duminică, ianuarie 29, 2017

Coloniile ca pungi de plastic


O revoluție a avut loc în Israel când magazinele au început să taxeze pentru pungile de plastic. Dacă gândul că trebuie plătiți 10 agoroți poate transforma țara într-o grămadă de ecologiști, ce s-ar putea întâmpla în cazul în care coloniile i-ar taxa pe oameni la buzunare?


 O nouă casă din colonia Ariel în Cisiordania ocupată. Foto: Illan Assayag


de Gideon Levy

Răul pe care îl fac este enorm. Nu se dezintegrează cu secolele. Se răspândesc, sunt peste tot și poluează spațiile deschise. De fapt poluează întreaga regiune și chiar ucid (animalele). Israelienii știau lucrurile acestea de mult timp, dar nu au ridicat un deget împotriva acestei probleme iritante – lucru care a sufocat mediul din ce în ce mai tare. Israelienii au reprimat, negat și ignorat problema din ce în ce mai gravă, crezând că făcând asta problema se va evapora de la sine. Dar ea nu a dispărut; doar s-a înrăutățit. Foarte rar sunt refolosite, cu excepția strângerii rahatului de câine, și israelienii folosesc 2,7 miliarde(!) de pungi de plastic pe an – 325 de pungi de persoană.

Și apoi s-a întâmplat ceva: a fost dată o lege. Zece agoroți (monedă israeliană, echivalentul a 2,6 cenți) pentru o pungă. Și gata – s-a terminat cu pungile. În parcare stă jeep-ul în valoare de un milion de șecheli și proprietarul acestuia economisește 10 agoroți pe o pungă. Dintr-odată, s-au găsit alternative: sacoșele bunicii, gențile-cărucior, plasele cu folosință multiplă – și s-a dovedit că sunt convenabile. Cum am fi putut continua să trăim cu aceste pungi toxice? Cum am putut să le folosim cu sutele, orbi la răul pe care îl fac ele?

Zece agoroți, asta a făcut toată diferența. Pentru 10 agoroți am schimbat realitatea dincolo de recunoaștere. Pentru 10 agoroți am salvat lumea. Pentru 10 agoroți, israelienii s-au trezit din apatia lor și au devenit ecologiști. Revoluția celor 10 agoroți. O mie de campanii de PR nu ar fi avut același rezultat. Concluzia: loviți-i la portofel.

Răul pe care îl fac este enorm. Nu se dezintegrează cu anii. Se răspândesc și poluează mediul și ucid (oamenii). Coloniile.

Majoritatea israelienilor știu asta dar nu le pasă. Sunt conștienți de răul ireversibil – dar cască. Da coloniilor, nu coloniilor – cui îi pasă? Cine naiba merge acolo? Dar coloniile își merită o lege proprie a celor 10 agoroți. Ceea ce a funcționat în cazul pungilor de plastic va funcționa și în acest caz.

Dar legea aceasta nu se va da în Israel. Coloniștii sunt prea puternici. Dar și dacă s-ar da, și israelienii ar trebui să plătească din buzunarul lor, din confortul și siguranța lor, pentru colonii – trezirea s-ar face de urgență. Plătim deja un preț uriaș pentru lăcomia, pentru pofta insațiabilă de pământ – un preț în sânge, bani, imagine morală și poziție internațională. Dar puțini sunt dispuși să recunoască legătura dintre cauză și efect, dintre crimă și pedeapsă. Sunt și oameni care fac ca această legătură să se estompeze și să dispară. La fel ca în cazul pungilor de plastic, e nevoie doar de un preț sincer. Israelienii nu vor fi dispuși să-l plătească.

Ziua în care majoritatea va ști că trebuie să plătească pentru colonii va fi începutul sfârșitului lor. Ziua în care răul va fi arătat ca fiind direct, prin ostracizări și sancțiuni economice, va fi ziua trezirii. De aceea boicoturile și sancționările sunt esențiale pentru Israel. De aceea mișcarea BDS încă poate salva Israelul – fără a intenționa asta, desigur. Este ironic: Forumul Juridic pentru un Israel Zionist Democratic a trimis o scrisoare uimitoare lanțurilor de supermarketuri, susținând că legea pungii de plastic nu se aplică în cazul coloniilor. Poate că și coloniștii au înțeles pericolul din succesul acelei legi.


Client într-un supermarket israelian folosind o pungă reutilizabilă, 7 ianuarie 2017. Foto: David Bachar


Uitați-vă ce au putut face 10 agoroți și gândiți-vă ce s-ar întâmpla cu sancțiunile reale pe care le-ar resimți fiecare israelian. Ce s-ar întâmpla dacă aeroporturile Charles de Gaulle, JFK și Heathrow ar fi închise pentru israelienii fără vize. Și dacă IKEA, Zara și McDonald’s și-ar închide sucursalele de aici. Ce s-ar întâmpla dacă mașinile Hyundai și Kia nu s-ar vinde în Israel și ar fi clar că este din cauza coloniilor?

Fără sancțiuni de acest tip, nimic nu se va schimba – la fel cum nimic nu s-a schimbat fără sancțiuni pentru pungile de plastic. La fel ca în cazul pungilor de plastic, rezultatul ne va surprinde în mod plăcut. La fel ca în cazul pungilor de plastic, ne vom întreba brusc de ce nu ne-am gândit mai devreme la asta. Și la fel ca în cazul pungilor de plastic, vom înțelege brusc cât de bine și sigur este fără ele.

Fără pungile de plastic și fără coloniile care ne-au poluat viețile și ne-au pus în pericol viitorul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu