joi, decembrie 22, 2016

La douăzeci și nouă de ani, Hamas s-a maturizat




de dr. Daud Abdullah


Aniversările reprezintă de obicei un moment propice atât pentru sărbătoare cât și pentru autoreflecție. Este și cazul celei de-a douăzeci și noua aniversare a Mișcării Islamice de Rezistență (HAMAS). În ciuda multelor obstacole, inclusiv asasinarea liderilor săi fondatori de către Israel, mișcarea a devenit una dintre cele mai formidabile forțe politice din Palestina.

Pe măsură ce se apropie de al treilea deceniu, rămâne totuși o prăpastie uriașă între idealurile sale și realitățile de astăzi. Ocuparea și confiscarea pământului de către Israel continuă nestingherită. La fel și detențiile, torturările și uciderile extrajudiciare ale palestinienilor ce se petrec aproape în fiecare zi. La fel și încercările statului Zionist de a schimba caracterul Ierusalimului ocupat.

Nedescurajată de toate acestea, Hamas a rămas, spre meritul său, dedicată aceluiași țel proclamat în decembrie 1987, de a elibera Palestina ocupată. Acestea fiind spuse, niciuna dintre realizările sale nu poate eclipsa ori ascunde enormele dificultăți cu care se confruntă mișcarea naționala palestiniană mai largă. În ultimii zece ani nu s-a făcut niciun pas înspre atât de întârziata reformare a Organizației pentru Eliberarea Palestinei (PLO). Lucru care este puțin probabil să se întâmple în viitor dacă cea mai mare facțiune a sa – seculara Fatah – nu își rezolvă problemele interne și nu se reconciliază cu Hamas, care după 29 de ani încă nu a devenit un membru al PLO cu drepturi depline.

După cum se prezintă lucrurile, lupta pentru conducerea Fatah nu mai este o simplă problemă internă. O solicitare din partea Cvartetului Arab – Egipt, Arabia Saudită, Iordania și Emiratele Arabe Unite – ca președintele Mahmoud Abbas să-l reprimească pe fostul său consilier Mohammed Dahlan în rândurile Fatah a fost respinsă categoric. De la respingerea propunerii Cvartetului, Abbas a fost efectiv marginalizat.

Lupta tot mai aprigă din interiorul Fatah pare că a lucrat în avantajul mișcării Hamas. Ambele părți aflate în conflict și-au abandonat ostilitatea față de mișcarea islamistă și au adoptat ceea ce poate fi descris cel mai bine ca principiul „dușmanul dușmanului meu este prietenul meu.”

În vreme ce facțiunea lui Abbas din cadrul Fatah a invitat-o pe Hamas la recenta cea de Șaptea Conferință și le-a permis reprezentanților acesteia să ia cuvântul la ceremonia de deschidere, Dahlan a egalat gestul recunoscând public că Hamas „a fost supusă opresiunii în Gaza” și că „Fatah ar fi trebuit să accepte rezultatele alegerilor din 2006 și să-i ofere puterea [lui Hamas].”

Oricât ar putea fi privit acest lucru ca o apărare a pozițiilor sale din trecut, Hamas nu ar trebui să privească aceste schimbări de atitudini ca pe un motiv de a sărbători și a se mândri. Negrăbindu-se să emită judecăți, trebuie să se lămurească dacă aceste deschideri sunt sincere sau sunt motivate de faptul că Abbas se simte amenințat.

Acum 13 ani, răposatul președinte Yasser Arafat a fost forțat să îl numească pe Abbas prim-ministru în circumstanțe similare. Autocratul Arafat a încercat până în ultima clipă să-i limiteze puterile. A încercat, fără succes, chiar să introducă o clauză care să îi ofere ultimul cuvânt asupra numirilor cabinetului.

Această lovitură împotriva lui Arafat a fost instigată de inamicul său de odinioară, Ariel Sharon, care era atunci noul prim-ministru al Israelului. Sharon a convins administrația Bush că liderul palestinian se opunea reformelor cerute de „planul american”. Elliot Abrams își amintește că după ce înțelegerea a fost făcută și Abbas a fost instalat în funcția de prim-ministru, George W. Bush l-a sunat pe președintele egiptean Mubarak, pe regele Abdullah al Iordaniei și pe prințul moștenitor Abdullah al Arabiei Saudite să îi informeze că „planul american” va fi dezvăluit și că are nevoie de ajutor acum că Arafat nu îi mai stătea în cale. El a pretins că instalarea unui prim-ministru palestinian credibil cu puteri reale – Abbas – era o condiție necesară pentru dezvăluirea „planului american” privind statul palestinian.

Așa cum știm acum, planul lui Bush era o escrocherie diplomatică și visul unui stat palestinian a rămas neîmplinit. Chiar și cu puteri prezidențiale, Abbas nu a reușit nici măcar să împiedice valul de expansiune israeliană a coloniilor pe pământ palestinian, ce să mai vorbim de stabilirea unui stat funcțional. Încercările curente de a-l izola și marginaliza politic amintesc de ceea ce i s-a făcut lui Arafat. Repet, circumstanțele sunt izbitor de similare.

Totuși, în loc să folosească aceste evoluții tulburătoare pentru a marca rapid puncte politice este important ca Hamas să folosească ocazia celei de-a douăzeci și noua aniversare pentru a iniția un dialog pe termen lung. După toate sacrificiile martirilor și suporterilor săi trebuie să demonstreze că s-a maturizat cu adevărat asigurând predominanța intereselor naționale față de cele ale mișcării.

Așa cum a muncit pentru a păstra speranțele și aspirațiile unei întregi generații, Hamas trebuie să facă un pas mai departe și să muncească pentru a obține unitate națională, reforme instituționale și capacități îmbunătățite de a pune capăt ocupației israeliene.

O declarație a mișcării pentru a marca aniversarea cu numărul 29 i-a reafirmat devotamentul față de aceste țeluri. A accentuat că oricât ar prețui unitatea, includerea și valorile democratice, nu este pregătită să își compromită credințele fundamentale sau țelurile pe care și le-a propus în decembrie 1987.

Împlinind vârsta de 29 de ani, Hamas trebuie să meargă acum mai departe de nevoile supraviețuirii și să se concentreze pe scopurile strategice ale fondatorilor săi. Măcar atât merită din partea succesorilor cei care și-au dat viețile pentru cauză.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu