la Ierusalim (de Walid M. Awad)

Îşi revin în simţuri? Discursul preşedintelui francez de săptămâna trecută în faţa Parlamentului israelian, cerând Israelului să îngheţe activităţile de ocupare din Cisiordania şi să accepte Ierusalimul de Est drept capitală a statului independent Palestina, constituie un progres major cu privire la poziţia Franţei, o ţară europeană importantă, vis-a-vis de conflictul palestiniano-israelian.

În iulie, primul ministru britanic, Gordon Brown, va vizita Israel şi Palestina. Marea Britanie a avut un rol istoric negativ în regiune şi pentru poporul palestinian, fiind la fel de vinovată ca Israelul pentru Naqba palestiniană de acum 60 de ani. Totuşi, de atunci, poziţia Marii Britanii nu prea s-a schimbat şi a fost mereu în ton cu poziţia Statelor Unite, acordând Israelului suportul lor necondiţionat.

Cel mai mic lucru pe care poate să-l facă Gordon Brown în viitoarea lui vizită în Palestina este să adopte noua poziţie franceză şi să declare suportul Marii Britanii pentru Ierusalimul de Est drept capitală a Statului Palestinian. Dacă se doreşte să se ajungă undeva cu procesul de pace este fundamental să se declare acest lucru şi poporul palestinian să fie susţinut în chestiunea Ierusalimului arab. Este fundamental şi pentru a transmite Israelului mesajul că nu are nici un drept în Ierusalimul de Est indiferent de ce schimbări a făcut şi dacă nu încetează cu politicile distructive din oraş, pacea va fi imposibil de obţinut, iar pacea în regiune sau în lume va fi permanent ameninţată.

Aceste lucruri sunt spuse deoarece Ierusalimul de Est este într-un mare pericol. Încă din 1967, Ierusalimul de Est este furat de identitatea arabă şi islamică, pământurile sale sunt confiscate pentru folosirea numai de către evrei, istoria îi este distorsionată şi schimbată, populaţia fragmentată, fiind dominată şi eliminată .

Când vorbim despre furtul Israelului în Ierusalimul arab nu spunem teorie. Ce se întâmplă sunt măsuri concrete luate de către guvernul israelian şi de variatele organe oficiale din oraş, în ordine de a obţine eventualul lor scop de a iudaiza oraşul, şi de a minimaliza, dacă nu de a elimina orice prezenţă palestiniană în oraş cu totul.

Tsunamiul iudaic care sufocă şi îneacă Ierusalimul de Est nu poate fi înfruntat numai de către palestinienii, care locuiesc în Ierusalim, singuri.

Pentru a arunca lumină asupra acestor lucruri, municipalitatea evreiească din Ierusalim ignoră prezenţa a 256.000 de palestinieni care plătesc 25% din bugetul municipalităţii, dar de abia dacă le oferă şi lor unele din serviciile municipale. Plănuieşte să construiască 40.000 de apartamente în oraş, dar numai pentru folosul imigranţilor evrei importanţi, ca şi cum miile de cupluri palestiniene nu au nevoie de locuinţe sau zeciile de mii de şcolari palestinieni nu au nevoie de săli de clasă – etc.

În Oraşul Vechi şi în partea de nord-vest, Wadi Al-Joz, At-Tur, Al’Isawiva si Lifta, Ateret Cohaim sunt în conivenţă de a fura şi a controla proprietatea palestiniană, islamică şi creştină. La est de Ierusalimul arab, Israel planifică să implementeze aşa-zisul plan E1 de a mări aşezarea evreiască Ma’le Adummim. În Silwan, Ras Al-Amud, Jabal Al-Mukabbir adică în sud şi în sud-estul oraşului, organizaţia colonială Elad foloseşte orice mijloace posibile de a evacua palestinienii care locuiesc în Ierusalim de pe pământurile lor şi din casele lor.

Ministerul israelian pentru lucrările publice şi locuinţe a emis propuneri pentru nu mai puţin de 8.000 de apartamente de la conferinţa „de pace” de la Annapolis. Mari suprafeţe de pământ plantate cu crânguri de măslini au fost distruse de buldozerele israeliene în Benit Hanina săptămâna trecută. Departamentele oficiale israeliene, cum este Autoritatea israeliană pentru Antichităţi şi, aşa-zisa, Autoritatea Naţională a Parcurilor lucrează ca subantreprenori pentru grupul colonial iudaic Elad, furând efectiv pământ palestinian în Ierusalimul de Est sub pretextul declarări lor ca parcuri naţionale sau arii care trebuie excavate şi ulterior sunt înmânate Eladului.

Suferinţa şi mizeria cauzate de Elad populaţiei din Silwan (un cartier în Ierusalim) sunt incomensurabile, iar locuitorii din trecutul, prezentul şi viitorul Silwanului sunt ameninţaţi cu eliminarea.

La cum stau lucrurile acum, aşa zisa „Grădina Regelui” sau zona Al-Bustan cu cele 88 de case palestiniene urmează a fi demolată pe baza ordinelor municipalităţii Ierusalimului şi a instanţelor israeliene. În ultimele zile, avocatul municipalităţii din Ierusalim, Yossi Chabilio, a susţinut că din cele 88 de case din „Gradina Regelui”, şapte au fost demolate, 40 sunt în diferite faze ale procedurilor judecătoreşti pentru demolarea lor. Procese împotriva a altor 20 sunt în progres, iar structurile vor fi demolate din „motive speciale” dacă instanţa va consimţi, 10 structuri nu sunt pentru locuinţe şi alte şapte au fost construite înainte de 1967. Chabilio s-a lăudat că din 2004 şi până acum, nici măcar o singură structură nu a fost ridicată în zonă.

Grupul colonial Elad, susţinut şi finanţat de către miliardarii din Rusia, UK, America şi Israel, implementează un proiect, chiar acum, de a goli zona Silwan Wadi Helweh de populaţia palestiniană indigenă. Palestinienii ierusalemiţi nu pot, doar pe cont propriu, să oprească acest „tsunami” colonial care înghite în totalitate Ierusalimul de Est cu cele doua componente ale sale atât cea islamică cât şi cea creştină şi al cărui spate este acoperit de către guvernul israelian. Iar înafară de vorbe goale şi sloganuri Autoritatea Naţionala Palestiniană ( PNA ) nu este capabilă să facă ceva de substanţă pentru a întoarce roata şi să diminueze prejudiciul.

Vestul trebuie să înţeleagă că PNA-ul şi preşedintele Mahmoud Abbas nu vor semna nici o înţelegere cu Israel fără recuperarea Ierusalimului de Est. Schimbări efective şi imediate asupra politicilor israeliene în Ierusalimul de Est ar trebui revendicate acum. Pacea începe şi se termină în Ierusalim. Acţiunile israeliene în Ierusalim sunt văzute de către palestinieni, arabi şi musulmani ca o acţiune de război. Dacă vestul vrea pace, trebuie să oprească imediat războiul israelian împotriva Ierusalimului Arab de Est.

30 iunie 2008 – Maan News Agency

Niciun comentariu: